ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αναπτυξιακές ιδέες για μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς

Η ιδέα μιας νέας γενιάς μεγάλων οργανισμών

Η ιδέα μιας νέας γενιάς μεγάλων οργανισμών

Το βασανιστικό ερώτημα «πως μπορεί να κάνει ανάπτυξη μια κυβέρνηση της αριστεράς;» απασχολεί όχι μόνο τους αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες. Εδώ καταθέτουμε μια πρόταση που στηρίζεται στην διεύρυνση της μεθόδου της Συνεργασίας Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την προσθήκη και του Κοινωνικού Τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, συνεταιρισμοί, άλλες μορφές οργάνωσης κοινωνικών συμφερόντων). Η πρόταση συνίσταται στη δημιουργία μιας νέας γενιάς Ημικρατικών Οργανισμών (ή μετεξέλιξη ορισμένων παλιών) με πολλαπλό στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση δυναμικού υψηλού επιπέδου, την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τεχνογνωσίας.  

H επιλογή της συγκρότησης μιας νέας γενιάς ημικρατικών οργανισμών επιβάλλεται πρώτον, γιατί θα σηματοδοτήσει και σε διεθνές επίπεδο την πρόθεση της αριστερής κυβέρνησης να κάνει εξωστρεφείς δουλειές, με τη χρήση του διεθνούς κεφαλαίου, δεύτερον, γιατί απουσιάζουν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιωτικούς φορείς και τις τράπεζες, τρίτον, γιατί η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει αποδεκατιστεί και τέταρτον, γιατί οι επιλογές αυτές λόγω του μεγέθους τους θα δημιουργήσουν δορυφορικές ευκαιρίες και δυνατότητες σε κρίσιμους τομείς και πολλαπλασιαστικά φαινόμενα.

Οι οργανισμοί αυτοί δημιουργούνται από το κράτος ως ΝΠΙΔ. Το κράτος διατηρεί σε κάθε περίπτωση το 34% (blocking minority) και διαμορφώνει τους σκοπούς και το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Το ΝΠΙΔ συστήνεται με αρχικά κεφάλαια του κράτους και προβαίνει σε διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που συνδυάζονται με τα αναπτυξιακά βήματα και το business plan. Στο πρώτο κύμα ΑΜΚ εισέρχονται κοινωνικοί φορείς που προαναφέραμε και οι οποίοι συνδέονται με το αντικείμενο εργασιών του ΝΠΙΔ. Στο δεύτερο, μπαίνει σε δύο δόσεις το 49% του κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ή του Λονδίνου, ή της Φραγκφούρτης (ή αλλού), είτε προσελκύονται equity funds ή πωλείται ποσοστό σε συναφή οργανισμό του εξωτερικού για μεταφορά τεχνογνωσίας και μοντέλων οργάνωσης και μάρκετινγκ.

Έτσι, το μετοχικό μοντέλο θα είναι: 34% κράτος + 17% κοινωνικοί φορείς (σύνολο 51%) και 49% στο free float. Στο μάνατζμεντ μπορεί να μετέχουν και ξένοι ειδικοί, ή να υπάρχει ένα συμβουλευτικό όργανο ειδικών (advisory group of experts) με πρόσωπα κύρους και από το εξωτερικό (πχ πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες της ευρύτερης αριστεράς που θέλουν να βοηθήσουν ή άλλοι). To μάνατζμεντ θα έχει χαρακτηριστικά ιδιωτικού τομέα και ενίοτε μπορεί να είναι και ξένο (διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής διαθεσίμων, μάρκετινγκ κ.ά.). 

Δέκα έργα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την εξωστρέφεια

1. Διεθνές Πανεπιστήμιο Κλασικών Σπουδών*

Ιδρύεται νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιεράς Οδού/Βοτανικός που περιλαμβάνει τα κτίρια της Γεωπονικής (που μετακομίζει στη Λάρισα) και τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος υψηλών συμβολισμών απέναντι από την  Ακρόπολη και σε ένα περιβάλλον κλασικό και πνευματικό (κήπος κλπ).

Καλούνται να διδάξουν οι καλύτεροι ελληνιστές από όλο τον κόσμο και να συμμετάσχουν στην διοίκηση και στην εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών και ιδιαίτερα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα μαθήματα θα γίνονται στα αγγλικά ή και σε άλλες γλώσσες.

·Περιλαμβάνεται και τμήμα λατινικών και Ρωμαίων συγγραφέων.

·Μεγάλη έμφαση στην ελληνική και ελληνιστική φιλοσοφία.

·Τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών.

·Ειδικό μεταπτυχιακό Ανθρωπιστικής Ηγεσίας, που θα μπορούν να το κάνουν σπουδαστές με προσανατολισμό την διοίκηση, τη διπλωματία, το μάνατζμεντ.

Σταδιακά, θα δημιουργηθεί και εκδοτικός οίκος (τύπου University Press) που θα κυκλοφορεί παγκοσμίως βιβλία των καθηγητών και τα διδακτορικά.

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών**

Παράλληλα, αναπτύσσεται σε νέα βάση το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ενσωματώνοντας το Ξενοδοχείο Ακροπόλ της Πατησίων που βρίσκεται απέναντι, και όλο το συγκρότημα του Πολυτεχνείου (μεταφέρεται όλο αλλού, στην Πειραιώς ίσως) και φυσικά, το κτίριο της Μπουμπουλίνας (διοίκηση & υπηρεσίες μουσείου) από πίσω. Η Πατησίων υπογειοποιείται (δημιουργείται μεγάλο υπόγειο γκαράζ-πάρκινγκ για πούλμαν) και ο όλος χώρος ενοποιείται με σήραγγες ή με στεγασμένους διαδρόμους δημιουργώντας ένα μοναδικό χώρο πολιτιστικού τουρισμού. Το Μουσείο απλώνει όλες τις κορυφαίες συλλογές του Ελληνική, Αιγυπτιακή, Ισλαμική, Ρωμαϊκή κλπ (βγαίνουν οι συλλογές από τα μπουντρούμια) και λανσάρεται ως ανταγωνιστικό των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης και προσελκύει νέα κύματα τουρισμού, με έμφαση τα short breaks στη low season.

Συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες:

·Ανάπτυξη «γνήσιων αριθμημένων» αντιγράφων αρχαίων εκθεμάτων, σε διάφορες διαστάσεις  – Λανσάρισμα μέσω διαδικτύου στην παγκόσμια αγορά των αντιγράφων – Το εγχείρημα θα δώσει δουλειά σε καλλιτέχνες, βιοτέχνες, μαρκετίερς κ.ά.

·Ανάπτυξη αναμνηστικών υψηλής ποιότητας και αισθητικής από Έλληνες disigners, μπλούζες, τσάντες, ποτήρια κλπ με «γνήσιες» στάμπες εκθεμάτων

3. Διεθνές δορυφορικό Κανάλι Ελληνικού Πολιτισμού

Η ΕΡΤ World μετατρέπεται σε αγγλόφωνο/ελληνόφωνο Διεθνές δορυφορικό Κανάλι Ελληνικού Πολιτισμού με στόχο την προβολή της χώρας με ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής και νέων ιδεών (οικουμενικός ανθρωπισμός), που θα μεταφέρει τη μεγάλη πολιτισμική αλλαγή που θα συντελείται στη χώρα και θα την προβάλει ως κέντρο καινοτομίας και πρωτοπορίας.

Το πρότζεκτ θα συνδεθεί με τα δύο προηγούμενα (Διεθνές Πανεπιστήμιο + Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο), αλλά και άλλους φορείς.

Θα προβάλλει το ελληνικό τουριστικό προϊόν με άλλο τρόπο (μέρη, πολιτισμός, κρασί, κουζίνα κλπ) με μη γραφική αισθητική (γάιδαρος, γιαγιά, σουβλάκι, συρτάκι) … Οι δραστηριότητες αυτές θα δώσουν δουλειά σε σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, παραγωγούς κ.ά.

·Το κανάλι θα περιλαμβάνει εκπομπές-μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς της ομογένειας (με παράλληλο ειδικό site), αλλά και για ξένους και φοιτητές. Θα δίνει και πιστοποίηση γλωσσομάθειας.

4. Ελληνικός Οργανισμός Ελαιολάδου (Πελοπόννησος)

Δημιουργία μεγάλης εταιρείας συγκέντρωσης, πιστοποίησης  και τυποποίησης του ελληνικού ελαιολάδου για τη διεθνή αγορά, με στόχο την υποκατάσταση των εξαγωγών χύμα προς την ιταλική μαφία και την αύξηση της τιμής παραγωγού.

Πρόκειται για εγχείρημα μείζονος σημασίας που θα αλλάξει τον χάρτη του αγροτικού τομέα και θα κατοχυρώσει με νέους όρους στη διεθνή αγορά το σπουδαίο αυτό διατροφικό προϊόν.

Στόχος να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα συνεργαστεί με τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς με σκοπό την βελτίωση των τιμών και τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων που θα επιτρέπουν την κάλυψη της διεθνούς ζήτησης.

·Ο Οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλα αγροτικά, αλιευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

·Μπορεί να γίνει ένας θυγατρικός ή ανεξάρτητος οργανισμός που θα πιστοποιήσει, θα τυποποιήσει και θα μαρκετάρει για τη διεθνή αγορά τα ελληνικά βότανα.

5. Οργανισμός Ελληνικής Τεχνολογίας και Εξωστρέφειας

Οργανισμός ομπρέλα που θα πιστοποιεί και θα βγάζει διεθνείς πατέντες για την ελληνική τεχνολογία και καινοτομία,  θα ενισχύει τα start ups, θα προετοιμάζει ιδιωτικές ή μικτές εταιρείες για το ελληνικό ή τα διεθνή χρηματιστήρια.

6. Greek Cultural Convoy

Ένα κονβόι από ανθρώπους του πολιτισμού και νταλίκες, μια τέντα/αμφιθέατρο 1000-1500 ατόμων και λυόμενα  περίπτερα που θα περιοδεύουν 5-6 μήνες το χρόνο την Ευρώπη παρουσιάζοντας μουσική, θέατρο, εικαστικά, βίντεο άρτ, σινεμά, βιβλίο, λαϊκή τέχνη, κουζίνα, προϊόντα κλπ σαν ένας περιοδεύον θίασος, ένα σούπερ μάρκετ του ελληνικού πολιτισμού… Συμμετοχή στα τοπικά φεστιβάλ.

7. Ελληνικός Οργανισμός Λιμένων & Αερολιμένων

Ένας  μοντέρνος οργανισμός στρατηγικού χαρακτήρα, για την ανάπτυξη και το μάνατζμεντ των σημείων υποδοχής (αεροδρόμια και λιμάνια), που θα μπορεί να κάνει και εκχωρήσεις σε μικτές εταιρείες (δήμος-ιδιώτες).

8. Ελληνικές Ιατρικές Υπηρεσίες (για Ξένους)

Οργανισμός πιστοποίησης μονάδων του ΕΣΥ και ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών για ιατρικές υπηρεσίες προς ξένους μη μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας (ιατρικός τουρισμός).  

Ο οργανισμός μπορεί να αναλάβει επενδύσεις στα ιαματικά λουτρά της χώρας σε συνεργασία με τους δήμους, να πιστοποιεί και να κάνει το μάρκετινγκ.

9. Νέα ΕΛΕΒΜΕ

Αναβίωση της Ελληνικής Εταιρείας Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων (ΕΛΕΒΜΕ) ως holding company που θα εκμεταλλεύεται, θα ιδρύει εταιρείες, θα εκχωρεί δικαιώματα και θα έχει την εποπτεία του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ναυαρχίδα η ΛΑΡΚΟ.

10. Διεθνής Ακαδημία Μουσικής της Ανατολής

Δημιουργία Διεθνούς Ακαδημίας Μουσικής της Ανατολής στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα διδάσκονται σε ανώτατο επίπεδο βυζαντινή, αραβική, περσική, ινδική, κινεζική και ιαπωνική μουσική. Στόχος να γίνει πόλος έλξης για μουσικούς (όλως των ειδών- πχ οι τζαζίστες συχνά επιδιώκουν να μάθουν τις κλίμακες άλλων μουσικών συστημάτων) της Δύσης, αλλά και της Ανατολής, κυρίως με τη μορφή μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και εργαστηρίων.

·Καθηγητές, βιρτουόζοι και θεωρητικοί από όλο τον κόσμο.

·Μπορεί να προκύψει και ένα ετήσιο διεθνές μουσικό φεστιβάλ.

Οι ιδέες αυτές είναι ενδεικτικές και θεωρώ ότι μπορούν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη και έμπνευση, αλλά και να τύχουν επαγγελματικής επεξεργασίας.

*Η ιδέα καταγράφεται στο βιβλίο μου «Η Ελλάδα στο ντιβάνι»

**Η ιδέα είναι της Ειρήνης Κακουλίδου και έχει δημοσιευθεί στο ppol.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…