Newsroom

Newsroom

Εμπόδιο στην πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες βάζει η νέα (μη) Διαύγεια

Τα τελευταία χρόνια πολίτες και δημοσιογράφοι που ήθελαν να βρουν δημόσια έγγραφα και αποφάσεις επισκέπτονταν τη Διαύγεια, έναν ιστότοπο στον…

diaygeia

Τα τελευταία χρόνια πολίτες και δημοσιογράφοι που ήθελαν να βρουν δημόσια έγγραφα και αποφάσεις επισκέπτονταν τη Διαύγεια, έναν ιστότοπο στον οποίο αναρτούνταν όλες οι αποφάσεις της υπουργείων, περιφερειών, δήμων κλπ. Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε τη δήθεν αναβάθμιση του ιστοτόπου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται ότι όλες οι παλαιές αποφάσεις θα παραμείνουν αναρτημένες στη Διαύγεια και όσες από αυτές για τεχνικούς λόγους είχαν αφαιρεθεί θα επανέρχονταν προκειμένου να είναι προσβάσιμες.

Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν συνένη ποτέ. Η σημερινή “νέα Διαύγεια” όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση είναι δυσλειτουργική, ενώ πολλές από τις αποφάσεις που βρίσκονταν αναρτημένες έχουν εξαφανιστεί και δεν επανήλθαν ποτέ. Επιπλέον ακόμη κι αν κάποιος αναζητήσει μια απόφαση στο Google με τον αριθμό ανάρτησής της, δεν θα μπορέσει να τη βρεί αφού οι παλαιότεροι σύνδεσμοι (links) έχουν διαγραφεί.

Την υποβάθμιση της Διαύγειας καταγγέλλει με γραπτή της δήλωση και η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία κάνει λόγο για προσπάθεις παρεμπόδισης των πολιτών από την πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες.

Διαβάστε τη δήλωση της κ. Χρυσοβελώνη

Δυστυχώς η πρακτική της μη ανάρτησης αποφάσεων εκ μέρους πολλών δημόσιων φορέων στη «Διαύγεια» δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Αυτό όμως που προέκυψε πρόσφατα είναι η υποβάθμιση της όποιας λειτουργικότητας της «Διαύγειας» εξαιτίας της αντικατάστασης της από την λεγόμενη «νέα Διαύγεια».

Μαζί με τη κυβέρνηση στις 10 του περασμένου Ιουνίου ανασχηματίστηκε και η «Διαύγεια», υποτίθεται για να πάμε σε κάτι καλύτερο. Δυστυχώς η εμπειρία από την λειτουργία του νέου σχήματος 1,5 μήνα μετά οδηγεί –και στις 2 περιπτώσεις- σε αρνητικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν πως «η μετάπτωση του συνόλου των (παλιότερων) αποφάσεων ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και θα είναι άμεσα προσβάσιμες στο σύνολό τους», η πραγματικότητα της «νέας Διαύγειας» αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Πλέον εκ των πραγμάτων το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καλείται να ελέγξει όχι μόνο τους φορείς εκείνους που συστηματικά δεν αναρτούν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τον νόμο για την «Διαύγεια», αλλά και όλους όσους βάζουν εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια πληροφορία.

Διαβάστε ΕΔΩ παλαιότερο σχετικό δημοσίευμά μας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…