Τελικά τι… μυαλό κουβαλάνε οι καλλιτέχνες;

Οι άνθρωποι με καλλιτεχνική φύση, σκέφτονται διαφορετικά από τους κοινούς… θνητούς;  Το ταλέντο υπάρχει ή το αποκτάμε στην πορεία; Και…

brain

Οι άνθρωποι με καλλιτεχνική φύση, σκέφτονται διαφορετικά από τους κοινούς… θνητούς;  Το ταλέντο υπάρχει ή το αποκτάμε στην πορεία; Και όμως, οι καλλιτέχνες έχουν διαφορετική δομή και λειτουργίες στον εγκέφαλο τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του Neurolmage, που δημοσίευσε το BBC.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το ταλέντο ενός καλλιτέχνη μπορεί να είναι έμφυτο ως έναν βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο τα κοινωνικά ερεθίσματα που δέχεται από τον περίγυρο του και οι ευκαιρίες  που λαμβάνει στη ζωή του.

Η ακριβής αλληλεπίδραση της φύσης και της κοινωνικής  «ανατροφής»  παραμένει ασαφής, όπως ακριβώς και σε πολλούς ακόμα τομείς της επιστήμης.  

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να απαντηθεί το ερώτημα: Μήπως οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά;

Αξιοποιώντας τα επιστημονικά εργαλεία της μορφομετρίας, οι ερευνητές υπέβαλαν σε συγκεκριμένες εξετάσεις φοιτητές των Καλών Τεχνών και στη συνέχεια συνέκριναν το αποτέλεσμα των μετρήσεων τους με αυτό άλλων ανθρώπων που εξετάστηκαν.

Οι άνθρωποι με καλλιτεχνική φύση διαπιστώθηκε ότι μπορούσαν πολύ καλύτερα να ταξινομήσουν στον εγκέφαλο τους οπτικές εικόνες, να τις συνδυάσουν και τελικά να τις αποδομήσουν, κάνοντας (τι άλλο;)… τέχνη. Ο εγκέφαλος τους αποδείχθηκε πιο ευαίσθητος στα οπτικά ερεθίσματα, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε ο «μύθος» που τους θέλει να σκέφτονται μόνο με το δεξί ημισφαίριο.

Άτομα που προέρχονταν από καλλιτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον και διαπαιδαγωγήθηκαν από μικρή ηλικία, διαπιστώθηκε ότι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρουν και εκείνοι αντίστοιχη… τροχιά στο μέλλον.

“Εγώ νομίζω ότι το είχα και λιγάκι στο αίμα μου. Μεγάλωσα περικυκλωμένη από καλλιτέχνες, αφού η μαμά μου ήταν ιστορικός τέχνης και ο μπαμπάς μου φωτογράφος. Ο συνδυασμός του ενθουσιασμού και της ενθάρρυνσης που μου μετέδωσαν, με έκανε να ασχοληθώ και εγώ με κάτι αντίστοιχο”, ανέφερε φοιτήτρια των καλών Τεχνών στο ραδιόφωνο του BBC.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δεν έδειξε συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με το κατά πόσο το ταλέντο υπάρχει εκ των προτέρων στη φύση μας ή εάν καλλιεργείται σταδιακά μέσα από την επιμονή, την επανάληψη και τη διαρκή εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέθηκαν απλώς τα θεμέλια για ένα πιο μεγαλεπήβολο project στο μέλλον, που θα προσπαθήσει να απαντήσει με περισσότερη σαφήνεια σε σχέση με αυτά τα ερωτήματα. Μία τέτοια επιστημονική εργασία είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, ενώ τα αποτελέσματα της θα πρέπει να εξεταστούν ξανά και ξανά και να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρα και επαρκή.

 

 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…