Newsroom

Newsroom

Το τεκμαρτό εισόδημα "φρενάρει" τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Να χάσουν τις όποιες απαλλαγές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλό εισόδημα, αν άμεσα δεν γίνουν…

enfia 1 1

Να χάσουν τις όποιες απαλλαγές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλό εισόδημα, αν άμεσα δεν γίνουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, αφού τα τεκμήρια είναι πιθανό να ξεπερνούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, κριτήριο για την έκπτωση του 50% είναι το φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 9.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε τέκνο) και για την πλήρη απαλλαγή σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί). Με τον ορισμό «φορολογητέο εισόδημα» δεν νοείται, όμως, το πραγματικό αλλά και το τεκμαρτό, το οποίο τελικά λαμβάνεται υπ’ όψιν από το υπουργείο Οικονομικών εάν είναι υψηλότερο.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια οικογένεια έχει πραγματικό εισόδημα 10.000 ευρώ αλλά παράλληλα κατέχει ακίνητο και αυτοκίνητο, τότε το τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται σχεδόν στις 12.000 ευρώ κι έτσι η έκπτωση εξαφανίζεται.  

Παραμένει άγνωστο αν αυτό είναι ακόμη ένα λάθος από τα πολλά στον ΕΝΦΙΑ ή αν πρόκειται για σκέψη την οποία οι υπεύθυνοι εξ αρχής σκέφτονταν να υλοποιήσουν. Χαρακτηριστικό του μπάχαλου πάντως είναι και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε ποια θα είναι τα κριτήρια για τις εκπτώσεις στα ξενοίκιαστα ακίνητα ούτε ποια θα είναι τα περιουσιακά κριτήρια που θα ισχύσουν μαζί με τα 150 τ.μ. για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές. Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν η σχετική ρύθμιση κατατεθεί στη Βουλή.