Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης για τον MERS

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη για τον «SARS της Μέσης Ανατολής»,  όπως έχουν «βαπτίσει» τα διεθνή ΜΜΕ…

mers

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη για τον «SARS της Μέσης Ανατολής»,  όπως έχουν «βαπτίσει» τα διεθνή ΜΜΕ τον επικίνδυνο κορονοϊό που έκανε την εμφάνισή του πριν δύο χρόνια στη Σαουδική Αραβία και, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει το θάνατο 76 ανθρώπων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Συνολικά, τα κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 244 κι έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το ελληνικό περιστατικό είναι το δέκατο κρούσμα λοίμωξης από MERS που διαγιγνώσκεται στη γηραιά ήπειρο.  

Ο κορονoϊός που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στη Μέση Ανατολή μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και στους χώρους των νοσοκομείων και το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 65%, θνησιμότητα σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στην περίπτωση του συγγενικού ιού SARS.

Το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Ο νέος ιός προκαλεί τα ίδια περίπου συμπτώματα με το SARS: βήχα και πυρετό που συνεχίζονται για λίγες μέρες πριν εξελιχθούν σε επικίνδυνη πνευμονία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τρις Περλ, επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, “κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού μπορεί να γίνει εκρηκτικός”. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, άγνωστη παραμένει η πηγή της επιδημίας -οι νυχτερίδες, οι καμήλες και οι κατσίκες είναι μερικές από τις πιθανές δεξαμενές του ιού που έχουν προταθεί ως τώρα.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα.  Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάντως άμεση σχέση με τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του MERS έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. “Οι γνώσεις μας γι’ αυτό τον ιό είναι πολύ περιορισμένες δεδομένου και του μεγέθους αυτής της δυνητικής απειλής”, αναφέρει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν.

Στη Μέση Ανατολή, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων του MERS εν όψει του Ραμαζανιού που ξεκινά τον Ιούλιο, καθώς εκατομμύρια μουσουλμάνων θα συρρεύσουν στη Σαουδική Αραβία.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…