Newsroom

Newsroom

Τα μηνύματα για τη "μαύρη" επέτειο της 21ης Απριλίου

Την αξία του κοινοβουλευτισμού και την ανάγκη συνεχούς αγώνα για την προάσπιση της Δημοκρατίας υπογραμμίζουν τα κόμματα στα μηνύματά τους…

Την αξία του κοινοβουλευτισμού και την ανάγκη συνεχούς αγώνα για την προάσπιση της Δημοκρατίας υπογραμμίζουν τα κόμματα στα μηνύματά τους για την 47η επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. 

«Η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή», παρατηρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συμπληρώνοντας πως «προκαλεί πάντα δέος ο αγώνας όσων αντιστάθηκαν στη χούντα χάνοντας άλλοι τη ζωή τους, άλλοι την ελευθερία και την υγεία τους, όλοι τους τη βολική ησυχία που προσφέρει η απάθεια και η σιωπή».

«Η κατάλυση της Δημοκρατίας πριν από 47 χρόνια ήταν ένα τραυματικό εθνικό βίωμα που δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου. Όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά», τονίζει.  

Κυβέρνηση: Συνεχής αγώνας για την προάσπιση της Δημοκρατίας

«Η μαύρη επέτειος πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε με τους αγώνες του Ελληνικού λαού το 1974 και θωρακίστηκε με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, όμως ο αγώνας για την προάσπισή της πρέπει να είναι συνεχής», αναφέρει στο μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ν.Δ.: Να απομονώσουμε τους νοσταλγούς του φασισμού

Την κοινή υποχρέωση των Ελλήνων να απομονώσουν τους «έστω και ελάχιστους, νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού» επισημαίνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Η 21η Απριλίου φέρνει ξανά στη μνήμη των Ελλήνων το βαρύ κοινωνικό και εθνικό κόστος απολυταρχικών καθεστώτων. Υποδεικνύει το χρέος όλων να υπηρετούμε τη Δημοκρατία, την ομαλότητα και τη σταθερότητα. Χρέος που γίνεται ακόμα πιο βαρύ την ώρα αυτή, που η πατρίδα μας αρχίζει να στέκεται στα πόδια της και να βγαίνει από την κρίση», συμπληρώνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Πάντα επίκαιρος ο αγώνας για τη Δημοκρατία

Μήνυμα αντίστασης «ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη» στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για «ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη «ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι πάντα επίκαιρος και άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για το σοσιαλισμό».

Ευ. Βενιζέλος: Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

«Η τραγική επέτειος της 21ης Απριλίου 1967 μας επιβάλλει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ακόμη ότι μόνο η ιστορική εμπειρία της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους που τη γέννησε, «μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε δίκαια την περίοδο της μεταπολίτευσης, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, είναι η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους».

«Αυτές οι απλές και βασικές αλήθειες πρέπει να λειτουργούν ως θεμέλιο της εθνικής μας ενότητας και προοπτικής, ιδίως τώρα που -παρά τη θλίψη ορισμένων- η πατρίδα μας, χάρις στις θυσίες και τον αγώνα του λαού της, αρχίζει να γυρίζει σελίδα και να βγαίνει από τη κρίση», καταλήγει.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Φωτεινό παράδειγμα η αντίσταση ενάντια στη χούντα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ συνδέει την αντίσταση ενάντια στη χούντα με τον σημερινό αγώνα των πολιτών κατά των μνημονίων. 

«Στις 21 Απριλίου 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε από τους συνταγματάρχες. Στις 21 Απριλίου 2014 η Δημοκρατία δοκιμάζεται από την τρόικα και τους ντόπιους συνεργούς της, με κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, με ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με την Άγκυρα και τον πρόξενό της να μεθοδεύουν ασύδοτα τη μετατροπή της Θράκης σε νέο Κόσσοβο, με την Κύπρο που μετατρέπεται σε μόρφωμα, με κατάργηση του νομοθετικού έργου της Βουλής και αντικατάστασή του με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από την Βουλή, με τον εφιάλτη του νεοναζισμού να βρίσκεται προς των πυλών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, «η αντίσταση ενάντια στην χούντα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των μνημονίων, που οδήγησαν τον Έλληνα πολίτη στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

ΔΗΜΑΡ: Να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού

Την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατικής περιουσίας του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως αναφέρει, ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

ΚΚΕ: «Λύση» για την πλουτοκρατία η δικτατορία

«Η στρατιωτική δικτατορία αποτελεί “λύση” για την πλουτοκρατία, όταν δεν μπορεί με κοινοβουλευτικά μέσα να προωθήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια, όταν έχει δυσκολίες λόγω και εσωτερικών αντιθέσεων», σημειώνει το ΚΚΕ στο δικό του μήνυμα.

Όπως αναφέρει, «το σύστημα της εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, μπορεί να αξιοποιεί και φασιστικές ομάδες, να τους αμολά και να τους μαζεύει κατά πως βολεύει, όπως σήμερα γίνεται με τους νοσταλγούς της Χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει, τέλος, πως «αποδεικνύεται ότι σε κάθε εποχή και ιστορική περίοδο είναι κρίσιμος παράγοντας η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος, της πρωτοπορίας του, για να μπορεί ο λαός να καθορίζει τις εξελίξεις προς όφελός του».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…