Newsroom

Newsroom

Το "Τάβλι": Μία διαχρονική παρτίδα με πάθη

Δημήτρη Κεχαϊδη

tavli

To “Τάβλι” του Δημήτρη Κεχαϊδη ανεβαίνει από τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ, σε συμπαραγωγή με την Εταιρεία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου. Η παράσταση σηκώνει αυλαία στις 23 Απριλίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής. Τη σκηνοθεσία και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υπογράφουν οι ταλαντούχοι Νίκος Κουρής και Μάκης Παπαδημητρίου.

Το εμβληματικό μονόπρακτο είναι μία ρεαλιστική και κριτική ματιά στη νεοελληνική νοοτροπία, ένα από τα πιο καλογραμμένα και ολοκληρωμένα ελληνικά θεατρικά έργα, το οποίο έχει αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα και ανεβαίνει ασταμάτητα τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι ήρωες του έργου είναι δύο επιστήθιοι φίλοι, ο Φώντας και ο κουνιάδος του ο Κόλλιας. Σε μία παραδοσιακή ελληνική αυλή, το τάβλι γίνεται το εργαλείο μέσα από το οποίο εκφράζουν τις επιθυμίες, την οργή και τα πάθη τους. Με όνειρο να γίνουν μέλη της “καλής κοινωνίας”, οι δύο πρωταγωνιστές μπλέκονται σε μία μεγάλη κομπίνα. Τα ντόρτια, οι εξάρες και το πλακωτό, τους απογειώνουν από τη μίζερη πραγματικότητα και τους κάνουν να ξεφεύγουν με τη φαντασία τους από το ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο. Είναι όμως και ο κόσμος έξω από την αυλή τους, μία παρτίδα τάβλι;

“To Τάβλι” πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν το 1972, μεσούσης της Δικτατορίας, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο. Οι σημερινοί συντελεστές προσπαθούν να διατηρήσουν ανέπαφο το πνεύμα του κειμένου και να εστιάσουν στους χαρακτήρες και την απόδοση της ιστορίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου

Πληροφορίες:

16€, 12€, 10€ (ανέργων)

Θέατρο της οδού Κυκλάδων
Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11, Κυψέλη, +302108217877 ,

Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00