Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη προσφέρουν οι ντομάτες!

ντομάτας

ntomates 0

Οι άνδρες που τρώνε περισσότερες από δέκα μερίδες ντομάτας σε εβδομαδιαία βάση μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κατά 20%, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες παγκοσμίως. 

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και τηςΟξφόρδης, ανέλυσαν τα διατροφικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής περίπου 20.000 βρετανών ανδρών, 50-59 ετών. Και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δέκα μερίδες ντομάτας την εβδομάδα (φρέσκες, ντοματοχυμό ή αποξηραμένες), είχαν 18% μείωση του κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. 

Η κατανάλωση επίσης των συνιστώμενων πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, συντελούσε στη μείωση του κινδύνου κατά 24%, συγκριτικά με άνδρες που έτρωγαν δυόμισι ή λιγότερες μερίδες. 

«Η μελέτη δείχνει ότι οι ντομάτες είναι σημαντικά για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και σε μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες. Στο μεσοδιάστημα, οι άνδρες θα πρέπει να τρώνε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, να διατηρούν ένα υγιές βάρος και να μην κάνουν καθιστική ζωή», σχολιάζει η Δρ Βανέσα Ερ, από τη Σχολή Κοινωνικής και Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. 

Η αξία της λυκοπένης

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας πιστεύεται ότι οφείλονται στη λυκοπένη, την αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει το DNA και τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες. 

Οι ερευνητές μελέτησαν και δύο άλλα διατροφικά συστηματικά που έχουν σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, το σελήνιο, που περιέχουν πολλά αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, και το ασβέστιο, που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι άνδρες που φρόντιζαν να λαμβάνουν πάντα μέσω της διατροφής τους, λυκοπένη, ασβέστιο και σελήνιο είχαν τον μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. 

Ωστόσο ο Δρ ίαν Φρέιμ της οργάνωσης Prostate Cancer UK σπεύδει να σημειώσει ότι «τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να συντάξουμε σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα τρόφιμα που θα πρέπει οι άνδρες να καταναλώνουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Αυτό που είναι βέβαιο πάντως, είναι ότι θα πρέπει να κάνουν ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συνδυαστικά με τακτική σωματική άσκηση». 

Και ο Τομ Στανσφελντ της οργάνωσης Cancer Research UK προσθέτει ότι «ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένη, όπως οι ντομάτες, ή σε σελήνιο, έχουν σχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδεχθεί και η παρούσα μελέτη δεν επιβεβαιώνει αν τελικά υπάρχει ουσιαστική σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Η διατροφή και η πρόληψη του καρκίνου είναι περίπλοκο ζήτημα. Και μέχρι να το απλοποιήσουμε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι, άνδρες και γυναίκες, είναι να αποφεύγουμε το κατεργασμένο κρέας, τα λιπαρά και το αλάτι, και να τρώμε ελάχιστο κόκκινο κρέας». 

Πηγή: in.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…