Newsroom

Newsroom

Προειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. για απάτη με ηλεκτρονικά μηνύματα

Την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για απατηλά μηνύματα που αφορούν δήθεν τη χορήγηση δανείων, μεγάλων ποσών και με χαμηλό επιτόκιο, εφιστά…

pc

Την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου για απατηλά μηνύματα που αφορούν δήθεν τη χορήγηση δανείων, μεγάλων ποσών και με χαμηλό επιτόκιο, εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Όπως αναφέρεται, έχουν ήδη σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μηνύματα σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου με τα οποία οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, οι δράστες υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου δήθεν, άμεσα και εύκολα, τη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης.

ΗΔίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται, σε καμία περίπτωση, από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, αλλά έχουν σκοπό να πείσουν τους πρόθυμους και ανυποψίαστους πολίτες, που αναζητούν χρήματα ή δάνεια, να αποστείλουν:

1. είτε τα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα τους (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου κ.λπ.) για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
είτε προσωπικά οικονοµικά δεδοµένα τους (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς, αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.λπ.),

2. είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ζητούν να αποστέλλονται τα χρηματικά ποσά μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου να μην απαντούν σε τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).

Επιπρόσθετα, συνιστάται στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…