Newsroom

Newsroom

Κυβερνητική ντρίμπλα για αδειοδοτήσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες

Μπορεί το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς να προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός των κυβερνητικών κόλπων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών…

aigialos 2 0

Μπορεί το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς να προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και εντός των κυβερνητικών κόλπων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να πτοείται και προσπαθεί με νομικές ντρίμπλες, όπως γράφει το newmoney.gr να αλλάξει τον σχεδιασμό προσφέροντας άφεση αμαρτιών στους επίδοξους καταπατητές αιγιαλών και παραλιών.

Το κυβερνητικό σκεπτικό είναι απλό: θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα κτίσματα, ώστε να καμφθούν οι οποίες αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα προκριθεί ως «λύση» η… «προσωρινή αδειοδότηση» των παράνομων κτισμάτων.

Το νομοσχέδιο φαίνεται να έχει πάρει ήδη την έγκριση του Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος πιστός στην πολιτική του προκατόχου του Γιάννη Στουρνάρα δεν ενοχλείται από τις εύλογες αντιδράσεις ακόμη και στελεχών της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει το σχέδιό του, το οποίο εγκρίνει το Μαξίμου, ακόμη και σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής, πράγμα πάντως που προσπαθεί να αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης αφορά έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της παράκτιας χρήσης, τα οποία τώρα οι επιχειρηματίες θα μπορούν να νομιμοποιήσουν πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα στο κράτος, δηλαδή την αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης.

Για τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα δίνεται άδεια λειτουργίας (όχι οριστική «νομιμοποίηση») για τα έργα και τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πριν από την ισχύ του υπό ψήφιση νόμου, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατασκευή νέων έργων στον αιγιαλό, με κυριότερη εξ αυτών την περιβαλλοντική αδειοδότηση που εγκρίνεται με τους όρους και τους κανόνες που υπόκεινται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ και δεν αλλάζουν με το νομοσχέδιο. Επίσης, στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι αδειοδότηση θα δίνεται μόνο για υποδομές που επιτρέπονται στον αιγιαλό όπως έργα κοινής ωφελείας, λιμενικά και βιομηχανικά έργα (σκάλες φόρτωσης κ.ά.).

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή λιμενικών έργων σε ιδιωτικά νησιά. Αντίθετα, τα κτίσματα που δεν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης θα θεωρούνται παράνομα και θα κατεδαφίζονται.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, αναφέρει το newmoney.gr η κυβέρνηση απευθύνει προσκλητήριο στα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια να έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα του μνημονίου μέσω της ευκαιρίας που δίνεται για την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Το ερώτημα είναι πώς; Καταπατώντας με το γράμμα του νόμου αιγιαλούς και παραλίες για τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να περηφανεύεται και χάρη στην ανόθευτη ομορφιά των οποίων, μπορεί ακόμη να μιλάει για τουρισμό; 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…