Newsroom

Newsroom

Δίωξη κατά του κουνιάδου του Βενιζέλου για δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Δίωξη κατά του επιχειρηματία Δημήτρη Μπακατσέλου, κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου άσκησε η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, για δάνειο ύψους 1 εκατ.…

venizelos 79

Δίωξη κατά του επιχειρηματία Δημήτρη Μπακατσέλου, κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου άσκησε η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, για δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η εταιρία του «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ» από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, που την οδήγησε λίγο μετά σε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr η δίωξη κατά του Δημήτρη Μπακατσέλου συσχετίστηκε με την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία εμπλέκονται και άλλα γνωστά πρόσωπα.

Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc στο τεύχος 45 της 30ης Ιανουαρίου 2014, το ομολογιακό δάνειο που έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο τέλος του 2011, όταν οι τραπεζικές στρόφιγγες δεν άνοιγαν για κανέναν, πήρε η εταιρία του Μπακατσέλου, του κουνιάδου δηλαδή του Βενιζέλου που την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δηλαδή, την ώρα που όλα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούσαν εναγωνίως κεφάλαια για να καλύψουν τις δανειακές επισφάλειές τους και να θωρακιστούν ενόψει του επερχόμενου PSI κι ενώ βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο, παρείχε, επί προεδρίας Κλέωνα Παπαδόπουλου, το επίμαχο δάνειο του 1 εκατομμυρίου.

Το δάνειο αυτό εγκρίθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2011, εκταμιεύτηκε την ίδια ακριβώς ημέρα στον λογαριασμό της εταιρίας τού κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου, «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ – ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – ΣΙΔΕΡΑ – ΜΠΕΤΟΝ – ΤΣΙΜΕΝΤΑ», με επιτόκιο 7,6%, ενώ πέρα από την εκταμίευση καθαυτή, η οποία έγινε αυθημερόν, πράγμα αρκετά ασυνήθιστο, ποικίλα ερωτήματα προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, καθώς, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς της, είχε παρουσιάσει σημαντικές μειώσεις στους κύκλους εργασιών της που άγγιζαν το 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονταν οι δανειακές της υποχρεώσεις.

Το δάνειο, όπως είχε γράψει το avantipopolo.gr, αφού εκταμιεύτηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έσπασε σε επιμέρους τραπεζικές επιταγές και εκταμιεύτηκε εκ νέου, αυτή τη φορά από την εταιρία ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ. Μόλις λίγους μήνες μετά την εξασφάλιση του δανείου, τον Ιούλιο του 2012, η εταιρία τού κουνιάδου του Ευαγ. Βενιζέλου, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προχώρησε σε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία απορρίφθηκε, ενώ δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο υπέβαλε και δεύτερο αίτημα, το οποίο απέσυρε στις 10/12/12.

Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της εταιρίας στο Hot Doc, δεν ανήκει στα μη εξυπηρετούμενα, ούτε έχει περιέλθει στην «κακή» τράπεζα. Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν και είναι πολλά και σημαντικά, καθώς δεν αφορούν τόσο την ίδια την εταιρία που αιτήθηκε ένα δάνειο, όσο τον τρόπο που αυτό δόθηκε. Πώς γίνεται η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να εγκρίνει το επίμαχο δάνειο προς μια επιχείρηση, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας έδειχναν ότι το καθιστά εξαιρετικά επισφαλές, πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο που το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρισκόταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διάλυσης; 


Δείτε τι είχε απαντήσει η «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ» στο Hot Doc

Σε μια εποχή όπου ο κατασκευαστικός τομέας και ο χώρος της οικοδομής και των ακινήτων τείνει να εξαφανισθεί, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχει χαθεί πάνω από το 80% των εργασιών του κλάδου από το 2008, η επιχείρηση ΥΙΟΙ Δ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ, με μια ιστορία πάνω από 80 χρόνια είναι παρούσα και δίνει τον αγώνα παραμένοντας στις σημαντικότερες επιχειρήσεις του χώρου.

Το ομολογιακό δάνειο στο οποίο αναφέρεστε χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο εδόθη και μετά την αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρίας στις 15/12/2012, αποτελεί μέρος ενός ενυπόθηκου κοινού ομολογιακού δανείου στο οποίο μετέχουν όλες οι συνεργαζόμενες με την εταιρεία μας τράπεζες και το οποίο είναι απολύτως ενήμερο. Άρα το δάνειο που μας χορηγήθηκε από το Τ.Τ. χορηγήθηκε με τα ίδια κριτήρια και την ίδια πρακτική, που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι ελληνικές τράπεζες. Είναι προφανές ότι το δάνειο αυτό δεν ανήκει στα μη εξυπηρετούμενα ούτε έχει περιέλθει στη λεγόμενη «κακή» τράπεζα.

Προς ενημέρωσή σας, η εταιρία ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ έχει αποσύρει την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, στις 10/12/2012 και συνεχίζει να αγωνίζεται στις δύσκολες συν- θήκες που εσείς γνωρίζετε και περιγράφετε με τα κείμενά σας, δίνοντας δουλειά σε πάνω από 40 εργαζόμενους και όντας ενήμερη προς όλες τις υποχρεώσεις της στο κράτος και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…