Newsroom

Newsroom

"Είμαι μπάτσος. Αν δεν θες να χτυπήσεις, μη με προκαλείς"

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το μονόστηλο ενός βετεράνου αμερικανού αστυνομικού που φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδό της η Washington Post. Με αφορμή…

cop washington post

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το μονόστηλο ενός βετεράνου αμερικανού αστυνομικού που φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδό της η Washington Post. Με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού Michael Brown στο Ferguson του Missouri, ο Sunil Dutta, βετεράνος αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος του Los Angeles αποφάσισε να υπερασπιστεί τους απανταχού αστυνομικούς, μέσα σε λίγες αλλά εξοργιστικές λέξεις.

“Μπορεί να ακούγεται σκληρό και απολίτιστο, αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής, συμβαίνει το εξής: Αν δεν θες να σε πυροβολήσω, να χρησιμοποιήσω το taser, να σε ψεκάσω με pepper spray, να σε χτυπήσω με το κλομπ ή να σε ρίξω κάτω, απλά κάνε ό,τι σου λέω”, γράφει ο Dutta, ενώ συνεχίζει: “και μην τολμήσεις να περπατήσεις απειλητικά προς το μέρος μου. Οι περισσότεροι έλεγχοι τελειώνουν σε λίγα λεπτά. Πόσο δύσκολο είναι να συνεργαστείς;”

Οι εξωφρενικές απόψεις του συνταξιούχου αστυνομικού δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον Dutta, όταν ο αστυνομικός προκαλεί ή παραβαίνει το καθήκον του, ο πολίτης δεν πρέπει να αντιδράσει: “Αν θεωρείς ότι το όργανο καταπατά τα δικαιώματά σου ή σε παρενοχλεί, μην τον προκαλείς – κάνε αίτηση παραπόνων μετά. Απλά κάνε ό,τι σου λέει ο αστυνομικός και όλα θα τελειώσουν καλά και για τους δυο σας”. 

Όπως ήταν φυσικό, μέσα σε λίγες ώρες το μονόστηλο δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων στο Διαδίκτυο.

“Το εξωφρενικό δεν είναι ότι το λέει, αλλά ότι εμείς το δεχόμαστε”, έγραψε ο Ken White, του blog “Popehat”.
“Υπάρχει σύστημα Δικαιοσύνης; Θεωρητικά, ναι. Είναι αποτελεσματικό απέναντι σε διεφθαρμένους αστυνομικούς που κακοποιούν φραστικά και σωματικά πολίτες; Όχι”.

Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε η δολοφονία του έγχρωμου νεαρού Michael Brown από τον λευκό αστυνομικό Darren Wilson στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, πριν από 12 μέρες, η οποία ξεσήκωσε ένα πρωτοφανές κύμα οργής και έχει οδηγήσει τον κόσμο στους δρόμους μέχρι και σήμερα. Αν και δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η δολοφονία, ο νεαρός δέχθηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς στο πρόσωπο και στο στήθος ενώ ήταν άοπλος και είχε τα χέρια του σηκωμένα, έπειτα από υπόδειξη του αστυνομικού.

Στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Φέργκιουσον ο Χόλντερ, ο πρώτος Αφροαμερικανός που ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης, μίλησε με φοιτητές και στη συνέχεια με ηγέτες της κοινότητας σε ένα κοινοτικό κολέγιο. Σύμφωνα με το Reuters, ο Χόλντερ υποσχέθηκε στην οικογένεια του Brown πως θα διεξαχθεί «μια δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα».