Newsroom

Newsroom

Ολάντ: Δε γίνεται η Γερμανία να έχει πλεόνασμα 150 δισ. και η Γαλλία έλλειμμα 60 δισ.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που συνεχίζει να πετυχαίνει η Γαλλία, παρά τις απειλές υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η…

hollande 4

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που συνεχίζει να πετυχαίνει η Γαλλία, παρά τις απειλές υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody΄s, είναι το βασικό επιχείρημα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να δοθεί παράταση στη Γαλλία για την επίτευξη του 3% στο δημοσιονομικό της έλλειμμα, όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

«Στη συνάντηση κορυφής της 24ης Οκτωβρίου θα εξηγήσω ότι η πρόκληση για τη Γαλλία είναι να καλύψει την καθυστέρηση που έχει σε ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, σε σύγκριση με τη Γερμανία. Θα εξηγήσω επίσης ότι το δημόσιο έλλειμμα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού (1,4% για τα δεκαετίας). Θα πρέπει βέβαια να παρουσιάσουμε μια μειωτική τάση γιατί δεν δεχόμαστε την αύξηση του χρέους, πρωτεύει όμως η απασχόληση, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο Ολάντ.

«Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας» πρόσθεσε, «και η Γερμανία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Διότι δεν είναι δυνατόν δύο τόσο κοντινές και παρόμοιες οικονομίες να έχουν τέτοια αποτελέσματα στο ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου: Η Γερμανία έχει ένα πλεόνασμα 150 δις ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει έλλειμμα κοντά στα 60 δις. Θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, η χρήση του επιχειρήματος των «χαμηλών επιτοκίων» που θεωρείται ως «παγίδα» για αύξηση του χρέους, πιστεύεται ότι θα δεχθεί τα πυρά των υποστηρικτών της δημοσιονομικής αυστηρότητας και ιδιαίτερα της Γερμανίας.