Newsroom

Newsroom

Στην τελική ευθεία το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) μετά τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή…

desfa

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) μετά τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κατάθεση τροπολογίας που έχει σκοπό να ρυθμίσει θέματα δικαιώματος ψήφου, όπως απαίτησε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα που να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ και τη συμμόρφωσή του με το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Η Κομισιόν πρότεινε επιπλέον να δοθεί στη ΡΑΕ η δυνατότητα να μειώσει τα δικαιώματα ψήφου της Socar στον ΔΕΣΦΑ ή ακόμη και να τα αναστείλει, αν διαπιστώσει ότι παρεκκλίνει από τους κανόνες του τρίτου ευρωπαϊκού πακέτου, δηλαδή σε περιπτώσεις που οι μέτοχοι της εταιρίας προβούν σε κάποια ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το 66% του ΔΕΣΦΑ πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 στην αζέρικη εταιρία Socar και μετά την έγκριση της Κομισιόν απομένει πια η τελική έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Έπειτα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης του ΔΕΣΦΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα αναλάβει την είσπραξη του συμφωνηθέντος τιμήματος από τους Αζέρους.

Το σκάνδαλο της Ρεβυθούσας

Στο παρασκήνιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, υπάρχει η υπόθεση της Ρεβυθούσας, του μοναδικού σταθμού φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος κυριολεκτικά χαρίζετε σε μια ξένη εταιρία, χωρίς να ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση οποιοδήποτε αντίτιμο. Ή για να είμαστε πιο ακριβής με την πρόβλεψη ότι το αντίτιμο θα ορίσει κατά βούληση ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Μάριου Αραβαντινού στις 24 του περασμένου Ιουλίου «η κυβέρνηση αποφάσισε με μια τροπολογία της την οποία ως συνήθως ενέταξε σε άσχετο νομοσχέδιο να παραχωρήσει στον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή στους Αζέρους, τον μοναδικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου ο οποίος βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα, απέναντι από τα Μέγαρα και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα με το πρόσχημα της αναβάθμισης. Πρόκειται για σταθμό ο οποίος όπως εκτιμούν κορυφαίοι επιστήμονες θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη στο ελληνικό κράτος, ενώ σύμφωνα με τη υπεύθυνη του τομέα Ενέργειας των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο της προσπάθειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας».

«Αυτό που πρακτικά επιδιώκει η κυβέρνηση», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του koutipandoras.gr, είναι να κατασκευαστεί στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται δύο δεξαμενές και μια τρίτη η οποία θα έχει διπλή χωρητικότητα και θα κοστίσει περισσότερο από 156 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον ΔΕΣΦΑ. Για να γίνει όμως αυτό αποφασίστηκε σκανδαλωδώς να παραχωρηθεί η μονάδα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, εκτός αν αλλάξει η μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ, μέτοχοι της οποίας μέχρι σήμερα είναι το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα των οποίων οι μετοχές ανήκουν σε αυτό.

Το αντάλλαγμα σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία θα οριστεί από τον υπουργό Οικονομικών, όταν η μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ αλλάξει», πράγμα το οποίο αναμένεται να συμβεί σύντομα, μετά και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση εν ολίγοις αποφάσισε την παραχώρηση μιας τεράστιας μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, σε μια εταιρία την οποία έχει ήδη πωλήσει έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου, χωρίς να ορίζει τιμή και με τη δέσμευση ότι μόλις ο ΔΕΣΦΑ περάσει επίσημα στα χέρια της πετρελαϊκής Socar, ο υπουργός Οικονομικών θα κρίνει και θα αποφασίσει το αντάλλαγμα που θα ζητήσει η Ελλάδα, η οποία όμως δεν φημίζεται για τις επωφελείς συμφωνίες που κάνει.

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…