Newsroom

Newsroom

Tι λένε τα κόμματα για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει…

kommata

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, που θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει. Ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα, κατά την κρίση του, και ανάλογα με τις ανάγκες, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει. Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που σημαίνει πως τον εν λόγο ρόλο δεν μπορεί να αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Τι σχολιάζουν όμως τα πολιτικά κόμματα σχετικά με αυτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε για την απόφαση του ΣτΕ: «Η ΕΡΤ ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και με απόφαση του ΣτΕ»

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση του υποστηρίζει:

“Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία οφείλει να γίνει με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση χωρίς περιστροφές επιβάλλεται άμεσα να φέρει στη Βουλή τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την πλήρη κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οποιαδήποτε πρόταση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την έγκριση της Βουλής”.

ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε:

“Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ. Κατά συνέπεια αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά. Μια λειτουργία που ανταποκρίνεται στον ρόλο του εθνικού φορέα”

ΑΝΕΛ

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ από τη Σύρο για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και την απόφαση του ΣτΕ:
«Τα όνειρα θερινής νυκτός της Πολιτικής Άνοιξης του κ. Σαμαρά τελείωσαν και με δικαστική βούλα».

ΚΚΕ

“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διευκολύνει την κυβέρνηση για να προχωρήσει στη διάλυση της σημερινής ΕΡΤ, στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα μείνει. Το ότι αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με “ανοιχτή” ΕΡΤ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ πετιούνται στο δρόμο και η περιουσία της παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο. Για αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έσπευσαν να την υιοθετήσουν”.

ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών:

“Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ στην πραγματικότητα λέει αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής: Ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της. Για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Κανείς δε μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό, να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του ΡΙΚ, του Euronews και άλλων μεγάλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Ενημερώνουν και αυτές οι εκπομπές τον ελληνικό λαό και γενικότερα τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μίνιμουμ.
Επίσης η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο. Και ο νόμιμος τρόπος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τίποτα δε μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου.
Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε και πάλι την Τετάρτη, γιατί περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της”.

ΛΑ.Ο.Σ

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

«Η απόφαση του ΣτΕ ήταν μια απόφαση πολιτικών ισορροπιών που δίνει την ευκαιρία στους εταίρους της κυβέρνησης να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Επί της ουσίας, πάρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να υπάρξει τηλεοπτικό πρόγραμμα, χωρίς περιττό προσωπικό και χωρίς έξοδα. Ο καθένας στην δουλειά του».

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του ΣτΕ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 52 του Π.Δ/τος 18/1989 (Α 8), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2721/1999 (Α 112) και

΄Εχοντας υπόψη
α) Την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 απόφαση του Υπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης «Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ – Α.Ε.)» (Β 1414), με το άρθρο 1 παρ. 2 της οποίας, ορίζεται, πλην άλλων, ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., με αποτέλεσμα να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1730/1987 (Α 145), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 1866/1989 (Α 222) συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας.

β) Tην από 12.6.2013 αίτηση αναστολής της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ.
γ) Tις απόψεις των πληρεξουσίων των αιτούντων και των εκπροσώπων του Δημοσίου, τις οποίες εξέθεσαν προφορικώς.

Δ ι α τ ά σ σ ο υ μ ε

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).
2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί