Newsroom

Newsroom

Πως οι αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να ακυρώσουν το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης -Υπό αμφισβήτηση έξι νόμοι

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε ένα… επικοινωνιακό μπαράζ και παροχών τα οποία προέρχονται από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος,…

ste

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε ένα… επικοινωνιακό μπαράζ και παροχών τα οποία προέρχονται από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά κυριολεκτικά κρέμεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αρκετά από τα επίπονα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αμφισβητούνται έντονα ως προς της νομιμότητά τους και έχουν ήδη λάβει το δρόμο προς το ΣτΕ οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν πολλά.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» έξι θέματα κεντρικής πολιτικής θα κριθούν από το Συμβούλιο και οι αποφάσεις του αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα από τις διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αναλυτικά τα έξι σημαντικά θέματα για τα οποία θα αποφασίσει σύντομα το Συμβούλιο της Επικρατείας:
Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων

Αναμένεται απόφαση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα. Η σχετική υπόθεση θα απασχολήσει την ολομέλεια του ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα

Μεγάλης σημασίας είναι οι αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα δικαστούν δεκάδες προσφυγές για συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ ήδη έχουν εκδικαστεί αρκετές από αυτές (λιμάνια, αεροδρόμια, οργανισμοί Δημοσίου κ.α.)

Το ΣτΕ Αναμένεται να αποφασίσει ακόμα για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα, όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με τη συλλογική διαπραγμάτευση ή τις τροποποιήσεις στο θεσμό της διαιτησίας. Πολλές προσφυγές ήδη έχουν εκδικαστεί για τα εν λόγω θέματα και αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.

Επίσης αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς, καθώς το σκεπτικό των δικαστών θεωρείται μείζονος σημασίας για το εύρος εφαρμογής της απόφασης, τη γενικότερη σημασία της και το δημοσιονομικό κόστος που τελικά θα παραχθεί για το Δημόσιο.

Τέλος αναμένονται και άλλες αποφάσεις για όσους έχουν πληγεί από το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων. Ήδη οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…