Δονούσα: Ένα μαγικό μέρος για να… ναυαγήσετε

Γαλάζια νερά, χρυσαφένιες ακτές και μια χούφτα λευκά σπιτάκια. Αυτή η μικρή  κουκίδα στο Αιγαίο αποτελεί τον “παράδεισο” της ελεύθερης…

donousa1

Γαλάζια νερά, χρυσαφένιες ακτές και μια χούφτα λευκά σπιτάκια. Αυτή η μικρή  κουκίδα στο Αιγαίο αποτελεί τον “παράδεισο” της ελεύθερης κατασκήνωσης και έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς για τους ταξιδιώτες που αγαπούν τη φύση, τα κοφτερά βράχια, τα κρύα νερά και τις λευκές αμμουδιές. Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει μόλις 160 μόνιμους κατοίκους  οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί καταφύγιο για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ που επιλέγουν τον Κέδρο ή το Λιβάδι για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. 

Κέδρος

Η παραλία του Κέδρου βρίσκεται σε απόσταση 1χλμ από τον Σταυρό. Μόλις δέσει το πλοίο, απλώς ακολουθείστε τους υπόλοιπους ταξιδιώτες με τα σακίδια και πολύ σύντομα θα δείτε να ξεπροβάλει πίσω από τα βράχια ένα παραδεισένιο κολπάκι με κέδρους, άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Αφού κατεβείτε το μονοπατάκι (που δεν είναι δύσκολο, απλώς θέλει λίγη προσοχή) και βρείτε το πιο κατάλληλο μέρος για να στήσετε τη σκηνή σας, ετοιμαστείτε να απολαύσετε τις επόμενες μέρες ήλιο, θάλασσα και αγνάντι, ξεχνώντας εντελώς τον χρόνο, τα ρολόγια σας και τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

δονούσα

Η παραλία του Κέδρου διαθέτει τουαλέτα και ένα μπαράκι/ καντίνα/ καφέ που σερβίρει πρωινό, σαλάτες και φαγητό και λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας. Κάποιες απογευματινές ώρες ανοίγουν και οι ντουζιέρες, εάν δεν θέλετε να μείνετε με το αλάτι και έχετε ανάγκη από ένα δροσιστικό διάλειμμα από τη  θάλασσα.

Το μεγάλο μειονέκτημα του Κέδρου είναι ότι η εύκολη πρόσβαση και η μαγευτική ομορφιά της παραλίας, καθιστούν το μέρος ιδιαίτερα ελκυστικό τον Αύγουστο, γεγονός που δημιουργεί κοσμοσυρροή. Πολύ συχνά υπάρχουν σκηνές ακόμα και πάνω στην παραλία, είναι δύσκολο να βρείτε σκιά και ένα καλό μέρος για να στήσετε τη σκηνή σας, ενώ ο πολύς κόσμος στερεί κάτι από τη μαγεία και την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Παρ’ όλα αυτά, η παραλία είναι υπέροχη, ο κόσμος είναι κεφάτος, υπάρχουν βραδιές γεμάτες μουσική και χορό, μεγάλες χαρούμενες παρέες και σίγουρα το μέρος κερδίζει τον επισκέπτη με τη ζωντάνια και την καλοκαιρινή αύρα  που αποπνέει.

Στον βυθό της θάλασσας, δεσπόζει το ναυάγιο ενός πλοίου, του αντιτορπιλικού  “Orion” που βυθίστηκε εκεί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και κάνει το μέρος ακόμα πιο μυστηριώδες.

Λιβάδι

Για αυτούς που πραγματικά αγαπάνε το ελεύθερο κάμπινγκ και που δεν φοβούνται την ταλαιπωρία της κατασκήνωσης, το Λιβάδι (λιγότερο δημοφιλές, αλλά εξίσου όμορφο) είναι ο ιδανικός προορισμός. Η παραλία είναι αρκετά απομονωμένη και  θα πρέπει να φτάσετε μέχρι εκεί με καραβάκι, εάν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, το οποίο θα σας οδηγήσει μέχρι την αρχή ενός μονοπατιού. Εάν φτάσετε με το καραβάκι, οι υπόλοιποι κατασκηνωτές θα κάνουν… αλυσίδες για να κουβαλήσουν τους σάκους σας μέχρι την άμμο. Το μέρος διαθέτει αρκετές κρυμμένες σκιές και καβάντζες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε προμήθειες και καλή οργάνωση για να μπορέσετε να περάσετε καλά.

δονούσα

Το μονοπάτι που οδηγεί σε δύο ταβέρνες στην αρχή του μονοπατιού είναι μεγάλο και αρκετά κουραστικό (την ημέρα ο ήλιος θα σας χτυπήσει στο κεφάλι), επομένως θα χρειαστείτε σκεύη μαγειρικής, νερό, αρκετές προμήθειες από το λιμάνι και έναν τρόπο να έχετε σκιά στην παραλία για να μην σας κουράσει ο ήλιος.

Επίσης, στο Λιβάδι είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε πλήρως τους κανόνες της ελεύθερης κατασκήνωσης, που σημαίνει να μαζεύετε τα σκουπίδια σας, να μην αφήνετε πράγματα που μπορεί να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους επισκέπτες και βέβαια να απομακρύνεστε αρκετά για τουαλέτα.

Στο Λιβάδι θα ξεχάσετε ακόμα περισσότερο ότι υπάρχει χώρος, χρόνος και υποχρεώσεις και θα απολαύσετε εντελώς ελεύθερα τα νερά του Αιγαίου, το βιβλίο σας και τη μουσική που θα ακούγεται στην παραλία και θα συντροφεύει τα καλοκαιρινά απογεύματα και χρώματα. Επίσης, στο Λιβάδι καλύτερα να μην έχετε μαζί σας ρακέτες, μπάλες και οτιδήποτε άλλο δημιουργεί μεγάλη φασαρία στην παραλία. Ο περισσότερος κόσμος που κατασκηνώνει εκεί το καλοκαίρι, το έχει μετατρέψει σε ένα ήρεμο καταφύγιο για ξεκούραση και απομόνωση.

Μικρά – Μικρά

-Οι λίγοι κάτοικοι της Δονούσας είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Μπορείτε να αγοράσετε από το λιμάνι όλα τα απαραίτητα (χαρτί υγείας, καφέ, ζάχαρη κτλ), ενώ εάν μένετε στο Λιβάδι τα μαγαζιά της περιοχής  δέχονται… παραγγελίες ακόμα και τηλεφωνικά, που φτάνουν σε εσάς με το  καραβάκι.

-Το βράδυ στην παραλία έχει κρύο, ειδικά όταν φυσάει αέρας, επομένως να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα και μερικά μακριά παντελόνια.

-Εάν ξεμείνετε στο λιμάνι και δεν νοιώθετε ότι έχετε δυνάμεις για να κατεβείτε τα μονοπάτια, μπορείτε πολύ εύκολα να κοιμηθείτε στην αμμουδερή παραλία του Σταυρού.

-Το τοπικό πεντανόστιμο φαγητό είναι το πατατάτο.

-Κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στο νησί το πανηγύρι του Σταυρού  στην ομώνυμη εκκλησία.

-Η Δονούσα περπατιέται ολόκληρη σε πέντε περίπου ώρες.

Πώς να πάτε;

Σύνδεση τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον Πειραιά με επιβατηγά-οχηματαγωγά  της Blue Star Ferries σε περίπου 7 ώρες ( 2108919800, εισιτ.: € 33,50 ). Επίσης, υπάρχουν συχνές συνδέσεις από Νάξο με τον «Σκοπελίτη» ( 2285022300, εισιτ.: € 7,50 ) σε περίπου 4 ώρες.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…