Αλ. Τσίπρας: “Οι υπουργοί και πρωθυπουργοί των Μνημονίων λειτούργησαν ως χασάπηδες”

Περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας…

tsipras 53

Περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο  Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο για υπουργούς και πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων των Μνημονίων που λειτούργησαν ως χασάπηδες.  

 «Οι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις του μνημονίου και οι υπουργοί, πρωθυπουργοί στην πραγματικότητα λειτούργησαν ως χασάπηδες. Όπως ο χασάπης παίρνει το χασαπομάχαιρο και κόβει και βάζει τα υπολείμματα στην κρεατομηχανή, έτσι και αυτοί». Ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης υποσχέθηκε ότι όταν αναλάβει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδιώξει την τρόικα και θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Θα κάνω μια παρατήρηση σε σχέση με το στήσιμο των μέσων ενημέρωσης. Νομίζω ότι κακώς οι κάμερες έχουν στηθεί για να πάρουν το δικό μου πρόσωπο.

Οι κάμερες θα έπρεπε να είχαν στηθεί για να πάρουν το δικό σας πρόσωπο. Διότι, στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η μαζική  κοινωνική καταστροφή που έχει επέλθει σε αυτή τη χώρα.  Το δικό σας το πρόσωπο όμως, που είναι το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, της μιζέριας και της καταστροφής, δυστυχώς, δεν θα το δούμε ούτε σήμερα το βράδυ στα δελτία των ειδήσεων.

Ενδεχομένως, να δείξουν κάποια μικρή φράση που δεν θα βγάζει και νόημα από αυτά που θα σας πω. Διότι το δικό σας πρόσωπο είναι απαγορευμένο. Αυτό που παρουσιάζουν είναι αριθμούς και μάλιστα αριθμούς φτιαγμένους.

Πίσω, όμως από τους αριθμούς κρύβονται ζωές, άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που συνέβη στην πατρίδα μας τα τελευταία τρία χρόνια, τέσσερα σχεδόν, ήταν ένα παγκόσμιο πείραμα όπου κάποιοι τεχνοκράτες αποφάσισαν να βάλουν μια ολόκληρη κοινωνία στην κρεατομηχανή, να την αλέσουν προκειμένου να φτιάξουν μοντέλα διοίκησης, προκειμένου να δώσουν παραδείγματα στους άλλους λαούς.

Με δυο λόγια προκειμένου να δεσμεύσουν μια χώρα που, και πλούτο έχει και προοπτική μπορεί να έχει, ένα τεράστιο πλεονέκτημα που είναι οι άνθρωποί της, οι επιστήμονές της, οι εργαζόμενοί της που δεν είναι ακαμάτες και τεμπέληδες, όπως έλεγαν κάποιοι βγαίνοντας δεξιά και αριστερά σε όλη την Ευρώπη. Ούτε διεφθαρμένοι. Αυτοί ήταν διεφθαρμένοι. Ρίχνοντάς τους στον Καιάδα της ανεργίας, της διαθεσιμότητας, της φτώχιας, της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης. Διότι στο δικό σας πρόσωπο πρέπει να προστεθεί και το πρόσωπο των 200 χιλιάδων νέων, στην πλειοψηφία υψηλής εκπαίδευσης, ανθρώπων οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη δουλειά.

Αυτό είναι το success story. Εσείς είστε το  success story της κυβέρνησης Σαμαρά, που ετοιμάζεται τώρα να μας πουλήσει και πλεονάσματα. Πλεόνασμα θράσους, καταστροφής, εξαθλίωσης. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα λογιστικά πλεονάσματα, αλλά ξέρετε, άμα στέλνανε και τους μισούς συνταξιούχους εξορία ή αν τους εκτελούσαν στο Σύνταγμα για να μην πληρώνουν συντάξεις, άμα έκλειναν τα νοσοκομεία και τα σχολεία, περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη  κλείσει, θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα. Ο καθένας έχει δώσει ένα κομμάτι αυτό το πλεόνασμα με αίμα.

Οι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις του μνημονίου και οι υπουργοί, πρωθυπουργοί στην πραγματικότητα λειτούργησαν ως χασάπηδες. Όπως ο χασάπης παίρνει το χασαπομάχαιρο και κόβει και βάζει τα υπολείμματα στην κρεατομηχανή, έτσι και αυτοί. Τους είπε η τρόικα πρέπει να κόψετε τόσες χιλιάδες υπαλλήλους. Πάνε και οι δεσμεύσεις περί αξιοκρατίας, αξιολόγησης. Στο ψαχνό βάρεσαν.

Θέλω να αναφερθώ σε μια μία από τις κατηγορίες που είστε σήμερα εδώ.

Πρώτα απ’ όλα στους δημοτικούς υπαλλήλους που είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν φτάνει που έχουν κόψει με τον Καλλικράτη πόρους και κοινωνικές υπηρεσίες που είναι ιδιαίτερα αναγκαίες στην κοινωνία, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πλεονάσματος, στην πραγματικότητα όμως δημιουργώντας ελλείμματα στην ίδια την κοινωνία, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση η οποία δεν μπορεί να σταθεί.

Τώρα τους βλέπουμε πότε να μιλάνε για αξιολόγηση, πότε να μιλάνε για διαδημοτική κινητικότητα, πότε για πλεονάζoν προσωπικό. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν κανένα σχέδιο στο μυαλό τους. Το μόνο σχέδιο είναι πώς να κοροϊδέψουν και πώς να θέσουν σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα και στο τέλος σε απόλυση, προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρήσιμες για την κοινωνία, χωρίς να τους πάρει χαμπάρι ο υπόλοιπος κόσμος.

Δηλαδή, η στρατηγική τους είναι η στρατηγική του κοινωνικού αυτοματισμού. Στόχος τους είναι να τα βάλουν με μια κατηγορία, αλλά να δημιουργήσουν την αίσθηση σε όλες τις υπόλοιπες ότι δεν θα τις αγγίξουν.

Όταν τελειώσουν με αυτήν την κατηγορία θα έρθουν στην επόμενη. Μετά θα έρθουν στην επόμενη και σε τελική ανάλυση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν θα τη γλιτώσει στο τέλος της ημέρας, αν αυτοί συνεχίσουν.

Και είναι δικιά μας ευθύνη, όλων, να μην τους αφήσουμε να συνεχίσουν.

Με ρωτήσατε για τη Δημοτική Αστυνομία. Προσέξτε τι υποκρισία. Αυτοί οι οποίοι κόπτονται τάχα για την ασφάλεια των πολιτών, καταργούν έναν θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Διότι, η Δημοτική Αστυνομία  βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Βρίσκεται στο πλάι του  και είναι ένα σύγχρονος αυτοδιοικητικός θεσμός με πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και τον καταργούν.

Οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει να μιλήσουμε και με νούμερα κάποια στιγμή. Πάνω από 1200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει. 30 χιλιάδες εκπαιδευτικοί λιτότεροι κάνουν μάθημα στα παιδιά μας. Και βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε περίπου 2300, 1900  διαθέσιμοι και 360 περίπου υπό μετάταξη, οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την απόλυση.

Όλα αυτά πάνω σε ποια λογική; Τι ακριβώς εξυπηρετούν; Ποιο σχέδιο; Έστω, με ποιες διαδικασίες; Σε ποιο βαθμό αυτή η λογική του χασάπη δημιουργεί ένα σύγχρονο δημόσιο και ένα καλύτερο σχολείο, όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα, είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ε.Ε.. Σε μια Ελλάδα της ύφεσης.

Σχολικοί φύλακες. Δίνουν έναν αγώνα ο οποίος είναι ηρωικός. Ήταν πράγματι αξιέπαινη η προσπάθειά τους να αναδείξουν το δίκαιο του αγώνα τους, ακόμα και με πεζοπορία από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Προφανώς, κανέναν μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε με αυτό. Εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου στη βουλή και τροπολογία, για την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης να τους θέσει σε διαθεσιμότητα και απόλυση. Και αυτή τη στάση μας, αυτή τη θέση, θα την κρατήσουμε και θα την θυμηθούμε και την επόμενη μέρα.

Θέλω να σας μιλήσω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Η χώρα έχει υποστεί μια πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή. Όταν μιλάμε για μεγέθη 30% επίσημης ανεργίας και 60% ανεργία για τους νέους ανθρώπους, αυτά είναι ποσοστά τα οποία δεν τα είχαμε δει ούτε μετά την  Κατοχή και τον πόλεμο. Είναι σαν να βγαίνουμε από έναν πόλεμο. Ξέρετε, η προοπτική της ανασυγκρότησης δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να βρεθείς ως δια μαγείας, ξαφνικά, στην κατάσταση που ήμασταν πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Όμως, αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας, είναι να αντισταθούμε και να κερδίσουμε τον πόλεμο. Να πούμε τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια. Έχουν επιλέξει η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους στη νέα γερμανική Ευρώπη.

Και αυτοί που μας κυβερνάνε, δεν κάνουνε τίποτε άλλο από το να δέχονται εντολές, να παριστάνουν τους λέοντες, ότι τάχα διαπραγματεύονται, και να προχωρούν σε άτακτες υποχωρήσεις, μετατρεπόμενοι συνήθως σε όρνιθες από λέοντες, ψηφίζοντας, υπό το κράτος της «απειλής», όλες τις καταστροφικές επιταγές που έχουνε ζητηθεί στη βουλή. Και ευθύνη έχουνε και οι βουλευτές που ψηφίζουνε, ευθύνη όμως έχουμε κι όλοι εμείς που θα βρεθούμε στην κάλπη. Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα βρεθούμε στην κάλπη, δεν θα είναι για εθνικές εκλογές φυσικά, ψάχνουνε τρόπο να τις καταργήσουν αυτές, αν μπορούσανε. Θα είναι, όμως, εκλογές με ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη, και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Βρισκόμαστε τέσσερα χρόνια στο ίδιο έργο θεατές. Ποιο είναι αυτό το έργο; Μας λέγανε πρώτα «πρέπει να ψηφίσουμε επώδυνα μέτρα, διότι αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε». Θυμάστε το παιχνιδάκι που παίζανε με τις δόσεις. «Δεν πήραμε τη δόση, δεν θα μας δώσουν τη δόση..» Ένα στημένο παιχνίδι μεταξύ τους, παίχτες με σημαδεμένη τράπουλα, όπου, βεβαίως, πάντοτε υποχωρούσε κάτω από την πίεση η κυβέρνηση, η οποία όμως, στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως ιμάντας μεταβίβασης του εκβιασμού των Βρυξελλών και του Βερολίνου στον ελληνικό λαό. Σήμερα άλλαξε το τροπάρι, διότι θέλουνε να παρουσιάσουνε και επιτυχία. Εσείς είστε αποτέλεσμα «επιτυχίας» εδώ.. success story.

Και δεν λένε ότι «αν δεν ψηφίσουμε τα μέτρα, αν δεν συμμορφωθούμε θα χρεοκοπήσουμε, αλλά δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιράσουμε το πλεόνασμα». Τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι και εμείς τρέχουμε από κάτω να πάρουμε τα ψίχουλα. Και απ’ ό,τι βλέπω θα φέρουν πάλι στη βουλή νέες απαιτήσεις που κάτω από την ίδια απειλή και τον ίδιο εκβιασμό θα καλέσουν του βουλευτές να ψηφίσουν για άλλη μια φορά επώδυνα και καταστροφικά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί και τη δέσμευση αυτή θα την κάνει πράξη ό, τι και να γίνει στο βαθμό που έχει τη στήριξη του λαού και της κοινωνίας και πάρει μια καθαρή λαϊκή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Κυβέρνηση που δεν θα απευθύνεται μονάχα στους αριστερούς και τις αριστερές. Διότι ο πόνος και η δυστυχία και η εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και της εργατικής τάξης, της τάξης των εργαζομένων στη χώρα μας δεν αφορά τους αριστερούς και τις αριστερές.

Η συγκρότηση κυβέρνηση σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Και όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της εκλογικής νίκης και της λαϊκής εντολής, τόσο μεγαλύτερη και η δύναμή μας να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε.

Εμείς λοιπόν έχουμε πει δυο πράγματα. Το πρώτο, ότι η τρόικα την επόμενη μέρα θα πάει από εκεί που ήρθε. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν εξωθεσμικό οργανισμό που δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όχι από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κοιτάξτε τις αναφορές και τις εκθέσεις που κάνει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ύπαρξη της τρόικας. Ποιοι είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το μέλλον μας;

Το δεύτερο. Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, όλες τις πράξεις εκείνες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με δυο λόγια, καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στόχος μας ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ρεύμα, σε φαγητό, σε στέγαση.

Και με την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου προχωρούμε στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των αδικιών, όπως αυτών που αφορούν εσάς.

Όλα αυτά θα είναι πράξεις που θα αφορούν τη νέα Βουλή και τη δυνατότητά της να αποφασίζει και να ψηφίσει βάση της δημοκρατικής εντολής που θα έχει πάρει από τον ελληνικό λαό. Δεν τα θέτουμε σε διαπραγμάτευση με κανένα δανειστή. Αυτό το οποίο θα θέσουμε σε διαπραγμάτευση είναι μία λύση βιώσιμη που θα αφορά όλη την Ευρώπη για το χρέος, που πριν το μνημόνιο ήταν 120% του ΑΕΠ και μετά το μνημόνιο έχει φτάσει στο 175% με προοπτική το 2015, του χρόνου να είναι στο 205%.

Αυτή ήταν η «λύση» και το success story που έφεραν.

Δεν θέτουμε σε διαπραγμάτευση με κανέναν το ύψιστο χρέος μας να ανταποκριθούμε στην  ανθρωπιστική κρίση, στον πόνο, τη δυστυχία, την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το πρώτο χρέος μας. Και μετά θα ασχοληθούμε με το άλλο χρέος. Δεν θα το αφήσουμε και το άλλο, γιατί εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες, όπως κάποιοι άλλοι που εδώ και 70 χρόνια έχουν ξεχάσει το γερμανικό αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Θα ασχοληθούμε και θα ζητήσουμε μία λύση παρόμοια με αυτή που ευεργέτησε τη Γερμανία το ΄53. Ευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το σχέδιό μας είναι απλό, είναι καθαρό. Το αν υλοποιηθεί εναπόκειται στο αν θα έχουμε τη διαρκή και σθεναρή υποστήριξη του ελληνικού λαού. Εμείς ξέρουμε ότι αυτός ο λαός κι εσείς μέσα σ΄ αυτό το σύνολο ως υποομάδες που έχετε υποστεί μεγάλα πλήγματα, δεν είσαστε όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν παθητικοί δέκτες και αποδέκτες, αλλά αγωνιστήκατε και αγωνίζεστε. Είναι παράδειγμα ο αγώνας των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών, των καθηγητών. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο αγώνας, ο κάθε αγώνας από μόνος του και απομονωμένος δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει πολιτική λύση. Και πολιτική λύση σημαίνει με την πρώτη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, στις ευρωεκλογές, να δοθεί ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα ώστε την επομένη να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Στις 25 να ψηφίσουμε, στις 26 να τελειώνουμε μ΄ αυτούς που έχουν καταδυναστεύσει τη ζωή μας. Αυτή είναι η απάντηση.

Κι ένα τελευταίο. Ο δικός σας ο αγώνας φίλες και φίλοι και συνολικότερα του λαού μας, η κινητοποίησή σας για μας θα είναι περισσότερο αναγκαία μετά την εκλογική μας νίκη. Διότι το δικό μας σχέδιο για να εφαρμοστεί θέλει τη διαρκή στήριξη, το διαρκή αγώνα και τη διαρκή κινητοποίηση της πλειοψηφίας του λαού μας.

Εμείς δεν έχουμε μαζί μας ούτε τους μεγαλοκαναλάρχες, ούτε τους μεγαλοεφοπλιστές, ούτε τους μεγαλοβιομήχανους, ούτε τη διαπλοκή  και φυσικά τους τραπεζίτες, οι οποίοι συνεχίζουν να διοικούν έχοντας χρεώσει ορισμένα δισεκατομμύρια στις πλάτες του ελληνικού λαού και έχουν τα κλειδιά των τραπεζών.

Ξέρουμε, γιατί το έχουμε δει το έργο, θα πέσουν κατά πάνω μας. Και σ΄ αυτές τις εκλογές και στις επόμενες. Με τρομοκράτηση, με απειλές, με εκβιασμούς. «Μην ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ θα χάσεις τη δουλειά σου, μην ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ θα χάσεις το χωράφι σου, τα λεφτά που έχεις αποταμιευμένα στις τράπεζες¨». Δεν ψήφισαν κάποιοι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτά τα πήραν ο Στουρνάρας με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όμως, όπως λέει μια λαϊκή παροιμία, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε. Ή να το πω διαφορετικά, πάλι με λαϊκή παροιμία, θα την πατήσουν σαν την παροιμία με τον λύκο και τα πρόβατα.

Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη  τις υποσχέσεις όχι απέναντι στα πρόσωπά σας, απέναντι στην κοινωνία που βάλλεται. Είναι η δική μας υποχρέωση. Όλοι μαζί όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο αγώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για να τον κερδίσουμε”.
 

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…