Κατήργησαν τους Οικονομικούς Επιθεωρητές-Απαλλάσσουν Βατοπέδι και επίορκους …ημετέρους

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Μία απίστευτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ένα από τα τελευταία νομοθετήματα του Γιάννη Στουρνάρα τίθεται σε εφαρμογή…

samaras 92

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Μία απίστευτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ένα από τα τελευταία νομοθετήματα του Γιάννη Στουρνάρα τίθεται σε εφαρμογή και καταργείται η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης μετά από σχεδόν 160 χρόνια λειτουργίας! Πλήθος ερωτηματικών προκαλεί η κατάργηση από την Τρίτη το πρωί της ανεξάρτητης αρχής της Οικονομικής Επιθεώρησης, ενός άκρως αποτελεσματικού και έμπειρου ελεγκτικού μηχανισμού του Κράτους που είχε επιφορτιστεί κυρίως με τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τον έλεγχο επίορκων δημοσίων υπαλλήλων όλων των βαθμίδων και τοπικών αρχόντων για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όπως και επιχειρήσεων που επιμένουν να μην αποδίδουν φόρους στο κράτος, λαθρεμπόρων κλπ.

Το μέγα ερωτηματικό είναι ότι όλο αυτό γίνεται δίχως καμία δικαιολογία όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι οικονομικοί επιθεωρητές, μετά από απόφαση που αρχικά λήφθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, κατέβηκε και ψηφίστηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο και θέτει ως τελευταία ημέρα λειτουργίας της Υπηρεσίας την 30η Ιουνίου 2014, με τον κατακερματισμό και την παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης στον ίδιο τον υπουργό, στην Γενική Γραμματεία Εσόδων και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την εξίσου παράλληλη μετακίνηση των 203 οικονομικών επιθεωρητών που στελεχώνουν της υπηρεσίες ολόκληρης της Επικράτειας.

Αφού λοιπόν ουδέν το δημοσιονομικό όφελος αυτής της απόφασης είναι εύλογο οι οικονομικοί επιθεωρητές να αναρωτιούνται γιατί καταργείται η Υπηρεσία τους, αν όχι για να αποτραπούν οι έλεγχοι, αφού οι υποθέσεις τεράστιας σημασίας για τα συμφέροντα του Δημοσίου που ερευνούν και παραμένουν ανοιχτές θα φύγουν από τα έμπειρα χέρια των ανακριτικών υπαλλήλων της διεύθυνσης και θα καταλήξουν στα χέρια απλών εφοριακών και υπαλλήλων του υπουργείου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ενώ καταργείται και ο έλεγχος σε εφορίες και τελωνεία!

Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της …κυβερνητικής απόφασης, θα μείνουν στα συρτάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του Koutipandoras.gr., υποθέσεις όπως το Βατοπέδι, περιπτώσεις επίορκων δημάρχων ακόμα και η υπόθεση του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, συν το πλήθος των επιχειρηματιών που θα πίνουν στην υγεία του συνταξιούχου και του μισθωτού την μη απόδοση ΦΠΑ στο κράτος σε πολλές εκ των περιπτώσεων για σειρά ετών.

Με λίγα λόγια κάνουν ό,τι έκαναν και με τον ΣΔΟΕ που μόλις άρχισε να παράγει έργο, τον έσπασαν σε δύο κομμάτια και έδωσαν τον προληπτικό έλεγχο στον πρώην Γ.Γ. Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, όπου όπως αναφέρουν οι επιθεωρητές μόνο ελέγχους δεν έκανε…

Για να καταλάβει κανείς ποιες υποθέσεις έχουν βγάλει οι οικονομικοί επιθεωρητές, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και χρήμα, μερικές από αυτές ήταν οι υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από τους Δήμους Θεσσαλονίκης,  Μυκόνου, Ιθάκης, Νεάπολεως Λασιθίου, Παγγαίου, Καλαμαριάς, Ημαθίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, πλήθος υποθέσεων λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων κλπ.

Περίπου τα 2,5 δις. είναι τα βεβαιωμένα πρόστιμα των οικονομικών επιθεωρητών σε βάρος φυσικών προσώπων και 700 εκατ. ευρώ σε βάρος των νομικών προσώπων και παρόλα αυτά η κυβέρνηση αποφασίζει την …«αναδιάρθρωση» τους… Όπως μάλιστα δηλώνει στο koutipandoras.gr η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών Αντωνία Κασσωτάκη, «πρόκειται για την κατάργηση του κεντρικού ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους» και άρα τίθεται σοβαρά το ερώτημα εάν επιθυμεί τελικά το κράτος να διαθέτει …ελεγκτικό μηχανισμό. Μάλιστα, η κυρία Κασσωτάκη απορεί, πώς καταργούν την σημασία της ύπαρξης του μηχανισμού, όταν την έχουν αναγνωρίσει στο έπακρο στο πρόσωπο του Γάλλου επικεφαλής της αντίστοιχης υπηρεσίας, ο οποίος συμμετείχε στην διαδικασία επιλογής της νέα Γ.Γ. Εσόδων και δεν συμμετείχε ο Έλληνας ομόλογός του, που απλά …καταργήθηκε η εργασία του…

Οι οικονομικοί επιθεωρητές βρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησαν 6μηνη παράταση για να φέρουν τουλάχιστον σε πέρας το έργο τους και η Υπηρεσία τους ζήτησε τρίμηνη, αλλά όπως οι ίδιοι αναφέρουν η εισήγηση Μαυραγάνη ήταν αρνητική.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…