Newsroom

Newsroom

Μαύρος λύκος με Κόκκινη Προβιά

Του Κώστα Βαξεβάνη

provia 0

Του Κώστα Βαξεβάνη

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, δεν χώρισε μόνο την Ευρώπη στα δύο. Την έριξε σε μια περιπέτεια, της οποίας οι διαστάσεις ήταν επώδυνες και άγνωστες. Σχεδόν τίποτα απ’ όσα έχουν γραφτεί για το πώς διαμορφώθηκε η ιστορία της Ευρώπης τα τελευταία 60 χρόνια δεν είναι αληθινό. Πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες, όσοι φαινομενικά κίνη- σαν τα νήματα της Ιστορίας, πολλές φορές ήταν οι ίδιοι δεμένοι με νήματα σαν μαριονέτες. Οι ιστορικές εξελίξεις είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα σεναρίων που μηχανεύτηκαν οι πιο σκοτεινοί κύκλοι. Η δυτική Ευρώπη της Δημοκρατίας, που εμφανιζόταν ως ανάχωμα απέναντι στον «κομμουνιστικό κίνδυνο», κυβερνήθηκε μέσα από το πιο αντιδημοκρατικό δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών, αμερικανικών και βρετανικών. Έναν μυστικό στρατό από πολίτες και αξιωματικούς, ο οποίος δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μια πιθανή σοβιετική εισβολή, αλλά κατέληξε να κάνει πραξικοπήματα, να χειραγωγεί πολιτικούς και πολίτες και να καθορίζει τις εξελίξεις. Όλα αυτά στο όνομα της Δημοκρατίας και του Έθνους.

H Ελλάδα, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, ήταν τα θέρετρα της δράσης αυτού του μυστικού στρατού της CIA, που άρχισε να δρα αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Περιμένοντας τους κόκκινους εχθρούς να εισβάλουν, στα πλαίσια πάντα της υποτιθέμενης αντιμετώπισης του κινδύνου, ακροδεξιοί, φασίστες, εγκληματίες, επαγγελματίες του πατριωτισμού αλλά και εξαπατημένοι, έγιναν εντολοδόχοι και κατάσκοποι ξένων μυστικών υπηρεσιών. Πολλοί απ’ αυτούς κατέχουν ακόμη εξέχουσες θέσεις στην κοινωνία, αφού η δράση τους δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Έλληνες στρατηγοί όπως άλλωστε Τούρκοι και Ιταλοί, έπαιρναν εντολές από ξένους πράκτορες, εν αγνοία των θεσμικών οργάνων του κράτους. Η επιχείρηση η οποία εκπονήθηκε από το Γραφείο Πολιτικού Σχεδιασμού της CIA ( Office of Policy Coordination O.P.C.) είχε την κωδική ονομασία Stay Behind. Υλοποιήθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και σε τέσσερις ουδέτερες χώρες (Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία).

Ο ερυθρός κίνδυνος δεν πραγματοποίησε την υποτιθέμενη απειλή του, αλλά το δίκτυο της Stay Behind, χτύπησε τη Δημοκρατία, δολοφόνησε αντιπάλους και εξόντωσε αμάχους για να στρέψει τον ρου της ιστορίας στην επιθυμητή κατεύθυνση της αποδοχής του Pax Americana.

Το δίκτυο αποκαλύφθηκε το 1989 στην Ιταλία, όπου δρούσε με την κωδική ονομασία Gladio. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραδέχθηκε την ύπαρξη του δικτύου τονίζοντας ωστόσο πως το είχε διαλύσει το 1984. Αυτό όμως δεν ήταν η πλήρης αλήθεια. Το δίκτυο, δηλαδή ουσιαστικά οι κρύπτες με όπλα, ασυρμάτους, λίρες, όπως και τα κέντρα εκπαίδευσης των πρακτόρων είχαν καταργηθεί ως το 1988, αλλά ουδέποτε αποκαλύφθηκε τι πραγματικά έκανε τα χρόνια που περίμενε να εισβάλουν οι Σοβιετικοί. Τα αρχεία του δικτύου καταστράφηκαν στην υψικάμινο του Ασπροπύργου, μαζί με το κομμάτι της βρόμικης ιστορίας. Έτσι τουλάχιστον νόμιζαν.

Μετά από 18 χρόνια έρευνας, φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα μερικά από τα έγγραφα που όλοι θεωρούσαν κατεστραμμένα. Εκτός από τα έγγραφα όμως υπάρχουν και οι άνθρωποι. Δεκάδες συνεντεύξεις, χιλιάδες ώρες μαγνητοσκοπήσεων και βιντεοσκοπήσεων, καταγράφουν την ιστορία της επιχείρησης που από λάθος έγινε γνωστή στην Ελλάδα ως «Κόκκινη Προβιά». Οι πρωταγωνιστές, άλλοι επειδή ήθελαν να καταγραφεί η ιστορία, άλλοι από ενοχές, μίλησαν αποκαλύπτοντας όσα έγιναν. Ουσιαστικά οι μαρτυρίες τους και τα έγγραφα ξαναγράφουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τα δύο πραξικοπήματα Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη, το Κυπριακό, βομβιστικές επιθέσεις, η έκρηξη στον Γοργοπόταμο τον Νοέμβριο του 1964, οι εκλογές βίας και νοθείας το 1962, η επιλογή πρωθυπουργών και ηγεσίας της Ελληνικού Στρατού, είναι μόνο μερικά απ’ όσα έχουν ως κρυφό πρωταγωνιστή το μυστικό στρατό της CIA στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν θα ήταν όπως είναι αν δεν υπήρχε η ελληνική «Κόκκινη Προβιά». Αν και φαντάζει αντιδιαλεκτικό το συμπέρασμα, αφού η ιστορία γράφεται με τα «όταν» και όχι με τα «αν» που θέτουμε εκ των υστέρων, ωστόσο είναι σίγουρο πως δεν θα είχε πέσει σε πολλές από τις περιπέτειες που βασάνισαν εκατομμύρια Έλληνες και τους απογόνους τους, διαιωνίζοντας το κλίμα του εμφυλίου προς όφελος της ανωμαλίας που εξυπηρετούσε τους συμμάχους.

Οι πρωταγωνιστές της «Κόκκινης Προβιάς», όπως και οι εμπνευστές της στο Λάνγκλεϊ, αν και δεν τοποθετήθηκαν ποτέ επίσημα, αφήνουν να εννοηθεί πως ήταν μια επιχείρηση σαν αυτές που είχαν εκπονήσει και τα δύο μπλοκ. Άνθρωποι που μέσα από την παρασκηνιακή τους δράση αιματοκύλησαν την Ελλάδα, λένε πως το έκαναν για να μην πέσει το έθνος στα χέρια των κομμουνιστών. Ταύτισαν τις επιλογές τους με το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της CIA με τον ελληνικό πατριωτισμό. Είναι βέβαια τραγελαφικό, γιατί το σχέδιο «Κόκκινη Προβιά», το πρώτο πράγμα που προέβλεπε ήταν να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα βορείως του Αλιάκμονα αν υπήρχε σοβιετική εισβολή. Έτσι ο αγοραίος πατριωτισμός, εξαγορασμένος με χρυσές λίρες και δολάρια απ’ την Αμερική, έστηνε προβοκάτσιες και κυβερνήσεις περιμένοντας να αποτρέψει το χειρότερο. Το δόγμα ήταν απλό: «γιατί να περιμένουμε να μπουν οι κομμουνιστές όταν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε εδώ που τους έχουμε;». Αφού κατέληξαν στο δόγμα, στη συνέχεια κατέληξαν στο να βαφτίζουν κομμουνιστή όποιον δεν τους ήταν αρεστός. Μια δημοκρατία στα δικά τους μέτρα, με βία, αίμα και αθλιότητες, πήρε σάρκα και οστά ξεσχίζοντας σάρκες άλλων Ελλήνων.

Οι αποκαλύψεις που γίνονται σήμερα από τη δημοσιογραφική έρευνα, θα μπορούσαν να έχουν γίνει θεσμικά από το ελληνικό κράτος και μάλιστα από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ανδρέα, ο Αντώνης Δροσογιάννης, υπήρξε αρχηγός αυτού του δικτύου. Τα έγγραφα που δημοσιεύουμε δεν χωρούν αμφισβήτηση. Ο Δροσογιάννης, ως έλληνας αξιωματικός, πριν γίνει υπουργός Άμυνας, στο ίδιο τραπέζι με πράκτορες της CIA, διαπραγματεύεται την προμήθεια «δολοφονικών συσκευών» για το παρακρατικό δίκτυο. Από την ίδια θέση με τον Δροσογιάννη πέρασαν επιφανείς Έλληνες, στρατηγοί που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στρατηγός Παπάγος και ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Η συγκάλυψη του δικτύου, η καταστροφή του αρχείου και η σιωπή έχουν ένα λόγο. Η ιστορία που πιστεύουμε, είναι πιο βολική από την ιστορία όπως υπήρξε. Η αποκάλυψη του δικτύου της «Κόκκινης Προβιάς», θα απειλούσε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και την ίδια τη συμμαχία με τους Αμερικανούς.

* Το άρθρο είναι το προλογικό σημείωμα του Κώστα Βαξεβάνη στο τεύχος του Hot Doc που κυκλοφορεί, με τις αποκαλύψεις για τον μυστικό στρατό της CIA στην Ελλάδα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει ένα ακόμη τεύχος που αποδεικνύει πως τόσο το Κυπριακό όσο και η ελληνική χούντα ήταν αποτέλεσμα της δράσης της «Κόκκινης Προβιάς»


Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…