Συνεχίζεται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος (photos)

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται στις Μονές του Αγίου Όρους η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Μονή Ιβήρων…

ts 0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται στις Μονές του Αγίου Όρους η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η Μονή Ιβήρων ήταν ο πρώτος του σταθμός χθες Παρασκευή, όπου ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Προηγούμενο του Μοναστηριού,  Γέροντα Βασίλειο (Γοντικάκη).

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα amen.gr, o γνωστός λόγιος μοναχός, διαπρεπής θεολόγος και συγγραφέας συζήτησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Άνθρωπο, τον Θεό, τη Θεολογία, τη Φιλοσοφία, την Ελλάδα αλλά και τον Κόσμο σε μια «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση», όπως ανέφεραν όσοι την παρακολούθησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην Μονή Ιβήρων λίγο μετά τις εννέα το πρωί όπου τον υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Καθηγούμενος της, Γέρων Ναθαναήλ, και μέλη της Αδελφότητας. Επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής όπου ενημερώθηκε για την ιστορία, τις αγιογραφίες και το σχεδόν χιλίων χρόνων δάπεδο με πολύχρωμα μάρμαρα.

Με προσήλωση άκουσε τους μοναχούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε ενώπιον της εφεστίου εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας, όπου πληροφορήθηκε πως «ιστορήθηκε το 980 μ.Χ».

Μετά το κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής, παρατέθηκε τράπεζα και ακολούθως ο κ.Τσίπρας ξεναγήθηκε στο εξαιρετικό μουσείο με τα σπάνια χειρόγραφα, τα χρυσόβουλα, τα πατριαρχικά συγίλια και τα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Η ευγενική ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα που εντυπωσίασε του Αγιορείτες

Όπως μεταδίδει το amen.gr, ο Αλέξης Τσίπρας «κέρδισε» τους Αγιορείτες μοναχούς όχι μόνο με την ενδιαφέρον και την ευγένειά του αλλά και με μια κίνησή του, κατά το πρώτο βράδυ της παραμονής του στο καστρομονάστηρο της Καρακάλλου. Κατά την άφιξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Καθηγούμενος Γέρων Φιλόθεος βρισκόταν σε Μετόχι της Μονής στην Κρήτη.

Μόλις πληροφορήθηκε ότι θα διέμενε στο μοναστήρι ο κ. Τσίπρας, ο Καθηγούμενος ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, όπου έφτασε μετά τα μεσάνυχτα.

Παρά την προχωρημένη ώρα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε ευγενικά τις προτροπές των μοναχών να ξεκουραστεί, μιας και πλησίαζε η ώρα του εγερτηρίου για μοναχούς και φιλοξενουμένους για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, και εξέφρασε την επιθυμία να περιμένει τον Γέροντα Φιλόθεο. Όπως και έγινε και έτσι είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη θερμή συζήτηση.

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως παρέστη με τους συνεργάτες του στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο και το εικονοφυλάκιο της Μονής.

Στη συνέχεια θαύμασε από το μπαλκόνι της Μονής την κορυφή του Άθωνα και αφού έγραψε λίγα λόγια στο βιβλίο των επισκεπτών της Μονής αναχώρησε για την Ιερά Μονή Ιβήρων.

Στη Μονή Αγίου Παύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον μοναχό Νικόδημο της Μονής Αγίου Παύλου, όταν ο δεύτερος θυμήθηκε την επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη το 1995.

«Τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης μας είχε πει, «εσείς πιστεύετε στην σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε για την σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και απάντησε πως «οι κοσμοθεωρίες είναι παράλληλες, πολλές φορές όμως τέμνονται στην αλληλεγγύη και την πρακτική της ισότητας». Σε κάθε περίπτωση, «εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Στην «αετοφωλιά» του Αγίου Όρους 

Την «αετοφωλιά» του Αγίου Όρους, την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας μοιάζει να «αγκαλιάζει» την αθωνική γη και ο άνθρωπος αισθάνεται να μπορεί να αγγίξει τον ουρανό , επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην είσοδο της «σκαρφαλωμένης» σε βράχο Μονής περίμεναν τον κ.Τσίπρα ο Καθηγούμενός της, Γέρων Ελισαίος και μέλη της Αδελφότητας καθώς και νεαροί προσκυνητές που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στο Μοναστήρι. Ο κ.Τσίπρας μίλησε μαζί τους και απευθυνόμενος προς τον Καθηγούμενο είπε ότι γνωρίζει ότι στη Μονή εγκαταβιώνουν πολλοί μορφωμένοι μοναχοί.

Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και η ανάβαση, μέσα από τις στοές και τους ξύλινους διαδρόμους που κρέμονται δεκάδες μέτρα ψηλά από το έδαφος, φάνηκε να εντυπωσιάζει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.

Ευγενικός και χαμογελαστός χαιρετούσε δια χειραψίας έναν προς έναν μοναχούς και προσκυνητές που συναντούσε στην ανοδική του πορεία προς τον χώρο υποδοχής, το Αρχονταρίκι της Μονής.

Πριν όμως από το παραδοσιακό Αγιορείτικο κέρασμα – αρωματικό τσίπουρο, γλυκό του κουταλιού και ένα παγωμένο νερό – λίγα λεπτά περισυλλογής με θέα τον Συγγιτικό κόλπο και την νεφελοσκέπαστη κορυφή του επιβλητικού Άθω. Ο Καθηγούμενος Ελισαίος ενημέρωσε τον φιλοξενούμενό του για την ιστορία της Μονής, για τον χώρο που την περιβάλλει και του έδειξε από εκεί ψηλά τις πτέρυγες του μοναστηριακού συγκροτήματος μέχρι και τα περιβόλια του.

Μετά το κέρασμα ακολούθησε επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Μονής με τα εξαιρετικής σημασίας χειρόγραφα και τα σπάνια βιβλία. Περίπου δύο ώρες αργότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος συνοδευόταν από τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Νίκο Παππά και τον Χρυσόστομο Λυκόπουλο, γραμματέα θεματικής θρησκευμάτων του κόμματος – αποχαιρέτησε τον Καθηγούμενο, Γέροντα Ελισαίο και την Αδελφότητα για να εισπράξει και την δική τους πρόσκληση – όπως συνέβη και στην Ιερά Κοινότητα και στις δύο Μονές που επισκέφθηκε προηγουμένως – να επισκεφθεί ξανά το Άγιον Όρος. Από την Μονή Σίμωνος Πέτρας μετέβη στη Μονή Ξενοφώντος όπου και θα καταλύσει.

Πηγή: Amen.gr

 

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…