Newsroom

Newsroom

Οι σκύλοι ζηλεύουν όπως οι άνθρωποι

Mια νέα  μελέτη δείχνει ότι το αίσθημα της ζήλιας έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες και δεν αποτελεί «προνόμιο» των ανθρώπων. Οι…

skylos 2 0

Mια νέα  μελέτη δείχνει ότι το αίσθημα της ζήλιας έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες και δεν αποτελεί «προνόμιο» των ανθρώπων. Οι σκύλοι ζηλεύουν το αφεντικό τους, αν αυτό δείχνει ενδιαφέρον για κάποιον άλλο σκύλο, ακόμη και ψεύτικο, όπως επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.  
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια , μελέτησαν 36 σκύλους μαζί με τα αφεντικά τους, τους οποίους βιντεοσκόπησαν. Τα περισσότερα σκυλιά προέρχονταν από 14 διαφορετικές ράτσες, αλλά ήταν όλα σχετικά μικρού μεγέθους επιλογή των ερευνητών ως μέτρο δική τους προφύλαξης σε περίπτωση που τα πράγματα έβγαιναν εκτός ελέγχου λόγω υπερβολικής ζήλιας από κάποιον μεγάλο σκύλο. Οι σκύλοι έδειχναν αδιάφοροι όταν το αφεντικό τους έκανε κάτι άλλο, π.χ. διάβαζε φωναχτά ένα βιβλίο.
Οταν όμως το αφεντικό τους έπαιζε με έναν ψεύτικο σκύλο ή ακόμη και με έναν κουβά που είχε πάνω του ζωγραφισμένο έναν σκύλο, τότε η συμπεριφορά των σκυλιών άλλαζε δραματικά. Τα συμπαθή τετράποδα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να του αποσπάσουν την προσοχή από το «ανταγωνιστικό» αντικείμενο, γαβγίζοντας, κουνώντας την ουρά τους, μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό τους και στον ψεύτικο σκύλο, σπρώχνοντας τον έναν ή τον άλλο κ.α. Αρκετοί σκύλοι μάλιστα -το 42%- δάγκωναν την κούκλα – σκύλο, που με το πάτημα ενός κουμπιού γαύγιζε κουνώντας για λίγο την ουρά της και την οποία μάλλον θεωρούσαν ζωντανή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα πρόκειται για μια απλή  μορφή ζήλιας, που πηγάζει από την έλλειψη προσοχής και στοργής λόγω της ύπαρξης κάποιου ανταγωνιστή.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…