Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου λόγω των απειλών του ΠΑΣΟΚ

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς στις 15:30. Κύριος λόγος της συνάντησης οι «αναταράξεις»…

benizelos samaras

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς στις 15:30. Κύριος λόγος της συνάντησης οι «αναταράξεις» που δημιουργεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας τον κόσμο ουσιαστικά με ρίξιμο της κυβέρνησης εάν δεν του δώσουν μεγάλα ποσοστά στις ευρωεκλογές.

Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος προ του κινδύνου να καταρρεύσει η Ελιά έβαλε το σκληρό δίλημμα ότι αν δεν πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 10% τότε αποχωρεί από την κυβέρνηση και αυτή πέφτει. Εκτιμούν δε, ότι με αυτό τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από το δήθεν δίλημμα που «τίθεται εκ των πραγμάτων» κατά την άποψή τους και συνοψίζεται στο: «πολιτική σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ». Μόνο που ο τρόπος που κινείται το ΠΑΣΟΚ δεν αφορά μόνο την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης αλλά παράγει αποτελέσματα στην προεκλογική περίοδο καθώς δημιουργεί την εντύπωση αποσταθεροποίησης της δικομματικής κυβέρνησης και περιορισμένης προς το παρόν σύγκρουσης των δύο εταίρων.

Ανησυχία όμως στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ο γενικότερος τρόπος που κινείται το ΠΑΣΟΚ και μοιάζει να ακολουθεί αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Η αρχή έγινε με την πρόσφατη ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τις ανακοινώσεις Σαμαρά για τους αστέγους ότι «ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται σαν Μαυρογιαλούρος». Ακολούθησε η αντίθεση στην κίνηση του πρωθυπουργού να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος ενώ μόλις χθες το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε στην ρύθμιση για τις λαϊκές αγορές προειδοποιώντας ότι θα καταψηφίσει.

«Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος» τονίζουν τα βασικά στελέχη του και προσθέτουν ότι «υφίσταται το κόστος των δύσκολων αποφάσεων ενώ ο κ. Σαμαράς κινείται μόνος του και πιστώνεται τα θετικά της κυβερνητικής πολιτικής». Ανοίγοντας το συνολικότερο θέμα ότι «το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη πλήρωσαν την σωτηρία της χώρας» εμμέσως αφήνουν αιχμές για την συμπεριφορά του κ. Σαμαρά από την εποχή ακόμη που ήταν στην αντιπολίτευση. Στη ΝΔ δεν θέλουν να σκέπτονται ότι ενδεχομένως η τάση διαφοροποίησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εκφραστεί και κατά την συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. 

«Μοιάζει σαν ο κ. Βενιζέλος να τα παίζει όλα για όλα», σχολίαζε κυβερνητικός βουλευτής από εκείνους που θα σηκώσουν το βάρος της αναμέτρησης στα τηλεοπτικά παράθυρα και πρόσθετε: «είναι προφανές ότι θα απαιτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής». Ενώ το επιτελείο περί τον κ. Σαμαρά είναι συγκαταβατικό δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους περισσότερους τουλάχιστον βουλευτές της ΝΔ που θεωρούν ότι «η ΝΔ έχει προσφέρει μεγάλη κάλυψη στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Βενιζέλο και κινδυνεύει να καταποντιστεί εξ αυτού».

Τα περιθώρια ενίσχυσης του κυβερνητικού εταίρου για τον κ. Σαμαρά είναι όμως περιορισμένα. Ήδη η κα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι «η ΝΔ είναι ένα μικρό κόμμα» ενώ και οι καραμανλικοί που παρασκηνιακά διαφωνούν με αρκετές επιλογές της ηγεσίας τηρούν στάση αναμονής, δεν υποσκάπτουν αλλά δεν βοηθούν την εκλογική προσπάθεια ενώ προβλέπουν ήττα. Αν ο κ. Σαμαράς δεν πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα τότε θα αμφισβητηθεί και ο ίδιος από το κόμμα του την επομένη των ευρωεκλογών.

Η τεχνητή πόλωση Βενιζέλου

Πολώνει το προεκλογικό κλίμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του να ανεβάσει τα ποσοστά της Ελιάς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένει να θέτει διλήμματα στο εκλογικό σώμα, συνδέοντας ευθέως την επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές με την κυβερνητική σταθερότητα, η οποία, όπως υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, θα διαταραχθεί εφόσον βγει αποδυναμωμένο από τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ.

Αν και αποκλείουν αποχώρηση του κόμματός τους από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι, σε ένα ενδεχόμενο εκλογικής καθίζησης της Ελιάς, «οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες». Και αυτή την έννοια, δίνουν στις επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου, ότι η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν «πυλώνα σταθερότητας» και «δεν είναι ούτε “τσόντα” ούτε ουρά, δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά».

«Το στοίχημα αυτών των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών που θα έχουμε στις 18 και 25 Μαΐου, είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα αλλά και ο σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Και θα ήταν πραγματικά κρίμα, τώρα που αρχίσαμε την έξοδο, αυτό να διασαλευθεί, να τεθεί υπό αμφισβήτηση, για λόγους αμιγώς πολιτικούς» υποστηρίζοντας ότι «η στρατηγική της εφόδου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες, απέτυχε» και άρα, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «δεν πάμε σε εκλογές-δημοψήφισμα».

Απευθύνοντας, τέλος, έμμεσο κάλεσμα στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν είναι σωστό και λογικό κάποιοι να χρεώνονται ένα μεγάλο κόστος και να μην πιστώνονται αυτά που αναλογικώς δικαιούνται να πιστωθούν, τώρα που η χώρα έχει αρχίσει την έξοδο από την κρίση. Άρα, εμείς περιμένουμε τη στάση του ελληνικού λαού, την ωριμότητά του, τη σοφία του».
 

Συνεχίζει ο πρωθυπουργός 

Πάντως ο πρωθυπουργός συνεχίζει το δικό του πρόγραμμα. Για την Τετάρτη έχει προγραμματίσει την παρουσίαση της πρότασής του για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρά την διαφωνία του κ. Βενιζέλου. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπου θα δώσει και το έναυσμα για την κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση στις ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής μεταρρύθμισης θα το προβάλλει και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Είναι ένα πλαίσιο με το οποίο ενδεχομένως να διασώζεται η ΝΔ στις διπλές εκλογές δεν υπάρχει όμως χώρος για τον κυβερνητικό εταίρο. 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…