Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα "κόκκινα" δάνεια αποκαλύπτει ο Γιάννης Δραγασάκης

Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια περιγράφει, σε συνέντευξή του, ο βουλευτής της…

dragasakis1 29042014111251

Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια περιγράφει, σε συνέντευξή του, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» υπογραμμίζει:

«Δεν μιλάμε για κρατικό έλεγχο σαν αυτόν που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους φίλους. Μελετούμε ένα σύστημα δημόσιου κοινωνικού ελέγχου και εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα ισχύει για όλες τις τράπεζες, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία κλπ»

Στόχος, τoνίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι η διασφάλιση του αναπτυξιακού τους ρόλου, η διαφάνεια της λειτουργίας τους, η αποτροπή σκανδάλων σαν εκείνα που εμφανίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσο σε κρατικές όσο και σε ιδιωτικές τράπεζες.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει «σε μια λύση που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια. Η χρηματοδότηση θα είναι από τέσσερις πηγές: τράπεζες, οφειλέτες, ανάλογα με την πραγματική οικονομική θέση τους, κράτος και δανεισμός στον οποίο θα μπορεί να προσφύγει ο ενδιάμεσος φορέας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών. Όλες οι ρυθμίσεις και κυρίως εκείνες που θα προβλέπουν και διαγραφή χρεών θα γίνονται αυστηρά με κοινωνικά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ή για τους οποίους δεν υπάρχει άλλη λύση».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το κόμμα δημιουργήθηκε για να υπερβεί τις παθογένειες του παρελθόντος και όχι για να αναπαραχθούν. «Στόχος μας είναι ένα νέο υπόδειγμα της Αριστεράς που προχωρεί με διάλογο, κοινή δράση και προωθητικές συνθέσεις. Αυτό είναι το ιδρυτικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο με αυστηρή και από όλες τις πλευρές τήρησή του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες του. Η Αριστερά που επιλύει τις διαφορές της με φραξιονισμούς, ξεκαθαρίσματα και διασπάσεις, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν έχει κανένα μέλλον», κατέληξε.
 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους