Newsroom

Newsroom

Ο Στουρνάρας κάλεσε τον Τσίπρα να διαπραγματευτούν μαζί την μείωση του χρέους

Πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει μέρος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές…

stournaras1 0

Πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα να λάβει μέρος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την μείωση του χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Πρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους και απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς για την πορεία και την προοπτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησε: «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα». «Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ περίπου για το 2014», τελικά όμως, μετά από διαπραγμάτευση οκτώ μηνών, η τριμερής «δέχτηκε όχι μόνον ότι δεν χρειάζονταν νέα μέτρα αλλά συμφώνησαν πως υπάρχουν περιθώρια για μία ελαφρά παροχή», μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, συμπλήρωσε.

«Ήμασταν πιο σωστοί από την τρόικα στις προβλέψεις μας, και αυτό το είδαν οι δανειστές» πρόσθεσε. Όσον αφορά το μέλλον της διαπραγμάτευσης με την τρίμερη και το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει από «το μεθεπόμενο Eurogroup», που είναι προγραμματισμένο τον Μάιο.

«Στόχος μας είναι η, έστω και ελαφρά, μείωση των επιτοκίων και η μετατόπιση προς τα πίσω των χρεολυσιών. Αυτό είναι ένα μικρό κούρεμα». Συμπλήρωσε πως οι δανειστές θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, με την έμφαση των επαφών να είναι πλέον στην ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «είμαστε σχεδόν έτοιμοι», εκτίμησε όμως πως αυτό θα γίνει μάλλον μετά τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβολής νέου μνημονίου μετά τις ευρωκάλπες του Μαΐου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως και η τρόικα έχει αποδεχτεί την ύπαρξη αυτού του περιθωρίου.

Αναφορικά δε με τις επικρίσεις της Κουμουνδούρου σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τους ισχυρισμούς πως αυτό επετεύχθη χάρη σε λογιστικές αλχημείες ή με «πάγωμα» παραχώρησης συντάξεων, αντιτείνοντας πως τα 2/3 του πλεονάσματος επετεύχθησαν μέσω περικοπής δαπανών και το υπόλοιπο 1/3 από υπερβάσεις στα έσοδα.

Εξήγησε μάλιστα πως στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος συνυπολογίστηκαν οφειλές του Δημοσίου, με το επιπλέον 1 δισ. που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών να επιταχύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων. Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα αποφυγής και διαφυγής στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Διευκρίνισε όμως ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση. «Τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας» συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση αν έχει ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλο. Σε ερώτηση αν θα πάει στην Τράπεζα Ελλάδος απάντησε πως δεν είναι του παρόντος αυτό το θέμα.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…