Newsroom

Newsroom

Η Σκωτία ψηφίζει, ο πλανήτης παρακολουθεί

«Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν σήμερα περίπου 4,3…

simaies skotia bretania 1

«Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν σήμερα περίπου 4,3 εκατομμύρια Σκωτσέζοι, σε ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα εκλογικά κέντρα έχουν ήδη ανοίξει από τις 9 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό νωρίς την Παρασκευή.

Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη ο ηγέτης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, Αλεξ Σάλμοντ, απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ναι». «Ξυπνήστε την Παρασκευή το πρωί την πρώτη μέρα προς μια καλύτερη χώρα. Αυτό που διακυβεύεται είναι να πάρετε στα χέρια σας την τύχη της χώρας σας. Μην αφήσετε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην τους επιτρέψετε να πουν ότι δεν μπορούμε», ανέφερε σε επιστολή του.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Ενωτικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, τόνισε με δηλώσεις του στο BBC ότι οι νέες εξουσίες, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, που θα παραχωρήσει το Λονδίνο στη Σκωτία εάν αυτή παραμείνει στην Ένωση, θα είναι πιο επικερδείς από μία αβέβαιη ανεξαρτησία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, η πολιτική τύχη του οποίου είναι στενά συνδεδεμένη με την έκβαση της ψηφοφορίας, αφού ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ της Ένωσης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Αμπερντίν, από όπου απηύθυνε άλλη μία δραματική έκκληση προς τους ψηφοφόρους, «να μην διαλύσουν αυτήν την οικογένεια».

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης