Newsroom

Newsroom

11 χρόνια μετά, η ΠΟΛ.ΑΝ δε διαλύθηκε ποτέ

Ήταν 13 Μαΐου του 2004 όταν η Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα που ίδρυσε ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία, διαλύθηκε κι επίσημα μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια αδράνειας. Πολλοί από τους συνοδοιπόρους του Αντώνη Σαμαρά σε αυτό το πολιτικό εγχείρημα που "φλέρταρε" με τον εθνικισμό, είναι ακόμη δίπλα του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και προφανώς έβαλαν το χεράκι τους στην καταστροφική θητεία του νυν αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην πρωθυπουργία. 

polan2

Ήταν 13 Μαΐου του 2004 όταν η Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα που ίδρυσε ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία, διαλύθηκε κι επίσημα μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια αδράνειας. Πολλοί από τους συνοδοιπόρους του Αντώνη Σαμαρά σε αυτό το πολιτικό εγχείρημα που “φλέρταρε” με τον εθνικισμό, είναι ακόμη δίπλα του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και προφανώς έβαλαν το χεράκι τους στην καταστροφική θητεία του νυν αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην πρωθυπουργία. 


Σημαντική θέση στην πορεία αυτών των στελεχών αλλά και την εξέλιξη των πολιτικών που πρεσβεύουν και προώθησαν κατά τα δυόμιση έτη πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, έχει το “Δίκτυο 21”. Όπως έχει γράψει το HOT DOC στο τεύχος 32, πρόκειται για μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1997 από στελέχη του δεξιού χώρου και λειτουργεί ακόμα ως “think tank” της ελληνικής δεξιάς. Τα περισσότερα από τα στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ στα οποία αναφερόμαστε εδώ, έχουν υπάρξει ή είναι μέλη αυτού του Δικτύου.

Ο Δημήτρης Σταμάτης


Είχε ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά, αποχωρώντας από τη ΝΔ, αφού παραιτήθηκε από βουλευτής της για να αναλάβει γενικός διευθυντής της Πολιτικής Ανοιξης. Υπήρξε υπουργός Επικρατείας και συντονιστής του κυβενρητικού έργου όταν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου και γενικά θεωρείται ο άνθρωπος για «ειδικές αποστολές» του προέδρου της ΝΔ. 

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης


Αν και μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού με αντιδικτατορική δράση, βρέθηκε στο ΔΣ του «Δικτύου 21». Θεωρείται ένας εκ των σημαντικότερων διαννοούμενων της ελληνικής Δεξιάς. Στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά από την περίοδο 1990-1993 και στη συνέχεια όταν ο Σαμαράς ίδρυσε την ΠΟΛ.ΑΝ κι ο ρόλος του στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο 2012-2014 ήταν καταλυτικός, ειδικά σε σκοτεινές για τη Δημοκρατία υποθέσεις όπως το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο Γιώργος Μουρούτης


Από τους νεότερους “πιστούς” του Αντώνη Σαμαρά, γνωρίστηκαν όταν ο Μουρούτης ήταν εθελοντής στην ΠΟΛ.ΑΝ. Έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ κι είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Σαμαρά.  Ο Γιώργος Μουρούτης έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη λεγόμενη “Ομάδα Αλήθειας” του περιβάλλοντος Σαμαρά που δεν είναι τίποτα άλλο από το μηχανισμό προπαγάνδας των θέσεων του προέδρου της ΝΔ. 

Ο Διονύσης Καραχάλιος


Υπήρξε υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης και μετέπειτα του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Ανοιξης. Επί προεδρία του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία έχει διατελέσει γραμματέας της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας και Κόμματος. 

Άλλα στελέχη που έχουν υπάρξει στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στα πράγματα ή ακόμα και να κατέχουν δημόσια αξιώματα είναι ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος που είχε μεταπηδήσει στους Ανεξάρητους Έλληνες κι επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία κι ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς. Ειδική περίπτωση μπορεί να χαρακτηρισθεί ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος αν κι είχε εκλεγεί βουλευτής με την ΠΟΛ.ΑΝ το 1993, έχει χτίσει πολιτική καριέρα σε “απόσταση ασφαλείας” από τον Αντώνη Σαμαρά, διατυπώνοντας τις διαφωνίες του όποτε το θεωρούσε σκόπιμο. Επίσης ειδική περίπτωση μπορεί να χαρακτηρισθεί ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης ο οποίος αν κι έχει διαχρονικά στήριζε τον Αντώνη Σαμαρά κι έχει υπάρξει σύμβουλός του, δε διετέλεσε σε δημόσια ή κομματικά αξιώματα όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κι ύστερα την πρωθυπουργία. 

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

6192810

Ολυμπιακός: Η πανηγυρική φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το γιο του μετά την επική πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρμπαχτσε στα πέναλτι και κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του…

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

6187950

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης παρουσιάζει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με παρόντα τον Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός θα «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη…

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…