Newsroom

Newsroom

Του ΦΠΑ το κάγκελο

Σε γρίφος έχει μετατραπεί η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% τον οποίο καλούνται να λύσουν οι καταναλωτές αλλά…

fpa

Σε γρίφος έχει μετατραπεί η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% τον οποίο καλούνται να λύσουν οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρηματίες από αύριο οπότε τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που ανακοίνωσε χθες το υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, το φαγητό είτε σερβίρεται είτε παραδίδεται στο χέρι υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή 13%. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή νερά, αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα κ.λπ. Οταν αυτά σερβίρονται υπάγονται στον μειωμένο ΦΠΑ 13%, αλλά όταν παραδίδονται στο σπίτι (delivery) ή παραλαμβάνονται στο χέρι (take away), τότε χρεώνονται με τον σημερινό υψηλό συντελεστή 23%.
Αν λοιπόν παραγγείλετε ένα αναψυκτικό σε εστιατόριο ή καφετέρια, θα χρεωθείτε με συντελεστή 13%. Αντίθετα, αν το πάρετε πακέτο και φύγετε θα χρεωθείτε με 23%. Αν παραγγείλετε στο σπίτι φαγητό και αναψυκτικά, το μεν φαγητό θα χρεωθεί με 13% αλλά τα αναψυκτικά με 23% .

Η σύγχυση επεκτείνεται και στα ξενοδοχεία. Αν κάποιος καταναλώσει ένα μη αλκοολούχο ποτό από το μίνι μπαρ του δωματίου του θα χρεωθεί με ΦΠΑ 23%. Αντίθετα, αν ζητήσει να του το σερβίρουν στο δωμάτιό του θα χρεωθεί με ΦΠΑ 13%. Το ίδιο θα συμβεί αν το πιει στην καφετέρια του ξενοδοχείου. Ωστόσο, αν το πάρει και φύγει, θα του χρεωθεί με ΦΠΑ 23%.
Κατά το υπουργείο Οικονομικών η αιτία για τη διατήρηση στα μη αλκοολούχα ποτά του υψηλού ΦΠΑ 23% για τις περιπτώσεις του delivery, του take away και του μίνι μπαρ, είναι ότι πρόκειται για παράδοση αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσιών, όπου και επιβάλλεται το 13%. Οποια πάντως και να είναι η εξήγηση, διαφορετικοί ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν μόνο σύγχυση θα φέρουν στους καταναλωτές, ειδικά εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% αφορά καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία, υπηρεσίες catering, καθώς και καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση . Εξαιρούνται του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία συνεχίζουν και υπάγονται στον υψηλό συντελεστή 23%. Ετσι το μέτρο δεν αφορά κέντρα διασκέδασης και μπαρ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…