Newsroom

Newsroom

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Κατέθεσε σήμερα  στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με τίτλο «Έλεγχος των οικονομικών…

2134643

Κατέθεσε σήμερα  στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, με τίτλο «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».Ερωτήματα προκαλεί η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 18, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η παρουσίαση δια των ραδιοφώνων και των τηλεοπτικών σταθμών του περιεχομένου των καταγγελιών που δεν αφορούν την προεκλογική δραστηριότητα κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επισύροντας κυρώσεις γα τους παραβάτες».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
 
– Πλέον η κρατική επιχορήγηση θα δίνεται και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα.

–  Η επιχορήγηση δεν θα δίνεται βάση των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αλλά βάση των καθαρών εσόδων του απολογισμού του προηγούμενου έτους.
 
– Η τακτική επιχορήγηση μειώνεται κατά 50%. Από 1,05% των τακτικών εσόδων στο 0,5% των καθαρών και η εκλογική επιχορήγηση από 0,022% των τακτικών εσόδων σε 0,08% των καθαρών. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς

– Επιτρέπεται πλέον σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να χρηματοδοτούν κόμματα.

– Τα χρηματικά ποσά από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε κόμμα ή συνασπισμό ως ιδιωτική χρηματοδότηση εκπίπτουν εξολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη.

– Όλες οι οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων θα γίνονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά μέσω ελληνικών και μόνο τραπεζών.

– Καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση κομμάτων. Καθίσταται υποχρεωτική στο εξής η αναγραφή στο σώμα του κουπονιού του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του αριθμού Δελτίου ταυτότητας.

– Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες μέθοδοι μαζικής χρηματοδότησης από τους πολίτες μέσω κινητών τηλεφώνων.

– Κάθε ποσό άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

–  Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες προς τα κόμματα με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους.

– Απαγορεύεται η χρηματοδότηση προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και από νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια.

– Το όριο χρηματοδότησης κόμματος από το ίδιο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους αυξάνεται από 15.000 σε 20.000 ευρώ.

– Τα κόμματα υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία Γ’ και όχι Β’ κατηγορίας.

–  Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων μετακίνησης ετεροδημοτών από τα πολιτικά κόμματα.

– Τίθεται ακόμη η απαγόρευση διαφοροποίησης στην τιμολόγηση των εξόδων και στην παροχή ποσοστού έκπτωσης από τις επιχειρήσεις τύπου μεταξύ των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…