Newsroom

Newsroom

Τελικά, ποια είναι τα δέκα βιβλία που μας σημάδεψαν σύμφωνα με το Facebook;

New York Times

books

Στην αρχή ήταν η λίστα των New York Times με τα μπεστ σέλερ. Μετά προστέθηκαν οι λίστες της Amazon μέσω του Kindle. Τώρα ο βιβλιοθηκάριος μας είναι Facebook, το οποίο που δεν υπάρχει μόνο για να κατασκοπεύουμε τους πρώην συμμαθητές μας, αλλά για να κατασκοπεύει αυτό εμάς – και τις επιλογές μας.  

Το Facebook προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιο είναι το βιβλίο που μας έχει σημαδέψει» με έναν καινούριο τρόπο: τα status όλων όσων συμμετέχουν στο online «παιχνίδι», στο οποίο όποιος δέχεται πρόσκληση, γράφει μια λίστα με τα δέκα βιβλία που θυμάται πιο έντονα.

Το Facebook ανέλυσε 130.000 status και κατέληξε στα πιο διαβασμένα βιβλία μέσα στο σύμπαν όπου η μονάδα μέτρησης είναι το ‘like’. Αυτός είναι και ο λόγος που η λίστα που προέκυψε δεν περιέχει τα πιο αγαπημένα, ούτε τα πιο διαβασμένα, αλλά τα βιβλία που έχουν καλή φήμη ως κλασικά, εύκολα αλλά όχι απλοϊκά, και ταυτόχρονα έκαναν εισπρακτική επιτυχία στον κινηματογράφο.

Γιατί πουθενά δεν είναι τόσο εύκολο να πεις μισά ψέματα ή φουσκωμένες αλήθειες για να εντυπωσιάσεις, όσο στο Facebook.  

Ξεκινάμε με countdown της πρώτης πεντάδας:  

5. Τζέιν Ώστεν, Περηφάνια και προκατάληψη

Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 20 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει γυριστεί σε ταινίες, στον κινηματογράφο, έχει παιχτεί στο θέατρο, έχει εμπνεύσει άλλους συγγραφείς και έχει δημιουργήσει νέες αντιηρωίδες (η πιο γνωστή ίσως είναι η Μπρίτζετ Τζόουνς), έχει γίνει κόμικ από την Μαρβέλ, απέκτησε παρέα από ζόμπι, και δικό του Fight Club. Το βιβλίο έχει βρεθεί σε διάφορες λίστες με τα «καλύτερα», αλλά ας παραδεχτούμε ότι η πιο πιθανή εξήγηση για τη θέση του εδώ είναι η ταινία του 2005 με την Κίρα Νάιτλι.    

4. Τόλκιν, το Χόμπιτ

Ο Μπίλμπο Μπάγκινς κλέβει καρδιές από το 1937 μέχρι σήμερα. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει λάβει βραβεία και μετάλλια, έχει μπει μεταξύ των πιο κλασικών βιβλίων για παιδιά – αν και δεν είναι μόνο για παιδιά, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι βρίσκεται εδώ λόγω του Πήτερ Τζάκσον.  

3. Τόλκιν, ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών

Βλ. 4  

2. Χάρπερ Λι, Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Έγινε μεγάλη επιτυχία μόλις εκδόθηκε. Κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ και είναι μεταξύ των κλασικών βιβλίων της αμερικανικής λογοτεχνίας αντιμετωπίζοντας δύσκολα θέματα όπως είναι ο βιασμός και ο ρατσισμός με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Ο λόγος που βρίσκεται εδώ είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες του Facebook είναι από τις ΗΠΑ, ότι το Facebook ανέλυσε μόνο status που είναι γραμμένα στα αγγλικά, ότι το βιβλίο αυτό διδάσκεται στα βιβλία των ΗΠΑ και όλοι ξέρουν ότι είναι ένα καθολικά αποδεκτό βιβλίο.  

1. Ρόουλινγκ, Χάρι Πότερ

Είναι το εκδοτικό φαινόμενο μιας δεκαετίας, μιας ολόκληρης γενιάς, που ακολουθήθηκε από επίσης τεράστια κινηματογραφική επιτυχία. Οι λίγοι που δεν έχουν δει τις ταινίες έχουν πληροφορηθεί ότι είναι για παιδιά και εφήβους αλλά δεν είναι ελαφρύ, οπότε είσαι cool αν λες ότι σου αρέσει. Κι έτσι, βρέθηκε στο νούμερο ένα.  

Συνολικά, η λίστα είναι μια καλή αναπαράσταση του ποια βιβλία θεωρούνται σημαντικά από ανθρώπους που διαβάζουν, αλλά και από αυτούς που δεν διαβάζουν και ντρέπονται να το παραδεχτούν.   

Από την ΛΕΝΑ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ 

Aναδημοσίευση από το lifo.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…