Newsroom

Newsroom

Πρόγραμμα μεθαδόνης στις φυλακές Πάτρας

Το Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα επελέγη για να εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε εξαρτημένους από οπιοειδή…

image 1

Το Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα επελέγη για να εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε εξαρτημένους από οπιοειδή κρατούμενους, στα πλαίσια του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος απεξάρτησης μέσω υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ. Το πρόγραμμα συνυπογράφουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Υφυπουργός Υγείας.

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι εννέα εξαρτημένοι έχουν ήδη υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολογικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Το πρόγραμμα
Συνολικά, το πρόγραμμα θα μπορεί να ακολουθείται από 150 κρατούμενους, οι οποίοι παράλληλα θα δέχονται ψυχολογική υποστήριξη από δύο ψυχολόγους και έναν κοινωνικό λειτουργό καθόλη τη διάρκεια της απεξάρτησης.
Η θεραπευτική μονάδα, βασικό στοιχείο φυλακών του εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια, ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες στον πληθυσμό των κρατουμένων, καθώς περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες.
Εάν και εφόσον η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην Πάτρα, στα άμεσα σχέδια των δημιουργών του είναι η εφαρμογή του και στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίνος Σκανδάμης τόνισε πως αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον οποίο η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο εγκλεισμό τους.
«Εκ μέρους του Υπουργείου μας ευχαριστούμε τον ΟΚΑΝΑ για την πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια και ελπίζουμε να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κρατουμένων και στα υπόλοιπα καταστήματα κράτησης της χώρας» συμπλήρωσε.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…