Newsroom

Newsroom

Τεθωρακισμένα στη Σεβαστούπολη – Φόβοι για απόσχιση της Κριμαίας

Δύο τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στη Σεβαστούπολη, μία πόλη στα νότια της Ουκρανίας που διακατέχεται από φιλορωσικά αισθήματα,…

sevastopol rally

Δύο τεθωρακισμένα οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στη Σεβαστούπολη, μία πόλη στα νότια της Ουκρανίας που διακατέχεται από φιλορωσικά αισθήματα, εντείνοντας την ανησυχία για ενδεχόμενη απόσχιση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες “τρομοκρατικές επιθέσεις”, ενώ περίπου 500 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο πολιτιστικό κέντρο “Οίκος της Μόσχας” για να απαιτήσουν την τοποθέτηση του Αλεξέι Τσάλι, ενός Ρώσου πολίτη, στην θέση του δημάρχου της πόλης.

Την Κυριακή, σε μια πιο μαζική πορεία, συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των “φασιστών” που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.

Όμως και στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, περίπου 500 φιλορώσοι πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο απαιτώντας μεγαλύτερη αυτονομία. “Θα παλέψουμε για την αυτονομία μας […] Οι νεοναζί δεν θα περάσουν στην Κριμαία”, δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ. “Οι κάτοικοι της Κριμαίας έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι η νέα ηγεσία τους αγνοεί”, προσέθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μογκουίλεφ, κάλεσε τους κατοίκους της χερσονήσου να “απέχουν από διακηρύξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τραγωδία” και σε ανθρώπινα θύματα.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, ο εκτελών χρέη προέδρου μετά την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις «ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων», καθώς ήδη φαίνεται πως έχουν σχηματιστεί παραστρατιωτικές ομάδες ρωσόφωνων που διαφωνούν με τη νέα τάξη πραγμάτων στη χώρα.

Για την ώρα, η ρωσική κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για το ζήτημα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει πάντως επικοινωνήσει τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η στάση της Ρωσίας θα είναι καθοριστική για την πορεία των πραγμάτων, καθώς, όπως εξήγησε την Τρίτη μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο καθηγητής Μιχάλης Ρένεσης, η Ρωσία είναι αυτή που θα έβγαινε πρακτικά κερδισμένη από μία διάσπαση της Ουκρανίας, καθώς θα διατηρούσε την πρόσβασή της στη θάλασσα, αλλά και θα είχε υπό την «ομπρέλα» της το πιο ανεπτυγμένο βιομηχανικά κομμάτι της Ουκρανίας.

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…