Bγήκαμε στις αγορές “ορφανοί” από…επιταγές!

Του Βασίλη Ευθυμίου

1688540

Του Βασίλη Ευθυμίου

Την ώρα που οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για την έξοδο της χώρας μας στις περίφημες αγορές, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους να “οργώνουν” τα καφενεία και να “σερβίρουν” στους εν δυνάμει ψηφοφόρους το εν λόγω επιχείρημα αντί για καραμέλες, που κοστίζουν άλλωστε και περισσότερο, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και το γνωστό θεατρικό έργο “ο θάνατος του εμποράκου” παρουσιάζεται πιο επίκαιρο από ποτε. Η Ελλάδα μπορεί να βγήκε λοιπόν στις αγορές και να δανείστηκε χρήμα με επιτόκιο 5% αντί 1.5% που ισχύει για τους άλλους, που σημαίνει πως θα τα επιστρέψουμε στους διεθνείς τοκογλύφους διπλά και τριπλά, αλλά η πραγματική οικονομία παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και συγκεκριμένα αυτό της αποσύνθεσης. 


“Χώρα Υψηλού Κινδύνου” με success story…

Για το τραπεζικό σύστημα των χωρών μελών της Ευρωζώνης, των φίλων μας δηλαδή που πασχίζουν εδώ και 4 χρόνια να μας σώσουν με απεσταλμένο στο υπουργείο Οικονομικών μας τον κ. Τόμσεν και την ομάδα του, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται, μέχρι σήμερα, “Χώρα Υψηλού Κινδύνου”. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως για τους ξένους τραπεζίτες το success story αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο και πως οι δικές μας τράπεζες δείχνουν αναξιόπιστες, οπότε και αν κάποιος επιχειρηματίας θελήσει να χρησιμοποιήσει μια επιταγή σε μια συναλλαγή με τον προμηθευτή του από το εξωτερικό, αυτή δεν θα γίνει δεκτή, άρα και θα πρέπει να πληρώσει αναγκαστικά τοις μετρητοίς. Έχει δεν έχει φυσικά, προκειμένου να μη βάλει λουκέτο στην εταιρεία του. “Δυστυχώς, το τραπεζικό σύστημα των άλλων χωρών μελών της Ευρώπης, απαγορεύει αυστηρά στους προμηθευτές και τις βιομηχανίες τους να δέχονται τις επιταγές των Ελλήνων επιχειρηματιών”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επισημαίνοντας μάλιστα στη συνέχεια πως “υπάρχει παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ότι “λίπος” υπήρχε έχει εξαφανιστεί με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν είτε να εισάγουν τις πρώτες ύλες, είτε να μην μπορούν να πληρώσουν τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει…”.     

 


Ο άνισος ανταγωνισμός “κατεβάζει ρολά” στις ελληνικές επιχειρήσεις

Και εδώ όμως τα πράγματα για τον Έλληνα επενδυτή, επιχειρηματία και μικρομεσαίο επαγγελματία που κρατά με δυσκολία το μαγαζί, την βιοτεχνία ή το εργοστάσιο του ανοικτό, τα πράγματα χαρακτηρίζονται τραγικά. Συγκεκριμένα, όπως μας τόνισε ο κ. Μίχαλος, “η αγορά έχει κυριολεκτικά…στεγνώσει. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δανείζονται με επιτόκιο 8,7% – 9,5%, όταν στη βόρεια Ευρώπη οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι υπόλοιποι της ευρωπαϊκής οικογένειας δανείζονται μόλις με 2,7% – 3,2% το πολύ!”. Αυτονόητο λοιπόν πως σε τέτοια επίπεδα ανταγωνισμού, οι Ευρωπαίοι θα εκτοξεύουν τις επιχειρήσεις τους και οι Έλληνες απλά θα τους περνούν λουκέτο! “Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και με προμηθευτές ή εταιρείες στην Ευρώπη που συνεργαζόμαστε επί χρόνια. Μπορεί να μην έχεις δώσει ποτέ δικαιωμα ή να μην έχεις καθυστερήσει ποτέ πληρωμή, αλλά αυτό δεν παίζει πια κανένα ρόλο. Όσοι από τους συνεργάτες μας στις άλλες χώρες επιθυμούν να μας διευκολύνουν το κάνουν πίσω από τις πλάτες των τραπεζών τους και με δικό τους μεγάλο ρίσκο”, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, δίνοντας σαφώς την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και όχι την φανταστική που επιμένουν κάποιοι να μας πλασάρουν και να μας πουλάνε σε καθημερινή βάση.        

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Χαριτσης 0

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους…