Newsroom

Newsroom

Τσίπρας για πλειστηριασμούς: Πρωτοφανής δήμευση της περιουσίας (videos)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή…

tsipras 17

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου, δίνετε τη χαριστική βολή στη διαλυμένη οικονομία» , ενώ ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών έκανε λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία δήμευση της περιουσίας των πολιτών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους».

 

 

 

 

 

Ολόκληρη η ομιλία: 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Βρισκόμαστε λίγο πριν την Ονομαστική ψηφοφορία  σε δύο πολύ κρίσιμα νομοσχέδια που, κατά την άποψή μας, σωστά γίνεται αλλεπάλληλα αυτή η διαδικασία, διότι είναι δύο νομοσχέδια που το ένα συμπληρώνει το άλλο, ο ενιαίος φόρος και η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς, διότι και τα δύο αποτελούν τη χαριστική βολή στη διαλυμένη ελληνική οικονομία τα τρία χρόνια του μνημονίου. Διότι αυτό το σχέδιο που κανείς δεν έχει αρνηθεί, που ήταν στον πυρήνα του μνημονίου ήταν και είναι το σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης.  Και αυτό το σχέδιο, που είχε τρεις στόχους: υποτίμηση μισθών και εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, εκποίηση δημόσιας περιουσίας και δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας, υποτίμηση των αξιών της ιδιωτικής περιουσίας,  σήμερα ολοκληρώνεται. 
 
Η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα ως οικονομία. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την διάρθρωση της οικονομίας, μέχρι να μπούμε στο ευρώ είχαμε πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, υπήρχε και αυτή η ιδιαιτερότητα της αντιπαροχής,  μοναδική ίσως στον κόσμο, ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων από  τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής των πολιτών πήγαινε στη γη. Κι έτσι η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, ιδιωτικής κατοικίας,.
 
 Και ίσως είναι ένα από τα στοιχεία που μέχρι σήμερα αποτελεί και ένα προστατευτικό φράγμα προς την παράνοια, την απόγνωση, την απελπισία, για εκατομμύρια συμπολίτες μας με όλα τα μέτρα τα οποία έχετε  επιφέρει όλα τα χρόνια του μνημονίου. Και τώρα σπάτε αυτό το φράγμα.  Και ολοκληρώνεται έτσι αυτός ο κύκλος της εσωτερικής υποτίμησης με μια πρωτοφανή διαδικασία, δήμευσης λέμε εμείς, της ιδιωτικής  περιουσίας των πολιτών αυτής της χώρας.   
 
Και πράγματι αυτή η συνεδρίαση είναι παράξενη, οξύμωρη. Κάποτε, η συντηρητική παράταξη σε αυτόν τον τόπο απειλούσε τους πολίτες να μην στρέφονται προς την αριστερά διότι, λέγανε κάποιοι ότι θα έρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις. Και σήμερα τα σπίτια και τις καταθέσεις τις παίρνετε εσείς.  Με τη διαφορά, βέβαια, ότι τις παίρνετε με έναν υπουργό Οικονομικών  ο οποίος στα μικρά του χρόνια είχε διαβάσει Λένιν. Ο Λένιν, όμως, μίλαγε για αναδιανομή από τους πλούσιους στους φτωχούς. Αξιοποιεί εδώ ο κ. Στουρνάρας τις γνώσεις του στον Λένιν για να κάνει την αναδιανομή από τους φτωχούς στους πλούσιους.  Να φύγουν η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, τα αμπελοχώραφα,  και να πάνε στα μεγάλα τραπεζικά funds, στα distress funds, στα κοράκια, που θα έρθουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο του έλληνα πολίτη, του ρημαγμένου αυτά τα τρία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές. 
 
Αλλά εδώ βρισκόμαστε και στην εξής παράνοια: παρουσιάζετε την επιλογή σας να ανοίξετε κερκόπορτα στους πλειστηριασμούς  ως μια ηρωική απόφαση μονομερών ενεργειών μέσα στην ελληνική βουλή απέναντι στην τρόικα, την οποία πια δεν υπολογίζετε και πολύ, και είδαμε και διθυράμβους στα ΜΜΕ, έβγαιναν οι γνωστοί  τηλε-εισαγγελείς  και έλεγαν ότι «ορίστε, τα λέγαμε ότι αν κάποιος έχει σθεναρές θέσεις, η τρόικα ακολουθεί». Ποιους κοροϊδεύετε; 
 
Και φτάσατε στο εξής σημείο. Χθες,  μπροστά στη δύσκολη θέση που βρεθήκατε από τον νόμο που παρουσιάσατε για τους πλειστηριασμούς, και ιδιαίτερα από το άρθρο 7 και 8, το οποίο προβλέπει εξωφρενικές ποινές  και τοκογλυφικά πρόστιμα για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, και εσείς μέσα από τόκους που μπορεί να φτάνουν από 10%  ως 30% τους οδηγείτε στην απόγνωση, στην αυτοκτονία.
 
 Έφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός να ψάξει τρόπο να βρει να κρυφτεί επικοινωνιακά στη δικαιολογία ότι δεν ήξερε, δηλαδή, ότι ο κ. Στουρνάρας, ο Υπουργός των Οικονομικών, ενεργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού. Προτίμησε, δηλαδή, να δημιουργήσει την εικόνα μπάχαλο για την κυβέρνησή του,  την εικόνα ότι ο  ίδιος σέρνεται, άλλοι νομοθετούν σε αυτόν τον τόπο και αυτός σέρνεται,  παρά να πάρει την ευθύνη.
 
 Και όλοι περιμέναμε σήμερα ότι θα έρθει σε αυτήν την αίθουσα ο κ. Στουρνάρας, έστω στο παραπέντε, και θα πει αποσύρουμε τα άρθρα 7 και 8.  Ή έστω την παράγραφο 6 από το άρθρο 7 που αναφέρεται  σε αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα, που διαλύουν την κοινωνία και σήμερα είδαμε τον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο για πρώτη φορά, με πρωτοσέλιδα,  να αναφέρεται σε αυτήν την κλοπή. Και  αντ’ αυτού, βλέπουμε εδώ τον κ. Στουρνάρα να υπόσχεται ότι απλά ο υπουργός θα έχει την δυνατότητα να κρατάει κάπως χαμηλότερο τον ετήσιο φόρο, όχι τα πρόστιμα κι έτσι με αυτήν του την τοποθέτηση οδηγεί σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό Βατερλό τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν μπορεί πια να κρυφτεί από τις ευθύνες. 
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 
 
Με αυτά τα δύο νομοσχέδια ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, το έχουμε πει και άλλη φορά, όχι για να αλλάξουν μόνο χέρια οι περιουσίες αλλά και για να αλλάξει  χέρια η οικονομία.  Διότι, ανοίγοντας την κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς, στην πραγματικότητα οδηγείτε, όχι μόνο στις τραγικές συνέπειες της απώλειας κατοικίας για χιλιάδες πολίτες, αλλά και  στην ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων που, σας προειδοποιήσαμε, θα έχει τραγικές συνέπειες για τις ίδιες τις τράπεζες που προστατεύετε εδώ και τρία χρόνια διαλύοντας την κοινωνία, δίδοντας δεκάδες δισεκατομμύρια. 
 
Έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή επιχείρηση αναδιανομής πλούτου και, σας προειδοποιήσαμε, είναι ζήτημα εθνικής σημασίας: θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, θα αλλάξουν χέρια οι τράπεζες και, σας προειδοποιήσαμε, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, να μην προχωρήσετε στην αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας. Βάλτε, επιτέλους, κόκκινες γραμμές. Καταθέσαμε μια πολύ συγκεκριμένη τροπολογία με δύο άρθρα. Γιατί δεν την αποδεχτήκατε; Γιατί δεν την φέρατε προς ψήφιση;  Το ένα άρθρο έλεγε να παραταθεί  η προστασία της πρώτης κατοικίας και να παραταθεί η προστασία των ακινήτων για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ. Και το δεύτερο να απαγορευθεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα funds που θα έρθουν να αγοράσουν φθηνά, για να λεηλατήσουν την ελληνική κοινωνία. Γιατί δεν το αποδέχεστε;  Έστω και τώρα, στο παραπέντε, απαντήστε μας.  Πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων την πρότασή μας,  και έρχεστε να νομοθετήσετε. Τι νομοθετείτε; Νομοθετείτε την άρση προστασίας για χρέη σε τράπεζες. Και την άρση προστασίας και της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες δανειολήπτες. Όλες και όλοι που κατοικούν σε αυτό τον τόπο μετατρέπονται πια σε υποψήφιους αστέγους.  Και με το Φόρο Ακινήτων στην πραγματικότητα βάζετε ταφόπλακα στην όποια παραγωγική δραστηριότητα και την όποια αναπτυξιακή προοπτική μπορεί να υπάρξει σε αυτόν τον τόπο. 
 
Για την όποια προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Και έτσι δείχνετε την πραγματική εικόνα της ανάπτυξης την οποία εσείς οραματίζεστε. Μια κοινωνία διαλυμένη, μια δημόσια και ιδιωτική περιουσία ανύπαρκτη, μισθοί και συντάξεις πείνας. Ποιο είναι το όραμα σας για την Ελλάδα; Μόνο υπηρεσίες. Και μισθοί, πραγματικοί μισθοί μόνο 300 με 400 ευρώ, μπροστά στη λαιμητόμο της ανεργίας που είναι 30% η επίσημη και 60% για τους νέους ανθρώπους. 
 
Εμείς λέμε ότι αυτό που ετοιμάζεται είναι ένα ριφιφί, τα προεόρτια μιας τεράστιας επιχείρησης υποτίμησης των αξιών. Ένα ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, στα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη. Ο φτωχός και μικρομεσαίος αγρότης που δεν έχουν πια εισοδήματα, διότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό, τα αγροτικά εφόδια έχουν πολύ υψηλό κόστος, δεν έχει ρευστότητα γιατί δεν έχει η τράπεζα να τους στηρίζει.  Και έρχεστε εσείς και βάζετε επιπλέον φόρο στο μέσο με το οποίο μπορεί να παράξει για να ζήσει. Κι ύστερα κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μια πολιτική υψηλών φόρων. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ναι. Θέλει να φορολογήσει τα κέρδη. Τα κέρδη όμως. 
 
Εσείς, βάζοντας φόρο στην παραγωγή, απαγορεύετε τη δυνατότητα να υπάρχουν κέρδη για τους φτωχούς και μικρομεσαίους, παρά μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες. Θέλετε τα κέρδη τα περιοριστούν σε μεγάλους ομίλους, να είναι υψηλά και αφορολόγητα, αλλά βάζετε και φόρο στην παραγωγή, την πρωτογενή και τη δευτερογενή. Φορολογείτε κάθε σπίτι, κάθε αγροτεμάχιο, κάθε αυλή, από το πρώτο τετραγωνικό και μετά έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για ανάπτυξη κι ότι δήθεν η αντιπολίτευση είναι αυτή που υπομονεύει την ανάπτυξη. 
 
Μας ρωτάτε διαρκώς «πού θα βρείτε τα λεφτά». Δε θα τα βρούμε στις στάνες και τα αμπελοχώραφα τα λεφτά. Στους έχοντες και κατέχοντες θα βρούμε τα λεφτά. Γι’ αυτό θέλουμε να γίνει περιουσιολόγιο το οποίο εσείς, ποτέ, ενώ εξαγγείλατε, δεν υλοποιήσατε.
 
Θέλουμε κίνητρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. 
 
Επομένως, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων σε μια συγκυρία υπερβολικά δύσκολη για τα αγροτικά νοικοκυριά πλήττει την αγροτική παραγωγή. Καταδικάζει τον κόμβο της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, γιατί τα κάνετε όλα αυτά; 
 
Τα κάνετε, λέτε, για να μας σώσετε. Σας το έχω πει κι άλλη φορά. Ο στόχος σας ήταν, υποτίθεται, να σώσετε το ευρώ, αλλά το καταδιώκετε το ευρώ από τη χώρα, από τις τσέπες, από τις καταθέσεις. Θέλετε να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά διώχνετε το ευρώ από την Ελλάδα. Κι όλα αυτά τα κάνετε για να μας σώσετε.  
 
Αλλά τα κάνετε δύο μέρες μετά, αφότου δημοσιοποιήθηκε το προσχέδιο της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έργο της τρόικας. 
 
Μια βδομάδα πριν ήμουνα στο Στρασβούργο για να συναντήσω τους δύο συνεισηγητές, τον ένα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον άλλο από το Λαϊκό Κόμμα, της Δεξιάς.  Και πρέπει να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα από τις τοποθετήσεις τους. Καμιά σχέση με τον  ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αυτοί. 
 
Και, δύο μέρες πριν, βγήκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο, που είναι καταπέλτης. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα που εσείς εφαρμόζετε σαν να είναι το Ευαγγέλιο, απέτυχε. 
 
Ότι η τρόικα δεν έχει νομιμοποίηση, λένε. Ότι είναι εκτός του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, λένε. Ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Eurogroup, λένε. Ότι  ήθελε να σώσει από τη χρεωκοπία, αλλά ακόμα δεν έχει σώσει από τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ, λένε. Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Κι εσείς εδώ, αντί αυτά να τα κάνετε σημαία και να πάτε απέναντι στην τρόικα και να πείτε «ως εδώ», συνεχίζετε την υλοποίηση του εγκληματικού σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης, και μάλιστα με την πιο σκληρή μορφή, που αφορά την ιδιωτική περιουσία. 
 
Αντί να κάνετε σημαία αυτή την Έκθεση και να πείτε δεν προχωράμε άλλο, συνωμοτείτε με τον κ. Τόμσεν, με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης, για να κοροϊδέψετε το λαό και να περάσετε το δικό τους, καμουφλαρισμένο, βέβαια.
 
Κυρίες και κύριοι, εμείς σήμερα κάνουμε έκκληση.
 
 Έκκληση στον καθένα και στην καθεμιά από εσάς να μην ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών. 
 
Να σταματήσει αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ της φτωχοποίησης, της κλοπής της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας. 
 
Αλλά να σταματήσει και αυτό το κρυφτούλι που παίζετε. 
 
«Διαφωνώ αλλά ψηφίζω. Είναι αντισυνταγματικό αλλά ψηφίζω. Ψηφίζω με βαριά καρδιά». 
 
Σήμερα ολοκληρώνεται αυτός ο φαύλος κύκλος. Κι έχουμε όλοι ευθύνη. 
 
Μια εβδομάδα πριν, συνάντησα στο Στρασβούργο τον κ. Ολι Ρεν. Του εξήγησα ότι, αν επιμείνουν να ανοίξουν την κερκόπορτα στην καταστροφή, στην τρέλα, σε αυτή την χώρα, τότε το «καλό κουράγιο» που ο ίδιος ευχήθηκε στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στην Αίθουσα της Γερουσίας πριν τρία χρόνια, πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που θα το αντιστρέψει στον ίδιο και τη τρόικα ο ελληνικός λαός. 
 
Σήμερα,  θέλω να απευθυνθώ με ειλικρίνεια στον καθένα και την καθεμιά από εσάς. 
 
Σε λίγες ημέρες, εσείς, οι βουλευτές της περιφέρειας, θα βρεθείτε στις ιδιαίτερες πατρίδες σας. Θα βρεθείτε δίπλα στον αγροτικό κόσμο που ξεκληρίζεται. 
 
Οι βουλευτές των αστικών κέντρων θα βρεθείτε δίπλα στους ανθρώπους που με τρόμο και ανησυχία θα περιμένουν να δουν τι τους ξημερώνει με τα σπίτια και το βιός τους. 
 
Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να το σκεφτείτε και μια δεύτερη φορά. Να μη γίνετε συμμέτοχοι κι εσείς στο έγκλημα. Αλλιώς, το καλό κουράγιο θα σας χρειαστεί. 

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…