Newsroom

Newsroom

Χρυσή Αυγή: Οι ανακρίτριες ανησυχούν για το πέρας του 18μηνου

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για μερικούς από…

lagos mixaloliakos pappas 570 1

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος αποφυλάκισης κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι για μερικούς από αυτούς είναι πολύ πιθανό να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μηνο) πριν να ολοκληρωθεί η σχετική δίκη. Οι εφέτες-ανακρίτριες Ιω. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου κάνουν «αγώνα δρόμου» για να ολοκληρώσουν τη γιγαντιαία ανάκριση ύστερα από τη συνένωση πολλών δικογραφιών, αλλά οι σχετικές διαδικασίες καθυστερούν και από τα αλλεπάλληλα αιτήματα που υποβάλλουν κατηγορούμενοι (όπως έχουν δικαίωμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία) για αποφυλάκισή τους ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που τους επιβλήθηκαν.


Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των ανακριτριών να κηρύξουν το πέρας της ανάκρισης (που ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να σταλεί η δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, για να κρίνει ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη. Ηδη εκκρεμούν τουλάχιστον 10 αιτήματα κατηγορουμένων που έχουν υποβληθεί στις ανακρίτριες για αποφυλάκιση ή αντικατάσταση περιοριστικών όρων. Προκειμένου να υπάρξουν ταχύτερες αποφάσεις από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, οι σχετικές αιτήσεις έχουν μοιραστεί σε διάφορους εισαγγελείς για πρόταση.

Μόλις κηρυχθεί επίσημα το πέρας της ανάκρισης, θα κληθούν οι δεκάδες συνήγοροι υπεράσπισης να υπογράψουν έχοντας παράλληλα το δικαίωμα να συνεχίσουν να καταθέτουν νέα αιτήματα. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, τον λόγο θα έχει ο εισαγγελέας Εφετών, που θα πρέπει να υποβάλει εισαγγελική πρόταση για όλους τους κατηγορουμένους προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο θα αποφανθεί πόσοι και ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι θα απαλλαγούν από κατηγορίες και ποιες.


Η σχετική διαδικασία θα χρειαστεί οπωσδήποτε μερικούς μήνες, ενώ τον προσεχή Μάρτιο θα αρχίσει η συμπλήρωση κάποιων 18μηνων (αφού κάποιες προφυλακίσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012), σε περίοδο που εκτιμάται ότι θα έχει ξεκινήσει και θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δίκη. Δικαστικοί κύκλοι που προβληματίζονται και για τον χώρο που θα «φιλοξενήσει» ένα τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων (σήμερα γύρω στους 80) και των συνηγόρων τους, υπενθυμίζουν την αγωνία των ανακριτριών που διατυπώθηκε εγγράφως, όταν η Βουλή είχε καθυστερήσει την εξέταση διαφόρων αιτήσεων για άρση ασυλίας μερικών από τους κατηγορούμενους βουλευτές.

Περισσότερος “χώρος” στην Ελ. Ζαρούλια

Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων έδωσαν χθες οι δικαστικές αρχές στη βουλευτή Ελ. Ζαρούλια (σύζυγο του αρχηγού της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκου), στην οποία είχε επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός με δυνατότητα να επισκέπτεται τη Βουλή με αστυνομική συνοδεία για την άσκηση των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων. Ετσι, με διάταξη της ανακρίτριας τροποποιήθηκε ο σχετικός περιοριστικός όρος (ύστερα από σχετικό αίτημα της Ελ. Ζαρούλια) και της επιτράπηκε να επισκέπτεται μία φορά την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα τον προφυλακισμένο σύζυγό της στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα της επιτράπηκε η μετάβασή της στο τραπεζικό κατάστημα στο οποίο συναλλάσσεται, για να προβαίνει στις απαιτούμενες συναλλαγές, καθώς και η μετάβασή της στο φαρμακείο.


Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό