“Ξεπάγωμα” των κρίσεων ή βόλεμα ημετέρων δια…χειρός Γρηγοράκου στο “διασωληνωμένο” ΕΣΥ;

Του Βασίλη Ευθυμίου

grigorakos 7

Του Βασίλη Ευθυμίου

 

Την ώρα που η δημόσια υγεία βρίσκεται κυριολεκτικά υπο διάλυση και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υπο κατάρρευση, λόγω του φόρτου εργασίας και των τραγικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως προέχει, κατά τον ίδιο πάντα, η κάλυψη των θέσεων στο ΕΣΥ για συντονιστές διευθυντές… Κατά δήλωση μάλιστα του κ. Γρηγοράκου “πολλά τμήματα του ΕΣΥ είναι ακέφαλα, για αυτό και επιβάλλεται να προσληφθούν και να τοποθετηθούν συντονιστές διευθυντές”, όταν, ωστόσο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη οι ελλείψεις σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τα τελευταία  χρόνια τις έξι χιλιάδες! 

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε από την στιγμή που ο κ. Γρηγοράκος ανακοίνωσε το “ξεπάγωμα των κρίσεων”, ώστε τα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε διαδικασίες επιλογής υποψηφίων – “αυλικών”, άρχισαν αμέσως και τα…όργανα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού προχωρούν αύριο κιόλας σε κρίση συντονιστή Διευθυντή στο Αναισθησιολογικό, ενώ το Τμήμα διαθέτει ήδη συντονιστή Διευθυντή! Τουτέστιν, το Αναισθησιολογικό θα αποκτήσει δύο επικεφαλής Διευθυντές, παρά τις όποιες άλλες ελλείψεις που ουσιαστικά υπάρχουν στο εν λόγω νοσοκομείο είτε σε θέσεις γιατρών, είτε και Επιμελητών Β’ που πραγματικά υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν άμεσα. 

“Καταπέλτης” η ΟΕΝΓΕ για Γρηγοράκο

“Φαίνεται λοιπόν πως το ξεπάγωμα των κρίσεων δεν έγινε για να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες των Νοσοκομείων σε νέους γιατρούς, αλλά προφανώς για να βολέψει ημέτερους που βρίσκονται στη δύση του εργασιακού τους βίου. Μήπως λοιπόν ο κ. Λαοπόδης, ο κ. Πετρόχειλος και ο πολιτικός τους προϊστάμενος αγνοούν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις εκτός από προκλητικές είναι ταυτόχρονα διαλυτικές και παράνομες;”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο koutipandoras.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.  

Αντίστοιχα τα “μαγειρέματα” όμως στο παρασκήνιο και για άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα της Αττικής, όπου συγκεκριμένοι “καριερίστες” στις δημόσιες σχέσεις γιατροί και ευνοημένοι του εκάστοτε πολιτικού συστήματος ετοιμάζονται να καταλάβουν τις καλοπληρωμένες θέσεις των συντονιστών διευθυντών, όταν την ίδια στιγμή νεότεροι συνάδελφοι τους, ηλικίας 30 με 35 ετών, στοιβάζονται στις ουρές της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας, περιμένοντας για χρόνια να αδειάσει μια θέση για να ξεκινήσουν την ειδικότητα ή να συνεχίσουν την ζωή τους μετά από αυτή. Εύλογα λοιπόν εδώ αναρωτιόμαστε αν όλα αυτά ειναι σε γνώση και βρίσκουν σύμφωνο και τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. 

ΕΙΝΑΠ: “Τα τμήματα του ΕΣΥ δεν είναι “ακέφαλα” κ. Γρηγοράκο…” 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και η κα. Παγώνη: “στην απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να είναι η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με Επιμελητές Β’ Κλάδου ΕΣΥ, λόγω των εξοντωτικών ελλείψεων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών και να γεφυρωθεί το…χάσμα των γενεών που επικαλέστηκε πρόσφατα και ο κ. Γρηγοράκος”. Από την πλευρά τους όμως και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία που ζουν μέσα σε μια κατάσταση καθημερινής παράνοιας με θύματα φυσικά τους Έλληνες φορολογούμενους και…ασθενείς, κάνουν λόγο για κλινικές “φιλέτα” που μοιράζονται με βάση τις συμμαχίες, τις δημόσιες σχέσεις και τα εκάστοτε συμφέροντα που εξυπηρετούν στο παρασκήνιο οι όποιες τοποθετήσεις και διορισμοί σε τέτοιες καίριες θέσεις. “Το ΕΣΥ έχει ανάγκη άμεσα από γιατρούς νέας ηλικίας και καλά εκπαιδευμένους Επιμελητές Β’, για να μπουν στο σύστημα και να βοηθήσουν να παραμείνει “όρθια” η δημόσια υγεία και όχι από υπερήλικες συντονιστές διευθυντές”, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι.      

Γιατί λοιπόν να προωθείται και να ανακοινώνεται πανηγυρικώς από πλευράς του κ. Γρηγοράκου, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, η προκήρυξη θέσεων για συντονιστές διευθυντές, όταν κατά κοινή ομολογία των Ιατρικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα “γερασμένο” και διαλυμένο ΕΣΥ; Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εάν δεν μπουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ, μήπως δεν θα επιβιώσει τελικά και η δημόσια υγεία στη χώρα, όντας “διασωληνωμένη” εδώ και χρόνια στην εντατική; Μήπως όλα γίνονται για να συνεχίσει να φεύγει μαζικά και εκτός των συνόρων μας το επιστημονικό μας δυναμικό, στήνοντας επάξια και αποδεδειγμένα τη δημόσια υγεία σε νοσοκομεία της Γερμανίας ή της Αγγλίας; Ή μήπως για να πάψουν να έχουν εμπιστοσύνη οι Έλληνες στα αποδυναμωμένα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αποκτήσουν περισσότερη…ζήτηση στη συνέχεια τα ιδιωτικά;    

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, θα αναμένουμε και την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε με το γραφείο τύπου του ιδίου, όπου και δεσμεύτηκαν να μας απαντήσουν επίσημα κατά την διάρκεια της ημέρας. 

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.