Μετέφεραν παράνομα απόβλητα υδραργύρου από τη Γερμανία στην Ελλάδα και τρίτες χώρες

Παράνομη μεταφορά απόβλητων υδραργύρου σημειώθηκε από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες, όπως έγινε γνωστό έπειτα…

apovlita

Παράνομη μεταφορά απόβλητων υδραργύρου σημειώθηκε από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες, όπως έγινε γνωστό έπειτα από ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) από τις αρχές της Γερμανίας.

Τα απόβλητα βρέθηκαν σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας στην Αττική (Ασπρόπυργο), ενώ για την υπόθεση αυτή έχει ήδη ενημερωθεί ο εισαγγελέας.

Ειδικότερα οι αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν το ΥΠΕΚΑ ότι γερμανική εταιρεία, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γερμανία στις οποίες προκύπτει υδράργυρος από επεξεργασία αποβλήτων που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όφειλε να διαθέτει τα απόβλητα σε ιδιόκτητο υπόγειο χώρο διάθεσης, τα διακινούσε στο εξωτερικό ως προϊόν και μέρος αυτών των αποβλήτων έχει διακινηθεί και μέσω της Ελλάδας προς τρίτες χώρες.

Έπειτα από την ενημέρωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) ξεκίνησαν να διερευνούν την υπόθεση.

Έτσι, στις 18 Αυγούστου διενεργήθηκε αυτοψία από επιθεωρητές της ΕΥΕΠ στις εμπλεκόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε μεταφορά και αποθήκευση του αποβλήτου, ποσότητας περίπου 56 τόνων, σε αποθήκη εταιρείας logistics στην Αττική.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, αναφέρει ότι «από την έρευνα προέκυψε ότι η διακίνηση των αποβλήτων έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, χωρίς όμως να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».

Όπως ενημερώνει το ΥΠΕΚΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύννομη και ασφαλή διαχείριση της ποσότητας του αποθηκευμένου αποβλήτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.