Newsroom

Newsroom

Τσίρκο – "Κρεματόρια" ζώων

Τα ζώα των τσίρκων είναι στην πλειοψηφία τους άγρια ζώα τα οποία- ως επί το πλείστον- έχουν παρανόμως αιχμαλωτιστεί αντί…

tsirko

Τα ζώα των τσίρκων είναι στην πλειοψηφία τους άγρια ζώα τα οποία- ως επί το πλείστον- έχουν παρανόμως αιχμαλωτιστεί αντί να ζουν ελεύθερα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα ζώα αυτά υποφέρουν από τη γέννησή τους ακόμα. Με την κοινωνική στέρηση και τις βίαιες- βασανιστικές μεθόδους εκπαίδευσης γίνονται θύματα της παρανοϊκής εκμετάλλευσης του ανθρώπου και μετατρέπονται σε «διασκεδαστές» με τη χρήση φρικτά βασανιστικών μεθόδων.

Στα περισσότερα (αν όχι σε όλα τα τσίρκο), τα ζώα εκπαιδεύονται με τη χρήση εκφοβισμού και σωματικής κακοποίησης. Από πρώην εργαζόμενους, έχουν αναφερθεί ξυλοδαρμοί, μαστιγώσεις και στέρηση τροφής και νερού, προκειμένου να μάθουν να εκτελούν τα εντελώς αφύσικα και επώδυνα αυτά «κόλπα». Οι παραστάσεις των τσίρκων εκτός του ότι τα γελοιοποιούν, υποκρύπτουν μια διαρκή κακομεταχείριση, ξυλοδαρμούς, χρήση ηλεκτροσόκ, εγκλεισμό σε μικρά κλουβιά, ανύπαρκτη ιατρική φροντίδα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και διατροφής και πρόκληση συνεχούς τρόμου και πόνου. Τα ταξίδια από πόλη σε πόλη είναι εγγενώς αγχωτικά για τα ζώα, τα οποία απομονωμένα από τις κοινωνικές τους ομάδες, περιορίζονται ή αλυσοδένονται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και δεν έχουν πρόσβαση σε κανενός είδους κτηνιατρική περίθαλψη. Τα άτυχα αυτά ζώα υφίστανται έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις. Το να ταλαντεύουν μπρος και πίσω το κεφάλι τους, είναι μια μόνο από τις στερεοτυπικές συμπεριφορές που σχετίζονται με την ψυχική οδύνη που εμφανίζουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο «παγίδα ελεφάντων» του εκπαιδευτή ζώων τσίρκο Τζώρτζ Λιούις

 «…μένουν μόνο δύο εβδομάδες να ετοιμαστούμε για ν΄ ανοίξουμε το τσίρκο. Έπρεπε να δουλέψουμε γρήγορα για να ετοιμάσουμε τους ελέφαντες. Η Σάντη ο νεότερος ελέφαντας ήταν πολύ φοβισμένη. Μια μέρα την είχαμε στη σκηνή για εκπαίδευση. Δεν μπορούσε να εκτελέσει τα «κόλπα της» και έφυγε από τη σκηνή φοβούμενη για τιμωρία. Την πιάσαμε, την φέραμε πίσω, την ρίξαμε στο πάτωμα και αρχίσαμε να την τιμωρούμε που φέρθηκε τόσο ανόητα. Ξαφνικά σταματήσαμε και κοιταχτήκαμε. Καθόταν στα πλάγια, δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό της και λυγμοί βασάνιζαν το κορμί της……»

Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δε φημίζεται για την πρωτοπορία της σε ψήφιση νόμων με σκοπό την προστασία των ζώων, έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που απαγόρευσε τη χρησιμοποίησή τους στα τσίρκο! Η συντονισμένη προσπάθεια φιλοζωικών οργανώσεων (όπως ο Αρκτούρος) και ενεργών πολιτών, είχε ως αποτέλεσμα, η ελληνική Βουλή να ψηφίσει νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπ’αριθμ. 4039/2012 νόμος, απαγορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα καθώς και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.

Η χρησιμοποίηση ζώων σε τσίρκο αποτελεί ντροπή για το ανθρώπινο γένος. Τα άτυχα αυτά πλάσματα, στερούνται την ελευθερία τους, βασανίζονται και χρησιμοποιούνται ως αντικείμενα με σκοπό την απόκτηση κέρδους. Η καθολική και σε παγκόσμιο επίπεδο απαγόρευση της εκμετάλλευσής τους (στο πλαίσιο των τσίρκων), αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια, βάσει νόμου, απαγόρευση θα συνιστά ένα γενναίο βήμα ενίσχυσης και προαγωγής του- εν γένει- ανθρώπινου πολιτισμού. 

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…