Οι 10 μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών

Το θρίλερ με το χαμένο αεροσκάφος στη Μαλαισία ξύπνησε μνήμες και από ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες συνέβησαν στο παρελθόν ανά…

aeroporiki tragodia

Το θρίλερ με το χαμένο αεροσκάφος στη Μαλαισία ξύπνησε μνήμες και από ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες συνέβησαν στο παρελθόν ανά τον κόσμο και βύθισαν στο πένθος χιλιάδες οικογένειες. Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ατύχημα, ή βλάβη κάποιων οργάνων των αεροπλάνων. Σε κάποιες άλλες ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Διαβάστε τις 10 από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών:

1977, Τενερίφη – Σύγκρουση δυο Boeing 747 στο αεροδρόμιο Los Rodeos

Το αεροπορικό ατύχημα με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, παραμένει εκίνο που συνέβη στην Τενερίφη, στις 27 Μαρτίου 1977. Εξαιτίας λανθασμένων εντολών από τον πύργο ελέγχου, αλλά και παρερμηνείας εκ μέρους των πιλότων, ένα ένα Boeing 747 της KLM και ένα ίδιου τύπου αεροπλάνο της Pan American επιχείρησαν να απογειωθούν ταυτόχρονα από αντίθετες αφετηρίες, στο αεροδρόμιο Los Rodeos της Τενερίφης.

Τα δυο αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα, με αποτέλεσμα 583 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο είναι αξιοπερίεργο, ότι η μεγαλύτερη σε αριθμό νεκρών αεροπορική τραγωδία, έχει ταυτόχρονα και έναν αξιοσημείωτο αριθμό επιζώντων, αφού 56 επιβάτες, 5 μέλη των πληρωμάτων και οι πιλότοι, κατάφεραν να επιζήσουν της καταστροφής.

1985, Ιαπωνία – Πτήση 123 της Japan Airlines

Η συντριβή του Boeing 747 της Japan Airlines του 1985, είναι εκείνη που προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την πτώση ενός μόνο αεροσκάφους. Σε αυτό το δυστύχημα, 520 επιβάτες και μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους, όταν εξαιτίας λανθασμένης λειτουργίας του συστήματος ελέγχου εσωτερικής πίεσης, προκλήθηκε εκρηκτική αποσυμπίεση που κατέστρεψε το σύστημα πλοήγησης του αεροσκάφους. Παρά το γεγονός αυτό, οι πιλότοι κατάφεραν να ελέγξουν για περίπου μισή ώρα το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί τελικά στο βουνό Φούτζι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι επιβαίνοντες επέζησαν από την πρόσκρουση, όμως ώσπου να καταφθάσουν οι ομάδες διάσωσης, μόλις 4 είχαν καταφέρει να κρατηθούν στη ζωή.

1996 – Ινδία, σύγκρουση αεροσκαφών εν πτήσει

Η επιμονή του Καζάκου χειριστή της πτήσης 1907 της Air Kazachstan να πετά το αεροσκάφος του χαμηλότερα από την υπόδειξη του πύργου ελέγχου είχε σαν αποτέλεσμα τη σύγκρουσή του με αεροσκάφος της πτήσης 763 των Σαουδικών Αερογραμμών, επάνω από τη Haryana, στην Ινδία. Το σύνολο των 349 επιβατών και μελών του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους.

Η Επιτροπή Ramesh Chandra Lahoti, που ερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας, υπήρξε η πρώτη επιτροπή που συνέστησε τη δημιουργία “αεροδιαδρόμων” για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αεροσκάφη να πετούν σε αντίθετες κατευθύνσεις στο ίδιο υψόμετρο. Οι Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας κατέστησαν επίσης υποχρεωτικό για όλα τα αεροσκάφη που πετούν μέσα και έξω από την Ινδία να είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα ACAS (για την αποφυγή της εναέριας σύγκρουσης). Αυτή ήταν και η πρώτη φορά στον κόσμο που το σύστημα ACAS έγινε υποχρεωτικό.

3 Μαρτίου 1974, Ερμενονβίλ Παρίσι – Συντριβή McDonnell Douglas DC-10 της Turkish Airlines

Στις 3 Μαρτίου 1974, ένα McDonnell Douglas DC-10 των Τουρκικών Αερογραμμών που βρισκόταν σε διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο του Orly για το Χίθροου του Λονδίνου, έχασε την πόρτα του χώρου αποσκευών. Αυτό προκάλεσε εκρηκτική αποσυμπίεση στο σκάφος, που με τη σειρά της προκάλεσε απώλεια του ελέγχου. Αφού αρχικά το σκάφος υπέστη ανεξέλεγκτη περιδίνιση, στη συνέχεια συνετρίβη στο δάσος της Ερμενονβίλ βορειοανατολικά του Παρισιού. Όλα τα 346 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος έχασαν τη ζωή τους.

Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα συντριβή αεροπλάνου όλων των εποχών μέχρι την καταστροφή της Τενερίφης το 1977, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη σε νεκρούς τραγωδία που προκλήθηκε από ένα μοναδικό αεροσκάφος.

23 Ιουνίου 1985, Ιρλανδία – Εκρηξη σε αεροπλάνο της Air India
Στις 23 Ιουνίου 1985, ένα Boeing 747-237B της πτήσης 182 της Air India συνετρίβη στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ιρλανδίας, όταν μια βόμβα εξερράγη στο χώρο αποσκευών. Όλοι οι 307 επιβάτες και τα 22 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους κατά την συντριβή. Ένας επιβάτης που είχε ελεγχθεί ως “Μr Singh”, χωρίς τελικά να επιβιβαστεί στην πτήση, θεωρείται πως ήταν εκείνος που τοποθέτησε τη βόμβα στο αεροπλάνο. “Ο κύριος Singh” δεν εντοπίστηκε ποτέ ώστε να συλληφθεί. Αργότερα ααποκαλύφθηκε ότι εξτρεμιστές Σιχ βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση και ότι αυτή ήταν αντίποινα για την επίθεση της ινδικής κυβέρνησης στον ιερό Χρυσό Ναό των Σιχ στην πόλη Αμριτσάρ.

3 Ιουλίου 1988, Περσικός Κόλπος – Κατάρριψη Airbus A300B2-203 της Iran Air

Την Κυριακή, 3 Ιουλίου 1988, ένα βλήμα εδάφους αέρος που εκτοξεύθηκε από το ταχύπλοο σκάφος USS Vincennes που συμμετείχε σε αεροναυτικά γυμνάσια στα στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, έπληξε και κατέρριψε ένα Airbus A300B2-203 της Iran Air, που εκτελούσε την πτήση 655 από το Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν προς το Ντουμπάϊ. Από τους 290 επιβαίνοντες και το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν επέζησε κανείς.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Ναυτικού, το Airbus καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρος-αέρος που είχε εκτοξευθεί από αεροσκάφος F-14 Tomcat, που επίσης συμμετείχε σε γυμνάσια.

25 Μαϊου 1979, Ιλλινόϊς – Πτώση McDonnell Douglas DC-10

Στις 25 Μαΐου 1979, ένα McDonnell Douglas DC-10 της Πτήσης 191 της American Airlines, έχασε τον έλεγχο και έπεσε κοντά στο O’Hare International Airport στο Des Plaines του Illinois, σαν συνέπεια κακής συντήρησης και απώλειας του ενός κινητήρα. Κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν και οι 271 επιβάτες, το πλήρωμα του αεροσκάφους, καθώς και δύο άτομα στο έδαφος. Αυτό είναι το πιο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία των εμπορικών μεταφορών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιρουμένων των επιθέσεων μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

1η Σεπτεμβρίου 1983, Σαχαλίνη – Κατάρριψη Νοτιοκορεατικού Jumbo

Την 1η Σεπτεμβρίου 1983, ένα Σοβιετικό αεροσκάφος αναχαίτισης Sukhoi Su-15 κατέρριψε το Κορεατικό Boeing 747-230B της Korean Air Lines που εκτελούσε την πτήση 007, από τη Νέα Υόρκη προς τη Σεούλ μέσω Ανκορατζ (Αλάσκα), σκοτώνοντας και τους 269 επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα.

Ο χειριστής του Sukhoi, Gennadi Osipovich, ισχυρίστηκε ότι πριν από την κατάρριψη προηγήθηκαν τρεις ειδοποιήσεις προς τον κυβερνήτη του Jumbo, ότι πετούσε σε σοβιετικό εναέριο χώρο, τον οποίο έπρεπε να εγκαταλείψει άμεσα.

Την κατάρριψη του Κορεατικού Jumbo καταδίκασαν τότε όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού κόσμου, καθώς και όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τότε ΕΟΚ), με θλιβερή εξαίρεση την ανεκδιήγητη ελληνική κυβέρνηση.

12 Νοεμβρίου 2001, Νέα Υόρκη – Πτώση Airbus A300
Στις 12 Νοεμβρίου 2001, ένα Airbus A300 της American Airlines που εκτελούσε την Πτήση 587, από τη Νέα Υόρκη προς το Las Américas της Δομινικανής Δημοκρατίας συνετρίβη στην περιοχή Belle Harbor του Queens στη Νέας Υόρκης, λίγο μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο John F. Kennedy.

Σαν αιτία της πτώσης φέρεται να υπήρξε η καταστροφή των πτερυγίων του πηδαλίου που προκλήθηκε από τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από ένα Boeing 747 της Japan Airlines που πέρασε “ξυστά” από το Airbus, λίγο μετά την απογείωση. Κατά τη συντριβή σκοτώθηκαν 260 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος, καθώς και 5 άτομα στο έδαφος.

21 Δεκεμβρίου 1988, Λόκερμπι Σκωτία – Πτώση Boeing 747-121

Στις 21 Δεκεμβρίου 1988, μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κασετόφωνο που βρισκόταν στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, εξερράγη καθώς το Boeing 747-121 της πτήσης 103 της Pan American από τη Φρανκφούρτη στο Ντιτρόϊτ, μέσω Λονδίνου και Ν. Υόρκης, πετούσε στα 31000 πόδια πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας, με κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη.

Η έκρηξη διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο με το τεπόζιτο γεμάτο καύσιμα που θα του επέτρεπαν μια πλήρη υπερατλαντική πτήση, έπεσε φλεγόμενο σχεδόν στο κέντρο της σκωτικής κωμόπολης, παρασύροντας στο θάνατο 243 επιβάτες, 16 άτομα του πληρώματος, καθώς και 11 άτομα κατοίκους του Λόκερμπι.

Οπως κατέδειξαν οι έρευνες που ακολούθησαν, τη βόμβα είχε τοποθετήσει στο αεροσκάφος ο Abdelbaset al-Megrahi, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, μετά από εντολή του ίδιου του προέδρου της Λιβύης, Μουαμάρ Γκαντάφι.

Πηγή enviro.gr

 

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…