Newsroom

Newsroom

Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για καταστροφή των χημικών στη Συρία

Σε συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, όπως…

kerry lavrov

Σε συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ από τη Γενεύη.

Το σχέδιο θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου, εντός μίας εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ωστόσο ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Κέρι δήλωσε εξάλλου ότι η συμφωνία του Σαββάτου «δεν αφήνει περιθώριο για παιχνίδια».

Νωρίτερα, πάντως, ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε δηλώσει ότι η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού θα δείξει πέραν εάν τελικά στην επίθεση της 21ης Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Διαβάστε ακόμη: Αλλάζει τα δεδομένα η πρόθεση της Δαμασκού να καταστρέψει τα χημικά

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…