Ναύπακτος: Σμηνοσειρά σεισμών δίπλα από το επικίνδυνο ρήγμα του Κορινθιακού (audio)

Του Μάκη Νοδάρου Το «θηρίο» του σεισμικού ρήγματος του Κορινθιακού Κόλπου βρυχάται τις τελευταίες ώρες με σεισμούς μεσαίου μεγέθους  που…

seismoi

Του Μάκη Νοδάρου

Το «θηρίο» του σεισμικού ρήγματος του Κορινθιακού Κόλπου βρυχάται τις τελευταίες ώρες με σεισμούς μεσαίου μεγέθους  που εκδηλώνονται στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου,  σκορπίζοντας ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες.  

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο-ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάση Γκανά που μίλησε στο www.apokalypseis.com,  στην περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού υπάρχει μια σεισμική έξαρση τα τελευταία 24ωρα. «Στον συγκεκριμένο χώρο είχαμε 4 σεισμικές δονήσεις σε χρονικό διάστημα 2 ημερών. Στην 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σεισμικότητα στην περιοχή με ένα σεισμό μεγέθους 3,5 Ρίχτερ , την ίδια ημέρα το απόγευμα είχαμε έναν σεισμό με μέγεθος 4 Ρίχτερ και την Κυριακή είχαμε δύο ακόμη σεισμούς στην ίδια περιοχή μεγέθους 4 Ρίχτερ και 4,5 Ρίχτερ.» – λέει στην  ο κ. Γκανάς και προσθέτει:

Σμηνοσειρά σεισμών

«Η συγκεκριμένη είναι μια από τις πλέον πολύπλοκες περιοχές από άποψη τεκτονικής δομής. Εκεί τελειώνει η τάφρος του Κορινθιακού και ξεκινάει ο Πατραϊκός Κόλπος που και σε αυτόν υπάρχει τάφρος με σημαντικά ενεργά ρήγματα. Βορειότερα δε έχουμε και το βύθισμα της Τριχωνίδας. Οπότε η Ναύπακτος βρίσκεται ουσιαστικά σε μια περιοχή «κλειδί» όπου συχνά έχουμε μεγάλη σεισμικότητα.Ολοι αυτοί οι σεισμοί ήταν υποθαλάσσιοι».

Ο κ. Γκανάς με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τις μετρήσεις των σεισμογράφων εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι σεισμοί εντάσσονται στην εκδήλωση του φαινομένου μια «σμηνοσειράς σεισμών» και γι αυτό – όπως λέει – περιμένουμε να υπάρξουν αρκετές σεισμικές δονήσεις ακόμη με αυτά τα μεσαία μεγέθη της τάξης του 3 εως 4 Ρίχτερ.

7 Ρίχτερ!

Για την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου ο κ. Γκανάς είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθώς εκεί η εικόνα των σεισμικών ρηγμάτων είναι πολύπλοκη και το ιστορικό της περιοχής βεβαρημένο…   
« Δεν μπορούμε όμως σε καμιά περίπτωση να είμαστε καθησυχαστικοί μιλώντας γι αυτή την περιοχή διότι στην περιοχή Δυτικά του Κορινθιακού Κόλπου τα πράγματα είναι πολύπλοκα και μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός . Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη παραμόρφωση , ασκούνται μεγάλες δυνάμεις και ο φλοιός της Γης ανοίγει και εκτείνεται πολύ γρήγορα. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα μια προσοχή όταν αναφερόμαστε σε αυτή την περιοχή .Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι στην ουσία ένα μεγάλο ρήγμα που τέμνει 120 χλμ τον φλοιό της Γης με διεύθυνση Ανατολή – Δύση . Αυτό είναι σε όλους τους επιστήμονες γνωστό όπως επίσης γνωστό είναι ότι εκεί μπορεί να εκδηλωθούν μεγάλοι σεισμοί της τάξης των 7 Ρίχτερ. Όμως κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα συμβεί αυτό οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούμε από την στιγμή που λαμβάνονται μέτρα πρόληψης , ενημέρωσης προστασίας και χτίζουμε τις κατασκευές με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό.» – τονίζει ο κ. Γκανάς.

Ακούστε εδώ το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη που έδωσε στον Μάκη Νοδάρο ο σεισμολόγος κ. Γκανάς.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…