Newsroom

Newsroom

Προκαταρκτική συμφωνία για κυρώσεις στη Ρωσία

Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει νομικό κείμενο με το οποίο θα…

evropi

Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική συμφωνία για την επιβολή τους, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Έχει πάντως επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία.

Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα, στη βάση των νομικών προτάσεων που έχουν γίνει, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η Κομισιόν έχει υποβάλει προς συζήτηση προτάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τους τομείς της αμυντικής και της ενεργειακής τεχνολογίας και στα είδη τα οποία αποκαλούνται «διπλής χρήσης», που είναι δηλαδή κατάλληλα για πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς.

Επιπλέον είναι πιθανό να στοχοθετηθούν τράπεζες που έχουν καίρια σημασία για τη ρωσική οικονομία, η οποία επιβραδύνεται και κλυδωνίζεται.

Πηγή της Ε.Ε. επιβεβαίωσε πως υπήρξε «συνολική προκαταρκτική συμφωνία» για τις συγκεκριμένες κυρώσεις.

Πάντως η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, είπε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά.

«Η κατεύθυνση του ταξιδιού σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σαφής, αλλά ακόμη ταξιδεύουμε», είπε η κ. Κοτσίγιαντσιτς στους δημοσιογράφους.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το κείμενο και ποιες είναι οι επιλογές που θα προτείνει η Κομισιόν.

Εντός της ημέρας εξάλλου αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. τα ονόματα των 15 φυσικών προσώπων και 18 νομικών προσώπων (δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων) σε βάρος των οποίων αποφασίστηκε η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων για το ρόλο τους στην προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας στη Ρωσία και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να εξετάσουν το κείμενο της Επιτροπής μέσα στο Σαββατοκύριακο και να συζητήσουν σχετικά με αυτό με την Κομισιόν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε διπλωματική πηγή. Ένα αναθεωρημένο κείμενο ενδέχεται να υιοθετηθεί την Τρίτη, πρόσθεσε.

Το θέμα των κυρώσεων, και το εάν σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ήδη συμφωνημένες κρατικές συμβάσεις, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Γαλλία, η οποία έχει συμφωνήσει να πωλήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ.

«Ως έναν βαθμό, όλοι σπεύδουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα δικά τους, εθνικά συμφέροντα», ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο, επισήμανε ακόμη αναφερόμενος στις κυρώσεις Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…