Newsroom

Newsroom

Με 96,7% στην "αγκαλιά" της Ρωσίας η Κριμαία

Μεγαλύτερο και από αυτό που προέβλεπαν τα exit polls ήταν τελικά το ποσοστό των κατοίκων της Κριμαίας που ψήφισαν υπέρ…

crimea russia 1

Μεγαλύτερο και από αυτό που προέβλεπαν τα exit polls ήταν τελικά το ποσοστό των κατοίκων της Κριμαίας που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία και της προσάρτησής της στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μιχαΐλ Μαλίσεφ, το 96,7% των ψηφισάντων επέλεξε την προσάρτηση στη Ρωσία, ενώ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 83,1% (1.274.096 ψηφοφόροι).

Όπως ήταν φυσικό, η Ρωσία υποδέχθηκε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα αυτό, με τον αντιπρόεδρο της Δούμας, Σεργκέι Νεβέροφ, να δηλώνει πως όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Το δημοψήφισμα δείχνει ότι οι πολίτες στην Κριμαία βλέπουν το μέλλον τους ως κομμάτι της Ρωσίας», δήλωσε ο ίδιος.

Διθυραμβικά είναι και τα εξώφυλλα των ρωσικών εφημερίδων, που χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Δόξα στην Κριμαία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Κομερσάντ», ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ιζβέστια» σχολιάζει πως «είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είμαστε ευτυχείς».

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τον Μπαράκ Ομπάμα να τονίζει σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να προειδοποιεί για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αναγνωρίζει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κοινή δήλωση των Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ενώ και ο Καναδάς, αλλά και η Ιαπωνία, εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους με τη διαδικασία.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.