Newsroom

Newsroom

Ποιος πραγματικά είναι ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος

Το βράδυ της Δευτέρας συνελήφθη στο Χολαργό ο φερόμενος ως εγκέφαλος του παραδικαστικού κυκλώματος Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος. Ο 57χρονος διώκεται συνολικά…

sillipsi 1

Το βράδυ της Δευτέρας συνελήφθη στο Χολαργό ο φερόμενος ως εγκέφαλος του παραδικαστικού κυκλώματος Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος. Ο 57χρονος διώκεται συνολικά με δώδεκα εντάλματα σύλληψης, ένα ένταλμα βίαιης προσαγωγής, ενώ στο παλμαρέ του έχει πέντε καταδικαστικές αποφάσεις. Η συνολική ποινή φυλάκισης από τα διωκτικά έγγραφα, ανέρχεται στα 23 χρόνια και αφορούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, πλαστογραφία, δωροδοκία δικαστή και μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτής και συσκευή τηλεομοιοτυπίας, 15 σφραγίδες εταιριών, εγχώριων και off-shore, 33 κινητά και 45 κάρτες sim, 52 συσκευές παραγωγής ηλεκτρονικού κλειδάριθμου για συναλλαγές μέσω e-banking, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών, πλήθος πιστωτικών καρτών και βιβλιαρίων καταθέσεων και διάφορα έγγραφα (ταυτότητες και διπλώματα) των οποίων η γνησιότητα διερευνάται, καθώς και φορολογικά στοιχεία μεγάλου αριθμού εταιριών.

Ο πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, είναι γνωστός στις αρχές από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του σε υποθέσεις λαθρεμπορίας χρυσού, μαζί με τον συνεργάτη του την εποχή εκείνη Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος μάλιστα τον είχε τιμωρήσει θεωρώντας ότι έχει εξαπατηθεί. Το παλμαρέ του Γεωργιτσογιαννάκου περιλαμβάνει πολλές αθωώσεις σε διάφορες υποθέσεις στις οποίες έχει εμπλακεί, ενώ όπως ο ίδιος λέει σε καταγεγραμμένη από την ΕΥΠ συνομιλία του, κάποτε καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη, πήρε όμως αναστολή, παρότι αυτό, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ήταν παράλογο.

Ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητές του και σήμερα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, με χρέη που αγγίζουν τα 167 εκατ. ευρώ. Αυτός βεβαίως δεν ήταν λόγος, κατά πως φαίνεται, για να συλληφθεί, είχε επομένως την ελευθερία, να συνεχίσει ανενόχλητος και μάλιστα να διευρύνει τις παράνομες δράσεις του. Κάπως έτσι, άρχισε να στήνει το παραδικαστικό κύκλωμα και παράλληλα να κερδίζει εκατομμύρια, από κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα, όπως έχει καταγγελθεί.

Έχοντας στο πλευρό ένα δίκτυο συνεργατών, κυρίως δικηγόρων και δικαστικών, ο Γεωργιτσογιαννάκος κατάφερε μέσα στα επόμενα χρόνια, να εξαπατήσει φυσικά πρόσωπα και τράπεζες, συνέχισε να εμπορεύεται μέταλλα, όπως χρυσό και ασήμι, όχι φυσικά νόμιμα, έκανε σύμφωνα με καταγγελίες που περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, παράνομο εμπόριο όπλων, ξέπλυμα χρήματος, ενώ ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος υπήρξε μέλος του περιβόητου κυκλώματος, έχει κάνει λόγο μιλώντας στις αρχές, ακόμη και για δολοφονίες.

Σοκάρει η δράση του κυκλώματος

Η πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009. Ήταν η εποχή που ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος, αποφάσισε να εγκαταλείψει το κύκλωμα και να αποκαλύψει τις δράσεις του στις αρχές. Επί μήνες κατέθετε στην αστυνομία υπομνήματα για τη δραστηριότητα της σπείρας, ενώ οι αρχές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνακροάσεις των εμπλεκόμενων, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τις 92 χιλιάδες ώρες. Τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά. Μια ντουζίνα άνθρωποι συνομιλούσαν κυνικά, κάνοντας παιχνίδια με τις ζωές αγνώστων, κανόνιζαν τις δουλειές τους, σχεδίαζαν κλοπές ακινήτων, αποσπούσαν στοιχεία πελατών από τράπεζες, δημιουργούσαν εικονικές εταιρίες, δωροδοκούσαν δικαστικούς λειτουργούς κι έκαναν λόγο για συναλλαγές ακόμη και με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα.

Στο διάγραμμα της Αστυνομίας με τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης ο Γεωργιτσογιάννακος εμφανίζεται στο κέντρο. Ως εγκέφαλος της οργάνωσης, φαίνεται στις καταγεγραμμένες συνακροάσεις, πολλές φορές να συνομιλεί παράλληλα με δύο και τρία διαφορετικά πρόσωπα και να δίνει οδηγίες για διαφορετικές απάτες τις οποίες έστηνε το κύκλωμα.

Ο κυνισμός του σε πολλές περιπτώσεις, σοκάρει. Είναι ενδεικτικός ο διάλογός του με συνεργάτη του για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος: «…πάει και κάνει μια ανώνυμη εταιρία. Πάει σε μια τράπεζα και καταθέτει 500 χιλιάδες ευρώ, ως κεφάλαιο της ανωνύμου εταιρίας. Και δεν ελέγχει (σ.σ. η τράπεζα) ούτε πόθεν έσχες, ούτε που τα βρήκε. Και πάει και αγοράζει ένα σπίτι στο όνομα της εταιρίας. Είναι το καλύτερο ‘πλυντήριο’ η Ελλάδα στο θέμα των εταιριών», εμφανίζεται να λέει ο Γεωργιτσογιαννάκος, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα αναφέρει επί λέξει: «…πες του να τα φέρει εδώ πέρα μετρητά. Να τα βλέπουμε ότι είναι κανονικά. Κι ας είναι κι από ληστεία στην Ισπανία, δεν μας πειράζει. Αρκεί να μην είναι από Ελλάδα. Του δίνουμε μια τραπεζική επιταγή, του δίνουμε έμβασμα, ό,τι θέλει. Πιο καλά είναι να του κάνεις μια εταιρία με αγοραπωλησίες ακινήτων, μία Α.Ε να βάλεις ξέρω ‘γω 200.000 κεφάλαιο. Δεν θα ρωτήσει κανένας που τα βρήκαν οι μέτοχοι. Είναι ο μοναδικός τρόπος. […] Λοιπόν, κάνει την εταιρία», συνεχίζει ο Γεωργιτσογιαννάκος «τα βάζει μέσα, αγοράζει ένα ακίνητο, μετά του κόβουμε εμείς ένα τιμολόγιο, του κάνουμε ένα έμβασμα και του λέμε ότι πούλησε, ότι αγόρασε… και του έρχονται τα εμβάσματα για το τιμολόγιο και η εταιρία τα χρωστάει στην άλλη εταιρία που είναι δικιά του».

«Και τι χρεώνουμε γι’ αυτό;», ρωτάει ο συνομιλητής. «Εσύ θα κρίνεις» αποκρίνεται ο Γεωργιτσογιαννάκος. «Αν είναι ένας άνθρωπος επιχειρηματίας και 2% να σου δώσει  φίλε, είναι μια χαρά. Τώρα, αν είναι παιχνιδιάρης και τα έχει πάρει από τσιγάρα ή από τίποτε άλλο του λες 10%-20%, ανάλογα πόση μπόχα έχουν. Εσύ πες του φέρε εδώ μετρητά και μην σε στενοχωρεί καθόλου. Θα σου τα νομιμοποιήσουμε. Μέσα σ’ ένα τρίμηνο θα είναι μέσα στον λογαριασμό σου».

Λίγες ημέρες μετά ο Γεωργιτσογιαννάκος εμφανίζεται να συνομιλεί και πάλι με τον προηγούμενο ο οποίος τον ενημερώνει ότι «αυτός», πιθανώς δηλαδή ο άνθρωπος για τον οποίο συζητούσαν λίγες ημέρες πριν, έφτασε στην Αθήνα και θέλει να συναντηθούν. Ο Γεωργιτσογιαννάκος τον συμβουλεύει να συναντηθούν οι δυο τους και προσθέτει: «Φοβάμαι μη τυχών είναι πλαστά φίλε και είναι καμιά καλή ποιότητα πλαστά και τη φάμε στον κώλο γιατί κι εμείς δεν είμαστε σε θέση να τα ελέγξουμε. Πες του, κοίταξε μην μπλέξουμε πουθενά. Εξήγησέ του ότι οι συνεργάτες μου κάνουν χρόνια αυτή τη δουλειά».

Εξέδιδαν επιταγές σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών

Η οργάνωση είχε δικούς της ανθρώπους ακόμη και μέσα σε τράπεζες και εφορίες, οι οποίοι εξυπηρετούσαν με τον τρόπο τους στις απάτες, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. «Συνεργάτες της οργάνωσης που εργάζονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ΔΟΥ και έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία των υπηρεσιών τους, παρέχουν στην οργάνωση πληροφορίες με στοιχεία ατόμων που δεν έχουν χρέη και δεν είναι εγγεγραμμένα στην εφαρμογή του Τειρεσία και έτσι εκδίδουν πλαστές επιταγές επ’ ονόματι και εν αγνοία ανυποψίαστων πολιτών, τις οποίες οπισθογραφεί η οργάνωση, προκειμένου να γίνουν δεκτές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει σχετική καταγγελία του Παρασκευόπουλου στις αρχές, η οποία επιβεβαιώνεται από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες.

Σε συνομιλία του στις 2 Φεβρουαρίου 2010, με συνεργάτη του κυκλώματος, ο οποίος εργάζεται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, στην PRO Bank, ο Γεωργιτσογιαννάκος του δίνει το όνομα μιας γυναίκας ρωτώντας τον: «Είναι καθαρή; Δηλαδή αν τη δώσω στην Εθνική, θα περάσει η επιταγή της;». Λίγες ημέρες αργότερα ο Γεωργιτσογιαννάκος καλεί ξανά τον συνεργάτη του στην τράπεζα και του λέει: «Τι κάνεις Τζόνυ μου; Αν μπορείς να σου δώσω τρία ΑΦΜ, για να βρίσκαμε κάτι απατεώνες, με μπροστινούς δηλαδή, επιταγές, αλλά να δούμε μήπως τις χώσω στην Εθνική. Κι αυτοί είναι κύκλωμα. Θα σου πω ύστερα». Στη συνέχεια ο Γεωργιτσογιαννάκος διαβάζει τα ΑΦΜ και ο υπάλληλος της τράπεζας απαντάει: «Τρία δάνεια έχει ο πρώτος, 35.000 με έναν μήνα καθυστέρηση. Ο δεύτερος έβγαλε έξι χιλιάρικα σφραγισμένη και ο τρίτος έχει ενεργές επιταγές που λήγουν τον Μάιο. Ο πρώτος και ο τρίτος», συνεχίζει, «έχουν δεκατεσσάρι και δεκαπεντάρι ΑΦΜ. Θα γίνει πολύ έρευνα για να πάρουν επιταγές».

Κι άλλες αποκαλύψεις Παρασκευόπουλου

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, είναι ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος. Αν δεν υπήρχε αυτός, είναι πιθανό ακόμη και σήμερα οι αρχές να μην γνώριζαν καν την ύπαρξη μιας τέτοιας εγκληματικής οργάνωσης. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Hot Doc, από τις φυλακές της Λάρισας όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για άλλη υπόθεση ο Παρασκευόπουλος, έλεγε μεταξύ άλλων: «Έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού, μου το είχαν πει εμένα (σ.σ. ο Γεωργιτσογιαννάκος), και το ‘χα δει, σε κασετίνα. Δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου πλάκες χρυσού. Είχαν δύο τέτοιες κασετίνες. Εκείνο που είχα διαπιστώσει  μέσα στα γραφεία της εταιρίας, ήταν αυτές οι κασετίνες χρυσού. Μου είχαν πει ότι κάνουν εμπόριο χρυσού, όπως μου είχε πει βέβαια ο ίδιος ο Γεωργιτσογιαννάκος ότι έκανε και εμπόριο  όπλων.  Μάλιστα μου είχαν πει και την τιμή. Όπλο με 2.000 ευρώ και μια δεσμίδα σφαίρες δωρεάν».

Αναφορικά με το παραδικαστικό, στο οποίο εμπλέκεται βάσει της δικογραφίας και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο Παρασκευόπουλος σημείωνε: «Προσωπικά δεν είχα ποτέ συμμετάσχει. Εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι έρχονταν πελάτες στο γραφείο της εταιρίας του Γιοσάκη στο Ψυχικό. Εάν ήταν ο Γιοσάκης εκεί γινόταν μια συνεδρίαση. Τι υπόθεση είναι, αν είναι αστική, αν είναι ποινική, πότε δικάζεται και ποιοι είναι στην έδρα. Ο Γιοσάκης ήταν εκείνος που είχε το λόγο και την ευθύνη, ότι αυτός είναι δικός μας, αυτόν τον ξέρουμε, αυτόν δεν τον ξέρουμε, αυτός είναι καλός, ο άλλος είναι κακός, δικάζουμε ή θα πάρουμε αναβολή και θα πάμε στην έδρα που μας συμφέρει. Εάν ο Γιοσάκης ήταν απών και ήθελε ο Γεωργιτσογιαννάκος να δώσει απάντηση επί τόπου στον πελάτη, έπαιρνε τον Γιοσάκη τηλέφωνο με ανοιχτή ακρόαση, διάβαζε έναν κατάλογο που με ονόματα δικαστών και ο Γιοσάκης έλεγε, ‘ναι είναι δικός μας, όχι δεν είναι δικός μας’».

Και εταιρία δολοφόνων;

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης, το οποίο καλείται να διερευνήσει η Αστυνομία, είναι οι αναφορές του Παρασκευόπουλου, ο οποίος έχει αξιολογηθεί από τις εισαγγελικές αρχές ως 98% αξιόπιστος, σε εταιρία δολοφόνων. Μέσα στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες άλλωστε υπάρχουν αρκετές αναφορές σε απειλές μελών της σπείρας προς όσους δεν «συμμορφώνονται». Θύμα μιας τέτοιας απειλής έχει πέσει και ο ίδιος, όταν τα άλλα μέλη του κυκλώματος ανακάλυψαν ότι συνεργάζεται με την Αστυνομία και του έστειλαν στο σπίτι του ένα σημείωμα με μια ρήση της Αγίας Γραφής. Το σημείωμα, σύμφωνα με όσα ο Παρασκευόπουλος είπε στο Hot Doc έγραφε: «Μετά την πρώτη και δευτέρα νουθεσία παραίτου, ήγγικεν ο καιρός της απωλείας».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Παρασκευόπουλου στην Αστυνομία, μέλος της οργάνωσης του είχε αναφέρει: «…την περασμένη εβδομάδα, νομίζω Τρίτη ή Τετάρτη ήταν, συνάντησε τον Χρηστάρα και ήταν γεμάτος χαρά γιατί του έδωσαν δύο συμβόλαια για δολοφονίες με ποσό 30 χιλιάδων ευρώ». Ο «Χρηστάρας» για τον οποίο γίνεται λόγος, είναι μπράβος και σύμφωνα με πληροφορίες σωματοφύλακας γνωστού επιχειρηματία.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η απάντηση του προστατευόμενου μάρτυρα στο Hot Doc, o οποίος σε ερώτηση σχετική με τις δολοφονίες είχε απαντήσει: «Κοιτάξτε, αυτό μου το ‘πε ο … ενώ εγώ είχα συνεργασία με τις αρχές. Με είχε καλέσει στο γραφείο του και μου είπε τρεις περιπτώσεις. Για μια δολοφονία στον Ταύρο για έναν έμπορο κρεάτων, άλλη μια στο Κορωπί και για έναν Πακιστανό που είχαν μπλέξει σε μια υπόθεση και ήταν προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό και τον σκότωσαν μέσα εκεί».

Συναλλαγές με δικαστικό στο Λουτράκι

Δικηγόρος, εμπλεκόμενη στην υπόθεση, έχει καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές, ότι ο Γεωργιτσογιαννάκος συναντιόταν τακτικά στο καζίνο του Λουτρακίου με τον εφέτη Α.Μ. Έχει πει μάλιστα ότι υπήρξε και μάρτυρας χρηματικής συναλλαγής μεταξύ τους. Πράγματι, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr ο Γεωργιτσογιαννάκος ήταν καλός πελάτης του καζίνο. Μάλιστα από το 2008 μέχρι το 2010 βρέθηκε πολλές φορές στο Λουτράκι, τις ίδιες ημέρες με τον εφέτη Α.Μ. και πιθανώς και τις ίδιες ώρες.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το 2011, περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο Παρασκευόπουλος είχε αρχίσει να αποκαλύπτει τη δράση της οργάνωσης, οι επισκέψεις του Γεωργιτσογιαννάκου στο καζίνο ελαττώθηκαν, ενώ ο εφέτης δεν το επισκέφθηκε ποτέ ξανά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος δεν έχει βρεθεί στο καζίνο του Λουτρακίου ποτέ το διάστημα 2013-2014, ενώ το 2012 το επισκέφθηκε μόνο δύο φορές.

Δείτε τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης όπως απεικονίζεται στο γράφημα της Αστυνομίας


Κλικάρτε ΕΔΩ για να κατεβάσετε το αποκαλυπτικό τεύχος του Hot Doc για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…