Τρέμει ο Κάμερον-Ενισχυμένη αυτονομία και χρηματοδότηση προσφέρει στη Σκωτία

Σε πλήρη πανικό βρίσκεται η Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο, όπου οι τάσεις του λαού της Σκωτίας για ανεξαρτησία απειλούν ανοιχτά…

kam 1

Σε πλήρη πανικό βρίσκεται η Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο, όπου οι τάσεις του λαού της Σκωτίας για ανεξαρτησία απειλούν ανοιχτά τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποσχέθηκε να αυξήσει περαιτέρω τη χρηματοδότηση που λαμβάνει η Σκωτία από τον εθνικό προϋπολογισμό και να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση του.

Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και τα αποτελέσματα τους φέρνουν τη διαφορά των στρατοπέδων του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε επίπεδα μονάδων. Κύριο ζήτημα της εκστρατείας υπέρ της απόσχισης είναι η αλλαγή του παγκοσμίως γνωστού εθνικού ασφαλιστικού υγείας National Health Service (NHS).

Σε μια μάλλον ανατρεπτική απόφαση οδήγησε η πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού των εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος, μαζί με τους επικεφαλείς των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν να συντάξουν τροποποιήσεις στην αναδιανομή του προϋπολογισμού.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών, μαζί με τους Εντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλέγκ -αρχηγούς των Εργατικών και των Προοδευτικών Δημοκρατικών, εγγυώνται την συνεχή αυξημένη χρηματοδότηση της Σκωτίας αλλά και την δυνατότητα της Σκωτσέζικης αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα αυτά όπως προτιμάει.

Η κίνηση αυτή σαφώς έχει ως στόχο την συσπείρωση των αρνητών της απόσχισης, που έχουν δει το προβάδισμα που κρατούσαν τις προηγούμενες εβδομάδες να εξαφανίζεται. Αναλυτές έχουν προβλέψει πως μια απόσχιση της Σκωτίας θα έχει σημαντικά και επί το πλείστον αρνητικά αποτελέσματα στη Βρετανική οικονομία, που θα δει μεγάλο μέρος των φορολογικών εισοδημάτων της να εξαφανίζεται, αλλά και έσοδα όπως αυτά των πετρελαίων στη Σκωτία να πηγαίνουν στο νέο κράτος της Σκωτίας.

Παρόλα αυτά ένα νέο-ιδρυθέν Σκωτσέζικο κράτος θα έρθει αντιμέτωπο με μεγάλες δυσκολίες, καθώς δεν διαθέτει δικό του νόμισμα, και η Βρετανική Στερλίνα υπόκειται σε μεγάλες πιέσεις εν’μέσω αυξημένης αβεβαιότητας των επενδυτών μπροστά στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια πιθανή ανεξαρτησία της Σκωτίας δεν σημαίνει και άμεση ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν υπήρξε κατηγορηματικός χθες στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως “αν μια ανεξάρτητη Σκωτία θέλει να γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση της όπως κάθε άλλο κράτος. Η αίτηση αυτή θα διαχειριστεί όπως όλες οι άλλες αιτήσεις και θα χρειαστεί την ομόφωνη θετική απόφαση των υπόλοιπων μελών.»

Πάντως, η χρηματοδοτική θέρμη που δείχνει το Λονδίνο για να «καλοπιάσει» το Εδιμβούργο μπορεί να επιφέρει παράπλευρες απώλειες στη Κυβέρνηση Κάμερον, καθώς τα άλλα κρατίδια του Ηνωμένου Βασιλείου, Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, δεν βλέπουν καμία αύξηση στους προϋπολογισμούς τους, εν μέσω αναιμικής ανάπτυξης.

Το σημαντικότερο επιχείρημα των αρνητών της απόσχισης δεν έχει απαντηθεί ακόμα: μια ανεξάρτητη Σκωτία, ακόμα και αν χρησιμοποιεί την Βρετανική Λίρα δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσει την ισοτιμία της ως ίσος νομισματικός έτερος του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας συνεπώς την οικονομία της Σκωτίας, ιδιαίτερα ευάλωτη.

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…