Newsroom

Newsroom

Κίεβο: Αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων

Υπέρ του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων που μετείχαν στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυριών και εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου…

kievo 11

Υπέρ του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων που μετείχαν στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυριών και εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου ψήφισε το ουκρανικό Κοινοβούλιο, μία ημέρα μετά από το επεισόδιο με πυροβολισμούς που προκάλεσε έξω από εστιατόριο στο Κίεβο μέλος του εθνικιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας.

Το κείμενο για τον αφοπλισμό ψηφίστηκε από 256 βουλευτές, ενώ 47 συνάδελφοί τους απείχαν.

«Ο ουκρανικός λαός απαιτεί την τάξη. Όσοι φέρουν όπλα, εκτός από την αστυνομία, το στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας και την εθνοφρουρά, είναι δολιοφθορείς που δρουν κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ πριν από την ψηφοφορία.

Τα μέλη των παραστρατιωτικών οργανώσεων -όπως ο Δεξιός Τομέας- βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στήνοντας οδοφράγματα στην πλατεία Ανεξαρτησίας και παραμένοντας εκεί νυχθημερόν, παρά το πολικό ψύχος, αντιστεκόμενες στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής Μπερκούτ.

Παρόμοιες οργανώσεις, φιλορωσικών τάσεων, εμφανίστηκαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στις ρωσόφωνες επαρχίες της χώρας.

Παρά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από μια μεταβατική κυβέρνηση, οι κουκουλοφόροι με τις στολές παραλλαγής παραμένουν στο Κίεβο και η πλατεία Ανεξαρτησίας ή Μαϊντάν της πρωτεύουσας προστατεύεται ακόμη από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί την περίοδο των συγκρούσεων με την αστυνομία.

Ο αφοπλισμός τους είναι μια από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ρωσίας, η οποία έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει την παρουσία «εξτρεμιστών» μεταξύ των διαδηλωτών. 

Μάλιστα, την Τρίτη υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν καλωσόρισε την έκκληση Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας (των χωρών που ήταν υπεύθυνες για τη συμφωνία που οδήγησε στην πτώση του Γιανουκόβιτς) προς την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποστασιοποιηθεί από «εξτρεμιστικές οργανώσεις» και να επιταχύνει τη διαδικασία αφοπλισμού τους.

Η Μόσχα διατείνεται ότι οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία απειλούνται από ακροδεξιούς τους οποίους αποκαλεί νεοφασίστες. Έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι ενθάρρυνε τις βίαιες διαδηλώσεις και ότι δεν έπραξε αρκετά για να πείσει το Κίεβο να χαλιναγωγήσει τους ακροδεξιούς.

Η μεταβατική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου δίσταζε μέχρι τώρα να αναλάβει δράση εναντίον των «οργανώσεων αυτοάμυνας».

Στις 25 Μαρτίου ο Δεξιός Τομέας βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της προσοχής, μετά το θάνατο του Αλεξάντρ Μουζίτσκο, του επονομαζόμενου «Σασκό του Λευκού» σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν στο Ρίβνε. Ο Μουζίτσκο ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.

Το κίνημα, ο ηγέτης του οποίου Ντμίτρο Γιάρος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστηρίζει ότι έχει μπει στο στόχαστρο με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωσή του και απαίτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών με διαδήλωση που οργάνωσε έξω από το κοινοβούλιο.

Το κίνημα φέρεται επίσης να κατάσχεσε για δική του χρήση πολλά από τα αυτοκίνητα που είχαν βρεθεί στην πολυτελή κατοικία του Γιανουκόβιτς μετά τη φυγή του στη Ρωσία.

Το ποτήρι ξεχείλισε το βράδυ της Δευτέρας όταν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος του Κιέβου τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στα οδοφράγματα της πλατείας Ανεξαρτησίας.

Αυτός που άνοιξε πυρ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ένας μεθυσμένος νεαρός, μέλος του Δεξιού Τομέα. Προτού φτάσει στο σημείο η αστυνομία, άλλα μέλη της οργάνωσης μετέφεραν τον δράστη σε ένα κοντινό ξενοδοχείο όπου έχουν στήσει το γενικό επιτελείο τους. Τον παρέδωσαν τελικά μετά από μία ώρα, αφού ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το κτίριο.

Τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο νωρίς το πρωί σήμερα. Στο κτίριο βρέθηκαν κατόπιν πολλά όπλα και εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ο Δεξιός Τομέας υποστηρίζει ότι τα όπλα που κατέχει είτε είναι νόμιμα είτε κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία και ότι διαπραγματεύεται με τις αρχές για να τα επιστρέψει.

«Τα παράνομα όπλα που κατασχέθηκαν στη Μαϊντάν από τις δυνάμεις ασφαλείας που διέπρατταν εγκλήματα κατά του ουκρανικού λαού έχουν φυλαχτεί όλα» υποστήριξε ο Αντρέι Μπονταρένκο, ένας από τους υπευθύνους της οργάνωσης.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…