Newsroom

Newsroom

Λιβύη: Κατέλαβαν κτίριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας

Μέλη της πολιτοφυλακής της Λιβύης έχουν καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τρίπολη, αλλά δεν έχουν…

Μέλη της πολιτοφυλακής της Λιβύης έχουν καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τρίπολη, αλλά δεν έχουν εισχωρήσει στο κύριο συγκρότημα το οποίο οι ΗΠΑ εκκένωσαν από το σύνολο του προσωπικού τους, τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει την παραβίαση του κτηρίου της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής από ενόπλους οι οποίοι πιστεύεται ότι ανήκουν στην πολιτοφυλακή της Μισράτα, μιας πόλης στα βορειοδυτικά τη Λιβύης.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν το κτήριο που κατέλαβαν οι πολιτοφύλακες είναι κάποιο παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας ή ακόμη και η ίδια η πρεσβευτική κατοικία και πότε χρονικά κατελήφθη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκένωσαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη στις 26 Ιουλίου, οδηγώντας τους διπλωμάτες κατά μήκος των συνόρων έως την Τυνησία με ένοπλη φρουρά, εν μέσω των κλιμακούμενων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων φατριών. Η ασφάλεια στη Λιβύη είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και της υπόθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2012, με την επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη, όπου σκοτώθηκε ο πρέσβης Κρις Στίβενς και άλλοι τρεις Αμερικανοί.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το χειρισμό της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι οι συνεχιζόμενες ταραχές στη Λιβύη είναι ένα σαφές παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής του αμερικανού προέδρου στην ασταθή περιοχή.
Οι πολιτοφύλακες από τη Μισράτα αρνούνται να αναγνωρίσουν την κεντρική κυβέρνηση και το εκλεγμένο κοινοβούλιο και έχουν δημιουργήσει ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο το οποίο έχει εκλέξει μια άλλη κυβέρνηση με επικεφαλής τον ισλαμιστή Ομάρ αλ- Χάσι. Ο Χάσι κάλεσε το Σάββατο τις διπλωματικές αποστολές να επιστρέψουν στην Τρίπολη, λέγοντας ότι οι αλλοδαποί θα πρέπει να προστατεύονται.