Newsroom

Newsroom

Κεφαλονιά: Μετά τους σεισμούς η κακοκαιρία – τα μέτρα στήριξης των κατοίκων

Ενός κακού μύρια έπονται… Δυστυχώς το ρητό επιβεβαιώνεται καθώς μετά το πέρασμα του εγκέλαδου και τους συνεχείς μετασεισμούς που έχουν…

seismos kefalonia 1

Ενός κακού μύρια έπονται… Δυστυχώς το ρητό επιβεβαιώνεται καθώς μετά το πέρασμα του εγκέλαδου και τους συνεχείς μετασεισμούς που έχουν σπείρει τον φόβο στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι σεισμοπαθείς καλούνται τώρα να τα βάλουν και με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ επιδεινώνονται τις επόμενες ημέρες.  

Ιδιαίτερη ανησυχία προκλήθηκε από το μετασεισμό που σημειώθηκε στις 10:53 το πρωί, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε μέγεθος σημειώθη 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Στο τσουχτερό κρύο πλέον προστίθενται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να αναγκάζονται να μείνουν στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι κλειστοί χώροι που είναι παραμένουν ασφαλείς, όπως γυμναστήρια και άλλα κτίρια έχουν γεμίσει ασφυκτικά.  

Για τα μέτρα αποκατάστασης και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενημέρωσε πριν από λίγο τη Βουλή ο κ. Μιχελάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.
Αναλυτικά, ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
• άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και διαδικασίες εξπρές για να εκταμιευθεί ποσόν με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια,
• επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των πληγέντων,
• οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ,
• η επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών θα φθάσει στο 80% και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο,
• αντίστοιχες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και τις ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους,
• θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται το εφάπαξ επίδομα, που είναι μέχρι 600 ευρώ, και συνολικά θα διατεθούν περίπου 500.000 ευρώ από το κονδύλι αυτό,
• επισκευή σε δύο μήνες του λιμανιού του Ληξουρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές,
• κατάργηση του ειδικού φόρου για το 2014 για όλους τους πληγέντες,
• εφαρμογή διαδικασιών εξπρές για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Σύλληψη για σπορά ψευδών ειδήσεων

 Εν τω μεταξύ για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με επικείμενη σεισμική δόνηση στην Κεφαλλονιά, συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης 44χρονος στην Κυπαρισσία.

Από το Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου, μετά από σχετική καταγγελία 62χρονης ημεδαπής κάτοικου της περιοχής του Αργοστολίου Κεφαλλονιάς, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του 44χρονου ημεδαπού για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς όπως διακριβώθηκε χθες το απόγευμα επικοινώνησε με κινητό τηλέφωνο με την 62χρονη και ισχυριζόμενος ότι τηλεφωνεί εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, την ενημέρωσε για επικείμενη σεισμική δόνηση.

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…