Newsroom

Newsroom

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εντέρου

Η παχυσαρκία και όχι η λιτή διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέα…

entero 0

Η παχυσαρκία και όχι η λιτή διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα περιττά κιλά έχει ο άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Thomas Eling, είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων έχει προδιάθεση για καρκίνο του εντέρου, γι’ αυτό και ο ίδιος με τους συνεργάτες του θέλησε να εντοπίσει τον μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες: Μία που ακολουθούσε διατροφή με πολλές θερμίδες και λιπαρά και έφερε το ανθρώπινο γονίδιο NAG-1, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, και μία που ακολουθούσε φυσιολογική διατροφή αλλά δεν είχε το συγκεκριμένο γονίδιο.

Όπως διαπιστώθηκε, τα ποντίκια που ανήκαν στην πρώτη ομάδα δεν παρουσίασαν αύξηση βάρους, σε αντίθεση με εκείνα της δεύτερης, στα οποία ωστόσο δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη καρκίνου. Αντίθετα, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας, παρόλο που είχαν στον οργανισμό τους το γονίδιο που προτατεύει από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, παρουσίασαν στο έντερό τους μοριακά σήματα που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η άσκηση και η καλή διατροφή δεν εξασφαλίζουν μόνο έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά επιπλέον προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Η έκθεση των ερευνητών δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.