Οι εργαζόμενοι νικούν, το μποϊκοτάζ πετυχαίνει και η Coca Cola τρέμει

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου 

cocacola 0

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου 

Την επιτυχία της καμπάνιας για μποϊκοτάζ των προϊόντων της Coca-Cola 3Ε αποδεικνύει η κίνηση της εταιρείας να ζητήσει την απαγόρευση των αναρτήσεων σε facebook και Διαδίκτυο των απεργών της Coca- Cola Θεσσαλονίκης καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο σε απεργιακές κινητοποιήσεις ύστερα από την ανακοίνωση του κλεισίματος του εργοστασίου, και μέσω ανακοινώσεών τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες καλούν σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής εταιρείας, έως ότου επαναλειτουργήσει η μονάδα και ακυρωθούν οι απολύσεις τους.

Οι απεργοί θεωρούν ότι το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν για να προβάλουν τα αιτήματα του αγώνα τους καθώς επισημαίνουν ότι η πολυεθνική εταιρεία διαθέτει τεράστια επιρροή στα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία δεν αναφέρονται στην απεργία φοβούμενα την απώλεια διαφημιστικών εσόδων, χορηγιών κτλ. Το γεγονός του αποκλεισμού των απεργών από τα μεγάλα ΜΜΕ έχει καταγγείλει η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωσή της στις 25 Ιουνίου.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμα και ο πολυεθνικός κολοσσός βρέθηκε προ εκπλήξεως από τον κλιμακούμενο αγώνα των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και την έκταση που πήρε το μποϊκοτάζ, καθώς όπως αναφέρεται στο κείμενο του δικαστικού εγγράφου της εταιρείας με το οποίο ζητά την απαγόρευση της καμπάνιας: «Το μποϊκοτάζ αυτό κατά των προϊόντων μας […] συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος Απριλίου […] πιστεύαμε ότι εκείνοι που είχαν κηρύξει αυτό το μποϋκοτάζ […] θα έπαυαν πλέον οριστικά το μποϊκοτάζ των προϊόντων μας. Ομως, προς μεγάλη μας έκπληξη, το μποϊκοτάζ αυτό συνεχίστηκε […] και με επέκτασή του πλέον και στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Μάλιστα, τα αποτελέσματα του μποϊκοτάζ φέρονται να είναι ιδιαίτερα ορατά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε αρκετά σημεία πώλησης διατίθενται πλέον ομοειδή προϊόντα που δεν προέρχονται από την Coca-Cola 3E αλλά από διαφορετικές εταιρείες. Κατά την εταιρεία, οι απεργοί έχουν προβεί σε σωρεία αναρτήσεων με δυσφημιστικό περιεχόμενο για την υπόληψή της προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντική ηθική και οικονομική βλάβη: «Μέσω των ιστοτόπων που έχουν δημιουργήσει (www.elastithesitous.gr, https://www.facebook.com/pages/Coca-cola-apergia/238774946277939?hc_loca…), έχοντας μετατρέψει τους εαυτούς τους σε αυτόκλητους διοργανωτές ενός ιδιότυπου “δημοψηφίσματος” και στρατολογώντας με τον τρόπο αυτό τους καταναλωτές στο μποϊκοτάζ των προϊόντων μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της Coca-Cola. Από την πλευρά τους, οι απεργοί εγκαλούν σε ανακοίνωσή τους την εταιρεία για προπαγανδιστικές πρακτικές καθώς σε διαφήμιση παρουσίαζε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εν λειτουργία ενώ δεν είναι.

«Η Coca-Cola ζητά να σταματήσει κάθε μορφή μποϊκοτάζ και σε ό,τι αφορά τον αγώνα μας, ακόμα και να μη φοράμε τα μπλουζάκια που έχουμε φτιάξει. Γιατί οδηγήθηκαν έπειτα από οκτώ μήνες στα ασφαλιστικά μέτρα και δεν έπραξαν κάτι τέτοιο από την πρώτη στιγμή; Είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που δεν θα επιτρέπει στους εργαζομένους να κάνουν τέτοιες μορφές αγώνα. Το ζήτημα είναι ευρύτερο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Κοσίδης, οργανωτικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της Coca-Cola. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο της εταιρείας αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Coca-Cola 3Ε κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και του Σωματείου Coca Cola συζητήθηκε στις 5 Αυγούστου στο τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών, του οποίου η απόφαση αναμένεται. Επίσης, άλλη αγωγή της εταιρείας κατά των εργαζομένων εκκρεμεί από τον Νοέμβριο. Κατά της εταιρείας έχουν προσφύγει και οι εργαζόμενοι, ώστε οι απολύσεις στο εργοστάσιο της Θέρμης να κριθούν παράνομες, με την απόφαση να αναμένεται τον Οκτώβριο.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

 

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε»

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε»

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…